Къртене – един от първите етапи преди интериорния дизайн

Строителството и ремонтът на жилища са многоетапни процеси, изискващи множество познания, средства, труд и отдаденост. Както във всяка една дейност и тук има основни правила и последователност, които трябва да бъдат спазени за постигане на максимална удовлетвореност. Без значение дали става въпрос за реконструкция на сграда или вътрешен ремонт на жилище трябва да сте наясно с последователността от действия. Така ще си спестите много главоболия за в бъдеще. И така много важен подготвителен етап е кътренето. То се прави с цел реконструкция и реорганизация на пространството в сграда или при ремонт у дома. При ремонт на жилище обаче трябва да имате в предвид едно много важно нещо. Можете да започнете с тази процедура само ако сте наясно с цялостната визия за новия вътрешен дизайн. Всяка промяна от интериора трябва да се обмисли много добре за да не си създавате допълнителна работа и неудобства. Едва след като имате ясна представа за това как искате да изглежда обновеното ви жилище, може да започнете с къртенето.

Кътренето, колкото и „грубо“ да звучи, всъщност е изключително деликатна и изискваща познания, умения и специални инструменти дейност. При ремонт у дома най-често се налага къртене на тухли (може да е с цел премахване на стена, пробиване на отвор за врата, усвояване на помещение – тераса най-често или събаряне на цели сгради), на фаянс (при ремонт на баня), теракот, мазилка и др. Без съмнение къртенето освен деликатна е и доста трудоемка задача. Препоръчително е да не се заемате сами, а да използвате услугите на професионалисти поради няколко причини. Като за начало ще ви трябват предпазен екип, състоящ се от очила, каска, специални обувки с метални пластини; след това са ви нужни и специални инструменти, които освен че са доста скъпи, често е нужна подготовка за работа с тях. Но дори и да сте си набавили неоходимото имайте предвид, че къртенето е една нелека и често опасна задача. Освен това след като приключите с нея, остават много строителни отпадъци, които трябва да се почистят и извозят незабавно до създадените за целта сметища. Отпадъците не бива да се оставят, тъй като замърсяват средата, в която живеете и застрашават здравето ви. В последните години всички строителни фирми предлагат услугата „кърти, чисти и извозва“ в едно цяло. Ето защо е много по-удобно да наемете екип от професионалисти, които разполагат с необходимото оборудване и който да свърши всичко това бързо и качествено за да можете вие да се заемете с интериорния дизайн.

Интериорният или още вътрешен дизайн е наука, съчетаваща в себе си познания по архитектура, строителство и творчески подход. Както казахме в началото той има пряка връзка с подготвителните етапи в строителството и ремонтната дейност. Не може говорим за промяна на интериор без да се наложи къртене, чистене и извозване на строителните отпадъци, както и не можем да стартираме тези дейности без да имаме готов проект за новата визия на жилището. А що се отнася до визията – тук полетът на въображението е безграничен. В тази област съществуват много стилове, течения, тенденции и всичко зависи от това какво вие предпочитате – избор на подова настилка, цвят и материал на стените и тавана, мебели, декорация – имате богат избор, чрез който може да си осигурите една стилна и комфортна атмосфера.