Холът носи най-голямо функционално натоварване в апартамента. И не само защото през свободното си време там се събира цялото семейство за беседи, развлечения и почивка. Холът също така е мястото, където произтичат всички важни събития в живота на членовете на семейството: посрещане на гости и приятели, празници и партита. Затова е много важно холът да е уютен, красив, напълно да отговаря на представите ни за съвременен дизайн, да ни е удобно и приятно когато се намираме там. И, като обмисляме интериора на хола е необходимо веднага да отделим в него зони – за отдих, за развлечения, за гости.

А понеже нашия отдих е обикновено вечер, то не се старайте да разположите зоната за почивка близко до прозореца. Най-доброто място за нея е уютния ъгъл. Там могат да се разположат канапе с фотьойли, ниска холна маса. Там може да се намира и телевизорът или системата за домашно кино. Дизайнът на меката мебел трябва да съответства на вкусовете на стопаните, а ако те обичат да си полежат, меката мебел е желателно да е с дамаска от плат, а не от кожа.

Много красиво в хола изглежда камина, както истинска, облицована с камък, така и просто декоративна камина. Това изобщо не е излишна вещ в хола, камината ще събира около себе си и домашните и гостите.

В хола задължително трябва да присъства, макар и в различна форма, корпусната мебел. Многофункционалните секции и леки стелажи, солидни бюфети, витрини, скринове и шкафове за книги.

В някои домове холът се оформя като трапезария. Центърът на дизайна на хола, като правило е голяма маса, около която се разполагат столовете и витрините. Семейната вечеря и приятелската среща са много приятни в такава атмосфера. По-удобно е ако зоната за хранене се отдели в пространствено отношение от останалото помещение. За това се използват различни прегради и шкафове. Разбира се, най-доброто решение е ако разположите зоната за хранене в някоя ниша. Тази ниша трябва да е свързана с кухнята, това облекчава сервирането. Нишата може да е изцяло в хола, в този случай тя може да се подчертае ако се направи тавана малко по нисък, с помощта на решетка, завеса или мебели. Тук може да се приложи някакво оригинално решение, например, стъклена стена, която да отделя нишата-трапезария от хола. В този случай зрителната връзка между помещенията се запазва, а впечатлението за увеличен обем се усилва. Освен това преградата от страната на хола може да се използва като библиотека, а от страната на трапезарията – като бюфет.

Също така интериора в хола може да се раздели на две части с помощта на цветовете: зоната за хранене да се оформи с топли цветове, а мястото около камината или телевизора – със спокойни студени цветове.

Ако размерите на хола не позволяват зона за хранене, то може да се използват мебели, които могат да се трансформират. В делничните дни няма да се забелязва такава маса, а през уикенда и празниците ще се събират всички гости.

Но холът трябва да бъде не само удобен, но и добре организиран. Също така трябва да можем да създадем приятна и спокойна атмосфера, пълна с бодри, свежи, активизиращи нотки. Затова можем да си позволим да изберем за стените и да се внесе разнообразие, ако една от тях е с различен цвят или с цвета на задната част на нишата.

Картините, художествените предмети, цветята нямат практично значение, но те са в състояние да създадат специфична атмосфера, която подчертава индивидуалността на дома.

Претрупването с голямо количество мебели, даже и с най-ценните и красиви, въздейства по същия начин, като еднообразието и пустотата. Голямото количество декоративни украси, картини по стените и всевъзможни дреболии правят хола по-нисък и уютен. Картините не трябва да се закачат по-ниско от очите на стоящ човек, а най-ефектните аксесоари да се подчертаят с осветление. Холът, като стая в която има много зони, трябва да бъде добре осветен. Освен яркото осветление от тавана, уместно ще е използването и на локално осветление. Това може да бъде разграничаване на зона за четене или интимно ъгълче за душевни беседи. За това са необходими различни типове осветителни тела. В местата където семейството прекарва по-голямата част от времето си, е необходимо осветяване с помощта на полилеи, бра, а също така специално осветление, с помощта на настолни лампи и лампиони.