Защо ламинираният паркет е най-добрата подова настилка ?

Ламинираният паркет, или по-широко познат просто като ламинат, се превърна не само в най-предпочитаният вид подова настилка, но и в синоним на качество, устойчивост и безупречност в стилово и ценово отношение.

Наред с всички тези свои неоспорими позитиви, това, което още може да се каже за ламинирате паркети е, че гарантират висока степен на издръжливост и натовареност – две съществени предимства и качества, които не всеки вид подова настилка може да предложи.

Преди да сте стартирали своето приключенско търсене на вид паркет в нашата верига от магазини „Вилаз“ в столицата и цялата страна е препоръчително да добиете малко повече информация за някои основни характеристики.

Избор на ламинат според дебелината, степента на натовареност и клас на износоустойчивост

Несъмнено един от най-ключовите елементи, на които е повече от препоръчително да обърнете внимание докато разучавате с поглед отделните видове, техните десени и материал на изработка, е степента на издръжливост, който гарантира даденият модел.

Имайте предвид, че резистентността му към външни влияния трябва да бъде главният ви приоритет в търсенето на подходящия модел за вас. Най-горният или повърхностен слой на  ламирания паркет например служи за предпазване на настилката от износване, изтъркване и избледняване, което бива често срещан сценарий при естествените суровини, ползвани при изработката на ламината.

Следващият слой касае дизайна на подовата настилка. В много от случаите се залага на използването на различни естествени дървесни суровини като бук, явор, ябълково дърво, череша, орех, съчетани изключително успешно с редица екзотични дървета като бамбук и други.

Самото ядро на паркета, който впрочем се изработва от HDF материал, определя здравината и неподатливостта на подовата настилка. Именно този елемент дава опора и стабилност на самия ламел.

Леко встрани от това, общата дебелина на дадения ламинат съвсем не може да се приеме като показател за качеството му. Това се определя от повърхностния слой, служещ едновременно като декорация и защита.

И накрая, наред с важните и сравнително базисни показатели, които на трябва да забравяте избирайки нов и модерен ламинат за хола или спалнята си, ще поставим степента на натоварване, която осигурява дадената подова настилка.

При нас ще намерите класово разнообразие от ламинати, подредени по степен на натоварване, а именно: AC1, AC2,  AC3, AC4, AC5, като последният се дели още на клас 32 и клас 33.