Каква е връзката между котлите на твърдо гориво и евтиното отопление?

От хилядолетия хората използват дърва за огрев. Всъщност това е може би е и една от основните причини народите в северните райони на света да оцелеят и достигнат сегашната си степен на развитие. Но кой би се замислил за това в днешни дни? Дървата са отживелица. Та нали има климатици, конвекторни печки и дори „Топлофикация”? Защо собствениците на жилища да се притесняват за високите сметки за отопление?
За съжаление нещата не са толкова прости. И ако в по-голямата си част Западна Европа е газифицирана, тук в България положението е малко по-различно. При нас липсва реална възможност за контролиране на отоплението в собствените ни жилища, а цената на природния газ (вече един от най-евтините източници на енергия, поне в САЩ) е абсурдно висока. Собствениците на апартаменти или поне тези с централни абонатни станции са обречени да бъдат зависими.
Дори и тези, които са решили да използват климатици за отопление на дома си през зимния сезон не са напълно независими от монополи. Ако „Топлофикация” (държавен монопол) определя цените за парното, то няколко (мисля, че бяха три) електро-разпределителни дружества си играят с цените на тока. Не случайно използвам думата играят, защото тези компании правят буквално каквото си поискат със сметките на потребителите.
Защо котлите на твърдо гориво са разумното решение?
Ако имате късмета да живеете в къща, то вие имате реален шанс да получите качеството и количеството отопление, което сами си изберате. Решението е много лесно – котел на твърдо гориво! Наистина това е сериозна инвестиция, ако я стравнявате с други опции като климатици или електрически печки. При по-обстоен анализ ще разберете, че ще един котел на твърдо гориво се изплаща някъде около десетата година от закупуването му. Но това е инвестиция в бъдещето, която си струва.
Ползвате когато и колкото поискате топлина
С котел на твърдо гориво в дома ви вие ще можете не само да отоплявате всички помощения, но също така ще подгрявате водата за различни битови нужди. Това ви прави абсолютно независими от монополистта на пазара – „Топлофикация”. Освен това, вие сами ще можете да определяте температурата на подгряване на водата и подаването на топлината по стаите на къщата ви.
Гъвкавост при избор на вид твърдо гориво
Модерните котли за отопление ще ви изумят с разнообразието на гориво, което могат да използват. В зависимост от вашите предпочитания вие може да използвате въглища, дърва или пелети. Това ви дава допълнителна възможност да маневрирате на пазара за гориво и изберете най-качественото на приемлива за вас цена. Това ви открива още една възможност да спестите пари от сметката за отопление през зимния сезон. Няма да се притеснявате от цената на газта или пък дали електричеството по мрежата идва от евтиния АЕЦ „Козлодуй” или пък скъпите и пре-скъпи ВЕИ-та.
Летният сезон разкрива много добри възможности, за да си осигурите една топла и уютна зима с котел на твърдо гориво в къщата ви. Не пропускайте такава изгодна оферта за нищо на света! [ Източник – Термо Стропува ООД ]