Интериорни врати – избор и съвети за монтаж

При избор на интериорни врати за дома човек се съобразява с различни модели, покрития и подробности като естетика, материали и цветове. Изборът на най-подходящата врата за нуждите на вашето семейство се определя, разбира се, и от поставения бюджет.

Най-честият избор за привържениците на метода “направи си сам” и търговците на дограма се оказват фурнированите кухи врати. Те са икономични и ефективни в това, което правят най-добре – вратите се отварят, затварят и стаята се отделя от останалите помещения с едно завъртане на дръжката.

Като оставим на страна шегата, изборът на интериорна врата винаги се отразява на цялостното обновяване и промяна на стая. В тази статия ще прочетете кои са различните критерии за подбор и в добавка някои съвети за монтажа.

За разлика от стандартните кухи врати, масивните врати от дърво (бор или дъб) са доста по-скъпи. Но те осигуряват допълнителна защита от пожар, тъй като са с по-висока плътност на материала. Те са с по-голяма устойчивост. Масивните интериорни врати от Doordecor осигуряват и по-добра шумоизолация. За хора, които живеят в изключително голямо и шумно жилище, или общежитие, това може да се окаже добър вариант за намаляване на шума.

Говорейки от чисто естетически съображения, по-евтините и имитиращи твърдо дърво, фурнированите врати не означават непременно компромис в качеството. Последните подобрения в техниката на производство на интериорни врати показват, че врати от естествен фурнир – дъб, бук, череша, круша – често отговарят по качество на тези от масивна дървесина.

Това се дължи на обработката с висококачествени лакове на водна основа, които позволяват да се запази естествения вид на дървото. Така че, ако се съобразявате с бюджета и търсите врати от масивна дървесина, може да изберете фурнировани врати с покритие от естествен фурнир. Той дава възможност за обработка на различни видове шарки и форми и по този начин ще може да вземете в предвид декора на стаята.

Ако вече сте закупили мебели за дома, или сте съобразили всичко с вградени шкафове кухнята или банята, изборът на интериорни врати трябва да се съобразява с монтираното. Мислете за това, за да не се получи лошо съвпадение.

Кратък наръчник със съвети за монтаж

– Преди да закупите интериорни врати трябва да измерите отвора на всяка врата. Може да купите врата, която е малко по-широка, отколкото имате нужда, и после ще трябва да отрежете от нея, ако е възможно, за да добие перфектна форма.

– В случай, че сте решили сами да го извършите, потърсете видеа в Интернет, за да разберете повече за правилната техника за монтаж.

– При монтажа на панти, когато нагласите вратата към рамката си гарантирайте, че имате достатъчно пространство около страничната и горната част на врата. Просветът на долната част на вратата зависи от дебелината на килима.

– Ако вратата се отваря или затваря с трудност, ще се наложи да се преправи вратата спрямо пантите.