Мивки за баня или така наречените тоалетни мивки, са устройства с формата на купа, които се използват за измиване на ръце, миене на зъби, бръснене и други подобни дейности свързани с помещенията за баня. Освен основното предназначение, модерните мивки за баня помагат при изграждането на дизайн със съвременни, традиционни и преходни архитектурни решения. Вашите индивидуални предпочитания за интериор могат да бъдат изпълнени и подчертани с продуктовите мивки за баня.

Как да избираме?

Когато правите избор на мивки за баня, трябва да имате предвид три важни показателя – това са вид, размер и материал.

Видове

Ъглови мивки – това са тъй наречените мивки за плот, те са най-разпространени и предпочитани. Ръбовете се монтират над плота, като самата мивка се позиционират в отвор на нивото плота. Тези мивки за баня се предлагат в редица цветове, размери и конфигурации. Когато избирате своята ъглова мивка, съобразете дизайна със смесителя, който смятате да поставите. Този продукт се предлага без отвори или с конфигурация от няколко такива.

Мивки вградени в плота – този вид е също доста разпространен. Ръба на плота е специално пригоден за отвор на мивката, той трябва да бъде внимателно завършен, а не грубо отрязан. Монтажният комплект изисква цялостно завършване на вградените мивки за баня.

Мивки над плота – както се подразбира от името, това са мивки за баня, които се позиционират над плота и имат уникален дизайн. Умивалникът стои над декоративен плот или мебел, наподобяваща орнаментален басейн. Тук трябва да вземете предвид позицията и големината на смесителя за баня. Кранчето трябва да е достатъчно високо и дълго, за да достигне ръба на умивалника.

Пиедестални мивки – това са независими, свободностоящи мивки за баня, които се поддържат от базисен пиедестал. Тези продукти обикновено се използват с декоративни цели, като всички части са изложени и видими. При закупуването на такива мивки за баня е важно да се помисли, дали пиедесталът е съвместим и да се има предвид, че водопроводът под мивката трябва да бъде открит.

Конзолни мивки – те са подобни на пиедесталните мивки, но предлагат допълнителна площ на плота. Освен допълнителното място, което осигуряват, предимство са декоративните крачета, които служат за подпиране.

Мебелна мивка – това е чудесен начин да добавите стил и функция на мебел без особено предназначение. Този вид мивки за баня обикновено се монтират на върха на шкаф, с помощта на модерно заграждение.

Мивки вградени в стената – както се предполага от самото име, тези мивки за баня се монтират директно към стената. Този модел е подходящ за тесни помещения, тъй като мивките могат да бъдат поставени на страничната стена или директно в ъгъла. Предимството е, че се разкрива допълнително пространство за съхранение под умивалника.

Размер

Отделете достатъчно време, за да определите размера на вашата мивка, така че да пасва най-добре на дизайна на банята. Проучете спецификата на производителя, както и вашето собствено пространство за монтиране, така че да сте сигурни, че видът на мивката ще пасне. Важно е да се съобразите с разположението на всички околни предмети в банята и да изберете размера на умивалника така, че да не се допира до тях.

Материал

Различният материал от който са направени повечето мивки за баня бива:

Стъклен порцелан – това са керамични материали, обработени под висока температура. Използва се при производството на редица елементи за баня като тоалетни, бидета и мивки. Стъкленият порцелан обаче е податлив на счупване и надраскване.

Глина– термоустойчивата глина също се използва за направа на мивки за баня. Този материал е подобен на стъкления порцелан, тъй като е податлив на силни удари, но за сметка на това е устойчив на топлина.

Неръждаема стомана – този материал предлага добър баланс между цена, използваемост, дълготрайност и лесно почистване. Повечето мивки за баня са покрити със слой от неръждаема стомана, което ги прави устойчиви на удар.

Мед – това е ковък, червеникаво кафяв, устойчив на корозия метал. Повечето медни мивки за баня са ръчно изковани и имат стилен дизайн, устойчиви са на удар.

Смес– тук мивките са произведени от различни съединения. Това са структурни материали като порцелан и метали с емайлно покритие. Те са свързани и определят формата. Производственият процес на композитни материали дава възможност за избор между широка палитра от цветове. Материалът е податлив на драскотини, но обикновено може да се полира.