Какво трябва да знаете за композитните кухненски мивки?

В случай, че Ви предстои покупка на нова мивка за кухнята, навярно вече сами сте се убедили, че разнообразието от модели е огромно. На пазара са достъпни модели на многобройни марки, направени от разнообразни материали, с различни форми и размери.  В подобна ситуация за потребителите е почти невъзможно да вземат решение, ако не отделят достатъчно време да направят проучване.

В момента един изключително актуален и предпочитан избор са кухненските мивки, изработени от композитни материали. Големият интерес към тях се дължи на значителните предимства, които те могат да осигурят за Вашето домакинство. С цел да Ви помогнем да направите информиран избор и да бъдете удовлетворени от крайното си решение, в следващите редове ще Ви разкажем за това какво представляват композитните мивки и какво още трябва да знаете за тях.

Какво представляват композитните мивки?

Ако нямате предишен опит в избора на мивки, може би понятието “композитна мивка” не Ви говори нищо. Това, което трябва да знаете е, че това означава комбинация от най-малко две различни съставки. Чрез свързването си по химичен път тези елементи създават нов материал със свойства, различни от тези на изходните вещества.

Има различни видове композитни материали, като сред най-популярните варианти в момента са гранитни мивки за кухня, както и моделите, направени от полимермрамор, и неговите разновидности. Тези мивки обединяват в едно стилна визия, естетика и функционалност, което им отрежда заслужено място във всяка модерна кухня, като Цветовите решения са едно от най-силните им качества!

Какви предимствата предлагат композитните кухненски мивки?

Както вече споменахме, композитните мивки за кухня се отличават с множество предимства пред традиционните модели, направени от метал. На първо място, композитните мивки се характеризират със здравина и устойчивост на основи, силни химикали, киселини,  ултравиолетови лъчи и др. С правилна поддръжка и грижа риска от появата на неприятни петна, които да развалят визията на мивката, е сведен до минимум /за разлика от металните.

Композитните мивки имат специфична еластичност, която идва от наличието на 20% смола. Това помага за запазване целостта им при удар. Разбира се, при експлоатация е препоръчително потребителите да не хвърлят или изпускат тежки предмети в коритото на мивката.  Еластичността спомага да не се спука мивката, но пък може да се нарани мястото, където сме изпуснали нещо рязко и/или по-тежко – Важното е, че няма да загубите мивката, т.е. няма да протече, т.е. няма и да е нужна спешна подмяна.

Още едно страхотно предимство пред традиционните мивки от неръждаема стомана, е, че мивките от композитни материали поглъщат шума. Така липсва неприятното тропане, докато миете чиниите, или приготвяте вечерята и се опитвате да чуете, например, новините.

Когато говорим на мивки, практичността е на първо място – композитните мивки обикновено Ви предлагат широко и дълбоко корито, но не бива да се подценява и дизайнът. Композитните кухненски мивки се предлагат в голямо разнообразие от цветове, форми и размери, така че никак не е трудно да откриете подходящия модел, който да пасне на Вашата кухня, да съчетаете за настроението в най-обитаемата стая на домът Ви.

Още едно предимство, което не може да остане неспоменато, това е лесното им почистване и поддръжка. Малко повече затова как правилно да се грижите за Вашата нова мивка, вижте в следващите редове.

Основни правила за поддръжка и почистване на композитна мивка

Лъскавите/гланцови мивки са тези от полимермрамор и неговите разновидности. Едно от основните неща, които трябва да запомните за почистването им, е, че не трябва да използвате абразивни почистващи препарати. Частиците в тях могат да нарушат защитното покритие и да създадат предпоставки за образуване на петна и задържане на мръсотии. Избирайте специализирани препарати, предназначени за този вид мивки, за да сте сигурни, че почистването ще е безпроблемно.  Не поставяйте и силно нагорещените съдове директно от котлона – може да се деформира покритието, както и да се оцвети в бежово-кафеникаво, като изгорено.

Матовите мивки са т.нар. Гранитни мивки. Повече ги оприличаваме на естествените камъни от природата и това дава една тежест като стил в кухнята.  Те се характеризират с по-голяма твърдост и устойчивост на надраскване – повърхностните драскотини лесно се зачиствата с абразивната част на гъбичката.  По-дълбоки наранявания могат и да останат обаче видими следи, остава и предимството от наличието на смоли в състава – да не се пукат току така, да издържат до по-голяма степен на физико-механични натоварвания.  И за добра визия почистването трябва да е редовно, и с по-силни препарати.

Добра идея е винаги да подсушавате мивката след използване, като за целта използвате мека кърпа. Така ще я предпазите от образуването и натрупването на варовикови петна, които никак не са приятни.

Както сами може да прецените, композитните мивки наистина предлагат множество плюсове. Ако търсите мивки за кухня в Пловдив, непременно разгледайте предложенията на FAT.