Как да си направим механа вкъщи

По стара българска традиция празниците се отбелязват пищно – събира се цялото семейство и родата, готвят се вкусни и разнообразни ястия, и разбира се, налице е червено вино и ракия в изобилие.

Ако семейните празници може да се честват навсякъде, то зимните се нуждаят от по-подходяща атмосфера. И къде на друго място може да я усетим, освен в домашната механа.

Как да си направите и вие, за да посрещнете празниците или просто да се насладите на българското, може да се възползвате от нашите съвети.

  1. Избор на помещение – най-подходящи са подземните такива – мазета или стаи, в които не се живее. Не е нужно да бъде просторно, напротив, за да се създаде повече уют, по-малките помещения са за предпочитане.
  2. Стените – най-добрият избор се оказва бялата боя. Така ще изпъкне декорацията, за която ще говорим след малко. Лепеният камък също е много подходящ, както и дървената ламперия.
  3. Отопление – независимо от температурата на въздуха, в подземните помещения се поддържа една и съща, положителна такава. За да бъде приятно топло и уютно препоръчваме да заложите на печката на дърва, а още по-добре камина. Така пукането на цепениците в огъня и игривите пламъчета, ще направят атмосферата много автентична.
  4. Мебели – дългите маси, тип „баварски“ или стандартни, както и пейките са особено подходящи.
  5. Декорация – това може би е най-важният момент в създаването на механата. Ако пропуснете тази стъпка, ще имате просто помещение, в което да се храните. Ще споменем по-подробно удачните аксесоари, с които да създадете невероятната атмосфера от миналото:
  • Стени – по стените може да закачите всички неща, останали от предишните поколения (баби и дядовци) – носии, вили, пана. Може да закачите чанове, пушки, а ако разполагате с еленски рога или глава от дивеч, ще постигнете завършена визия. Старинните часовници също са добър избор.
  • Под – шарените черги са незаменими за домашната механа.
  • Покривки – белите покривки, в комбинация с шарени карета са идеални за празничните вечери в механата.
  • Съдове – няма по-добри за случая от калените чинии, чаши и купички.
  • Може да направите една-две полици от някакво необработено дърво. Върху нея, ако имате, може да поставите всякакви дребни предмети от бита на бабите и дядовците.
  • Сервизна масичка – ако се нуждаете от помощна масичка, върху която да стоят чистите прибори и съдове, и други необходими неща, може да ползвате празно дървено буре. Имайте предвид, че то заема немалко място.

Съвети:

За да ви бъде приятно, докато сте в механата и да не се налага да притичвате до кухнята за различни неща, препоръчваме да отделите малко пространство за сервиз. Това може да включва малка мивка в някой ъгъл в самото помещение или в близост до него, както и компактен хладилник или дори хладилна чанта. В нея ще може да държите напитките охладени за по-дълго време.

Помислете за вентилацията. В затворените подземни помещения проветрението не е много добро. За да се избегне прекомерно задимяване и да има свеж въздух, препоръчваме инсталиране на вентилационна система.

Това бяха нашите съвети за създаване на механа вкъщи. Остава да ви пожелаем приятни мигове в нея и „Наздраве!“.