Как да подготвим градината за лятото

Жълтата трева, изсъхналите растения и сухата земя вече са в миналото! Ще ви помогнем да запазите градината си възможно най-красива през горещото и сухо лято. Няма нищо по-красиво от зелена и цъфтяща градина. Но при топло време вашите растения ще се нуждаят от малко допълнителни грижи, както и трябва да бъдете запасени с изключително необходимите и практични през този сезон мрежи против насекоми и мрежи за ограда. Събрахме най-важните съвети за вас.

Дайте на растенията си достатъчно вода

Поливането е по-често през лятото, отколкото през зимата. Водата в почвата, корените или листата се изпарява по-бързо поради топлината. Това означава, че водата трябва да се долива по-често. Поливайте растенията си веднъж на няколко дни до всеки ден. Трябва, разбира се, да се вземат предвид нуждите от вода на растението.

Това обикновено е написано на етикета, когато получите растението. Поливането се извършва сутрин или вечер, когато слънцето не е толкова силно. Тогава е по-хладно и водата се изпарява по-бавно. През деня водата се изпарява много бързо и водните капчици могат да причинят изгаряния. Капките действат като един вид лупа, която засилва светлината, падаща върху листата. Това създава рани по листата.

Малко повече сила

В най-добрия случай вече сте дали на растенията си малко храна след хибернацията. Добавете компост през юни или юли, за да подобрите качеството на почвата. Моля, уверете се, че това са органични торове. Това е така, защото изкуствените торове не подобряват живота в почвата. Поради органичното торене, почвата изсъхва по-бързо през топлото лято и може да задържа по-добре водата, която растенията могат да поемат по-късно.

Покрийте почвата

Покриването на почвата, в която стоят растенията, е друг начин за предотвратяване на бързото изсъхване на почвата. Това може да се постигне с почвопокривни растения Могат да се използват и материали като камъни, чакъл или кора.

Растения в саксия или на открито

Горните мерки се отнасят както за саксийни, така и за външни растения. Растенията в саксии са мобилни и следователно могат да бъдат защитени от твърде много светлина и топлина. Поставете растенията в саксията, където могат да получат достатъчно сянка, за да се охладят. Можете също така да поставите саксии за цветя близо една до друга. Слънчевата светлина пада върху по-голяма площ и растенията не изсъхват толкова бързо. Моля, обърнете внимание, че растенията в саксии обикновено изсъхват по-бързо от растенията на открито.

Външните растения могат да бъдат премествани само чрез пресаждане. Това обикновено се случва между октомври и март. Не е препоръчително да се пресажда през лятото, тъй като растенията често не преживяват това. Дърветата изобщо не трябва да се пресаждат. Корените са здраво закрепени в земята.

Храсти или други многогодишни растения могат да бъдат пресаждани. Ако забележите, че някои растения получават твърде много слънце през лятото, преместете ги на друго място през есента.

Борба с вредителите

Освен високите температури, през лятото могат да се появят и болести и вредители. В градината можете да видите повече мухи, мравки и други насекоми. Погрижете се да предпазите растенията от вредители, които могат да ги унищожат или повредят. В момента им множество и различни начини, по които може да го направите, включително и мрежи против птици и насекоми, които са много ефективно средство.