Няма особенни изисквания  за почистване на под с ламинат. Най често грижата се състои само от минаване с прахосмукачка или пък забърсване с влажна кърпа. Ако на пода Ви с  ламинат има по – сериозно замърсяване, например като петно от лепило, восък или замърсяване с химиикалка, то тогава е необходимо да купите и  използвате специални препарати за почистване на ламинираният паркет. Избор на такъв препарат е много важен, Никога не трябва да се забравя, че и за най – качественият ламинат  НЕ ИЗДЪРЖА на абразивни и алкални вещества.

Не допускайте почистване на ламиниран паркет с груби четки. Ако все пак използвате такива при почистването, то е възможно да се наруши лаковото покритие на Вашият под.
Противно на общото мнение, според нас влиянието на острите предмети не е толкова пагубно за ламината. Така че не трябва да се притеснявате при разхождане с токчета върху ламинираният паркет, или пък да разрешите на детето или децата Ви  да играят с играчки или карат ролери и други подобни, просто  добре почистете колелцата.

Ако изпуснете нож,  стъклен предмет или друг остър предмет, то е много вероятно да се нарани  повърхността на ламината. Този вид проблем може обикновено да бъде от части разрешен чрез използването на специални пасти, с които се  намазва  нараненият участък ламинат. И като крайна възможност не е  за изключване и варианта, че при ламинираният паркет има възможност за пренареждане. Възможно е да се пренареди наранената дъска, като ако нямате резервна, то на подходящо, разбирайте скрито от погледа  място като например,  под легло или диван .

Ако решите да сложите ламиниран паркет в коридора, не трябва да забравяте да го защитите при  входната врата и около нея, защото на това място ламинираният паркет се износва  най много. Пред  вратата стандартно се препоръчва да сложите малък килим. Това е препоръчително, за да не се внесат частици пясък или малки камъчета. Такива твърди частици на практика  се отразят както  шкурка  за пода с  ламиниран паркет и е желателно да се съобразите с този факт,  за да остане Вашият ламинат здрав и красив, с перфектнен изглед.

Задължително не забравяйте да осигурите и използвате мека постелка, ако сте решили да размествате мебелите  за пореден път, за да не се надраска повърхността на подова настилка с ламинат.