Видове кухненски мивки

image description

Търговските вериги предлагат богато разнообразие от кухненски мивки, които могат да се сортират по материал, стил и дизайн.

Материали

Ако купувате кухненски мивки за първи път, огромният асортимент от материали може да Ви обърка и да направи избора Ви труден. Хубаво е да се запознаете предварително, с предлагания избор.

Неръждаема стомана – кухненски мивки от неръждаема стомана са сред най-популярните на пазара, заемайки 70% от клиентските предпочитания. В сравнение с останалите материали, неръждаемата стомана е доста евтина и предлага различни видове монтаж.

Общоприето схващане е, че тежката стомана прави мивката по-стабилна. Последни потребителски проучвания сочат, че габаритите на стоманените кухненски мивки нямат пряка връзка с тяхната здравина. Различия можем да усетим единствено при нивото на произведения шум.

За да се намали шумът, които се получава при кухненски мивки от неръждаема стомана се предлагат различни покриващи спрейове и уплътнения.

Въпреки че този материал е изключително издръжлив, мивките от неръждаема стомана могат да се надраскат много по-лесно в сравнение с други материали. И все пак, стоманата предлага отлична устойчивост срещу топлина и зацапване.

Чугун – това е един от най-старите материали използвани за направата на кухненски мивки, който остава популярен и се използва и днес. Чугунените кухненски мивки са изработени чрез леене на желязо. Тъй като голото желязо е изключително податливо на ръжда, лятите мивки се покриват с плътен слой защитен емайл. Това покритие предпазва повърхността на мивката от петна и драскотини.

Гладкото, стъкловидно покритие на лятите кухненски мивки, обикновено е много лесно за поддръжка. Емайлът има добра устойчивост на светлина и избледняване.

Чугунът има някои недостатъци. Материалът е тежък, това може да направи инсталацията по-трудна, особено за мивки вградени в плота. Освен това, чугунът може да бъде доста по-скъп от неръждаемата стомана.

Модерните кухненски мивки от ковано желязо се предлагат в широка гама от видове и цветове. Въпреки това имайте предвид, че ще платите допълнително, ако не изберете стандарното покритие в бяло.

Смес –  тук се имат предвид композитни кухненски мивки от гранит или кварц. Те са направени чрез комбиниране на натрошен гранит или кварц с пълнител от смола. Сместа варира в зависимост от продукта и производителя, но това е обикновено около 70% -80% скала и 20% -30% смола.

Кухненски мивки от такъв материал са изключително здрави и устойчиви на петна и надраскване. Някои производители твърдят, че гранитогресните композитни мивки са възможно най-качествените на пазара.

Глина – тези кухненски мивки се изработват с помощта на керамична глина, която се оформя до достигане на крайния продукт. Материалът съхне на висока температура в продължение на 40 часа. След като изсъхне, се нанася порцеланов емайл и тогава мивката се поставя в пещ с много висока температура, около  2000 ? F, за около 20 часа. Този процес води до сливане на глината с емайла, като силата  и на двата материала значително се засилва.

Тези кухненски мивки са едни от най-скъпите на пазара. Въпреки че се предлагат в голямо разнообразие от стилове и инсталации, материалът най-често се свързва със селскостопански мивки – разположени във ферми, съоръжения и други. Даже, някои хора преднамерено избират по-нетрадиционен и старовремски дизайн за своите кухненски мивки.

Видове кухненски мивки

Може да направите своя избор спрямо стиловото разнообразие на продуктите. Съществуват кухненски мивки с единично или двойно корито, селски мивки, мивки които се монтират върху плота и такива, които се вграждат в самата плоскост. Изберете тази мивка, която ще  приляга най-добре на Вашия индивидуален кухненски дизайн.