Как да изберем рокля и да я допълним с подходящите аксесоари

Материя според сезона

В зависимост от сезона се променя не само стилът на роклята, но и материята, от която тя е изработена. През лятото на почит са дишащите тъкани като памук, лен, шифон. През есента се предпочитат най-вече рокли, изработени от трикотаж, кашмир и вълна. През зимата пък дамите се спират на по-топли материи /вълна, мохер, трикотаж, фланел/, а през пролетта изборът пада върху копринени тъкани, лавсан, фланел и други.

Цветът на роклята

Цветът на роклята играе съществена роля при избора й. Известно е, че светлите цветове визуално увеличават фигурата, а тъмните, напротив – издължават я и ни карат да изглеждаме по-фини. Също така, различните нюанси на роклите са подходящи за различни цветови типажи.

Така например, за жените от пролетния тип, които се отличават със светло розова кожа, сини или зелени очи и руса коса, са подходящи роклите в по-нежни тонове. И обратно, тъмните и студени цветове биха създали дисонанс във визията и затова не се препоръчват.

Представителките на летния тип –  бяла кожа, сиви, зелени или кафяви очи и руса коса трябва да обърнат внимание на нюанси като сиво, синьо, зелено и розово. Но за тях не е подходящо да избират рокли в ярки цветове от рода на червено, жълто, лилаво и синьо.

За дамите от есенния тип, които се отличават с тъмна кожа, очи и коса, рокли, решени в по-топли цветове могат да направят много за разкрасяване на визията им. Говорим за цветове като кафяво, маслинено, горчица, оранжево.

За жени от зимния тип, за които е характерен светло розов тен, тъмни очи и коса, могат да заложат на рокли, решени в по-студени нюанси  –  сиви, лилави и сини.

Аксесоари

Освен да си изберете красива рокля, също така трябва да сте наясно и как да я носите:

  • Ежедневните рокли обикновено не понасят много бижута, тях можете да допълните евентуално с ефектен колан или гривна.

 

  • Бизнес роклите, отличаващи се със строгост и елегантност, могат да бъдат допълнени от мъниста или брошка. Тежките и масивни бижута няма да са подходящи за тях.

 

  • Вечерните и коктейлни рокли изискват повече бижута – най-често се допълват от изящни колиета и обеци. Но, внимавайте – бижутата трябва да допълват красивия вид на роклята, а не да разсейват вниманието от нея.

 

Източник: e-alexandra.com