Запушен канал – помогнете си сами с тези домашни средства

Ако каналът на мивката ви е запушен и не искате да използвате силни химикали, може да намерите алтернатива в нетоксични продукти, които имате под ръка в дома – сода за хляб, сол, оцет, препарат за съдове, газирани напитки и вряща вода. Те са също така са ефективни и освен това са безопасни за употреба и екологични.

Ако проблемите продължават сред тези домашни методи, трябва да потърсите услугите на специалисти по отпушване на канали.

 

Преди да приложите тези екологични и напълно безопасни методи трябва в мивката ви да няма вода, така че да имате пълен достъп до сифона.

 

  1. Сода, сол и оцет

Изсипете една чаша сода за хляб, последвана от една чаша готварска сол и след това изсипете чаша оцет.

Изчакайте десет минути и след това го изплакнете с един литър вряща вода.

  1. Сапун за съдове и топла вода

Прибавете 5-6 супени лъжици течен препарат за съдове към 2 литра вряла вода. Излейте тази смес бавно в мивката.

  1. Вряща вода

Този метод е прост: Кипнете 3 литра вода и след това бавно я излейте в канала. Изливането му твърде бързо ще разяде структурата на тръбата. Горещата вода ще разхлаби, счупи и разтвори запушвания , включително запушвания , причинени от масло, грес и животинска мазнина.

Внимавайте с този метод, ако не сте сигурни от какъв тип тръби е изградена канализацията ви. Ако тръбите са PVC, PEX или CPVC тръби, най-добре е да изсипвате врялата вода на порции, за да не се повредят връзките.

  1. Сол и вряща вода

Това решение е подходящо при по-малки запушвания, макар че може да е ефективен и при по-значителни проблеми, при положение, че го повторите няколко пъти, така че разтворът да действа в канализацията по-дълго.

Изсипете 1 чаша сол в канала и след това изсипете 2 литра вряла вода. След 15 минути повторете още веднъж тази процедура, след което изчакайте още 15 минути и промийте за финал с още вряла вода, за да промиете тръбите. Ако се съмнявате, че проблемът е по-сериозен, може след като изсипете солта да я оставите да действа една нощ, а на следващия ден да изсипете врялата вода в сифона.

Съобразете се с препоръките по-горе относно използването на вряла вода при запушвания и внимавайте с този метод, ако са от PVC.

  1. Кока кола или газирани безалкохолни напитки и топла вода

Който е пробвал знае, че макар и необичаен, особено е ефективен метода за почистване на задръстването с помощта на газирани безалкохолни напитки. Както кока колата, така и газираните напитки от известни марки съдържат киселинни съставки като фосфорна киселина, която може да разяде запушванията в канализацията.

Изсипете бавно 2 литра кока кола в сифона и я оставете да действа два часа. След това пуснете гореща вода от крана и промийте.

Допълнителни съвети за чисти канали:

  • Не изхвърляйте мазнини, грес и други химически препарати през сифона на мивката
  • Периодично промивайте канала с вряла вода
  • Почиствайте цедката на сифона редовно, за да не проникват в канала остатъци от храна и други отпадъци
  • Особено внимавайте с космите в мивките, ваните и пода на банята. Поставете сифони, които ги задържат и освен това редовно проверявайте и почиствайте космите.

 

 

Използвайте без да се притеснявате тези изпитани домашни средства за отпушване на канали. Те са също така ефективни както тези, които ще купите от магазините, но имат едно съществено предимство – тяхната екологичност не вреди на здравето и на канализацията. Докато химическите почистващи препарати за отпушване на канали разяждат тръбите и произвеждат токсични изпарения, домашно приготвените средства премахват  запушването, без да повреждат тръбите или отслабват тяхната структура.