Дунапрен и мемори пяна за направа на матраци

В днешно време матраците от дунапрен и мемори пяна станаха изключително популярни. В съвременното общество все повече се залага на употребата им в стремежа да се подобри качеството на съня на хората. Сънят е неразривна част от доброто физическо състояние на един човек. И една иновация като мемори пяната е добре дошло решение за това. За първи път матраците от дунапрен са подобрени и мемори пяната е представена на пазара за матраци през 90-те години на миналия век. Марката Tempur-Pedic първа предоставя на хората иновацията при матраците – мемори пяната.

Като материал самата мемори пяна е изобретена за първи път от екипът от учени на НАСА. Приложението и е насочено към седалките за самолети. Тя се използва за пълнеж на седалките, за да се абсорбира ефекта на земното притегляне при излитането на самолета. Като материал самата тя представлява виско еластична пяна, която реагира на топлината на човешкото тяло и се оформя по извивките му, като омекотява опорните точки на тежестта. Има свойството да възвръща формата си след премахване на влиянието на тежестта. По-тежки опорни точки като бедрата и раменете са уравновесени и добре поддържани при използването на матраци от мемори пяна. Така тежестта на тялото е разпределена и мемори пяната следва контурите му.

Каква е конструкцията на матрака от мемори пяна?

Конструкцията на тези матраци като цяло е проста и изчистена. Няма голяма разлика при отделните марки производители. Горния слой на матрака е изработен от мемори пяна с дебелина варираща от 5 до 20 сантиметра дебелина. Долния слой на матрака е изработен от дунапрен, който е по-плътен и няма мемори свойства. Някои производители комбинират няколко слоя дунапрен, който е с различни свойства и дори добавят въздушни канали за по-доброто разпределение на топлината на тялото спрямо матрака. Когато пазаруваме матраци от мемори пяна, основната разлика, която срещаме при тях са твърдостта и вида на дунапрена, от който са произведени.

Оптималната твърдост на матраците варира от 4 до 5 кг. на квадратен метър. Всичко, което е под тази степен на твърдост е неприемливо и няма добра поддръжка, докато по-високата твърдост от тези интервали, би била дискомфортна. Матраците от мемори пяна, могат да се намерят в различни разновидности на пяната и дунапрена : стандартна мемори пяна ( вискозна пяна, температурно чувствителна и по-бавно възстановима), пяна на растителна основа ( използва натурални масла, по-проветрива и по-бързо възстановима ), пяна комбинирана с гел ( комбинация от гел и пяна, сочена като по-охлаждаща ).

Положителни страни на матраците от мемори пяна

Матраците от мемори пяна са отлично решение за хора с проблеми и болки в гърба или други оплаквания от сорта. Това им действие е благодарение на отличната поддръжка на тялото, спазвайки естествените му извивки, без да се внася допълнително напрежение в опорните точки. Движенията на спящият са минимализирани и спокойния сън е гарантиран. Гаранцията за качество е изключително висока, един такъв матрак има трайност на употреба от 10 до 20 години. По-голямата част от хората ползващи този тип матраци са доволни и удовлетворени от употребата му. Понякога производителите предлагат матраци от мемори пяна с две лица в зависимост от твърдостта им. Това е голямо удобство за различните индивидуалности и различните им нужди в определени периоди от време.

Отрицателни страни на матраците от мемори пяна

Матраците от мемори пяна имат свойството да задържат топлина. Това за някои хора е неприятно. Производителите им са намерили решение на проблема, чрез използването на въздушни канали в самия матрак. Матраците от мемори пяна имат специфична миризма, която изчезва след определено време на употреба. Това е в следствие на производствения им процес и химикалите, които се използват при него. С появата на новите версии в комбинация с гел и натурална мемори пяна това им качество е подобрено и миризмата е почти елиминирана.

Като цяло материали, като дунапрен и мемори пяна са най-добрият вариант за направата на матрак до момента. Разнообразието от вариации на материалите и комбинацията им с нови иновативни средства, за направата на матрак би удовлетворила всякакви нужди. В момента на пазара матраците от дунапрен и мемори пяна са най-удачното решение за добрият ви и спокоен сън!