Как да почистим дома за по-кратко време с тези хитрини

Нека си признаем: почистването е неприятна работа. Но с подходящите консумативи и малко планиране можете да намалите до минимум времето, което обикновено прекарвате в търкане на плочките и отстраняване на прах, налепи и мухъл.

Не сте ли се питали как професионалните фирми  за почистване могат бързо, но старателно да почистят къщата ви от горе до долу? Е, сега имате възможност да откраднете тези съвети и трикове и за нула време ще сте на път към вашия чист дом. Продължете да четете …

Направете план

Експертите по бързо почистване от „Клийнито“ ЕООД казват, че намаляването на времето за почистване наполовина започва с план за действие. Това означава всеки път да почиствате къщата в един и същи ред: да работите в една стая наведнъж и да започвате и завършвате на едно и също място в стаята, за да не губите време да тичате напред – назад.

„За да намалите времето, трябва да сте последователни – това е цялата предпоставка“, казва Поли, мениджър на фирмата. „Всеки път, когато почиствате, правете едно и също нещо, така че това да стане рутина. Рутината е методът, а това по същество е по-добър начин за почистване, защото скоростта идва от метода, а не от бързането. Наистина можете да почистите къщата си за половината от времето. Това не е трик, а добра организация.“

Чистете от горе на долу

Не започвайте чистенето в стаята с ниските мебели, като избърсването на праха от масичката за кафе, а след това да почистите щорите, за да видите как прахът от щорите покрива току-що почистената масичка за кафе. Поли препоръчва винаги да започвате от горната част на стаята, например да почистите вентилатора на тавана и да слезете до пода, за да премахнете излишната двойна работа.

По същия начин почистването отляво надясно гарантира, че ще обхванете цялата стая, вместо да се движите от място на място безцелно.

„Масово хората почистват първо там, където погледът им се спре, след това се сещат да погледнат нагоре и забелязват нещо друго и го избърсват, а мръсотията се стоварва върху онова, което точно преди малко са забърсали“, казва Поли. „Ако работите отгоре надолу и отляво надясно, работете наведнъж, вместо да почиствате местата, които току-що сте почистили.“

Прах се чисти на сухо

Бърсалките за прах от естествени пера са чудесни за почистване на щори, картини, трудно достъпни кътчета и други места. От клийнито препоръчваме бърсалките от щраусови пера, които започват на цена от около 20 лева, защото перата се справят с праха мигновено, а големите пера не падат от дръжката. „Сигурни сме, че искате висококачествена бърсалка за прах с пера, която ще се побере дори в задния ви джоб“, казват те. Този род бърсалки за прах работят добре при рутинно почистване на праха, но за силно замърсяване ще трябва първо да прахосмукирате с прахосмукачка или да използвате микрофибърна кърпа, а след това да използвате бърсалката на всеки две седмици или по-често.

Лимонът като тайно оръжие

Засъхналите петна и петната от варовик по тераси, веранди, подове на гаражи и алеи са неприятни, но не е необходимо да ползвате силно киселинни химикали, за да ги отстраните. Вместо това използвайте лимон. Киселината в лимоновия сок ще разтвори засъхналото петно. Разрежете лимона наполовина, изстискайте сока върху петното и го оставете да попие за около 10 минути. За петна, които са били върху бетона в продължение на седмици, месеци или по-дълго, почистете с четка с твърд косъм. След това изплакнете лимоновия сок и замърсяванията с чиста вода. Ще се удивите какъв ефект има само!

 

Ако наистина искате да съкратите времето за почистване, тогава наистина трябва да почиствате по-често или просто да се обадите на фирма за почистване на домове в София – „Клийнито“ ЕООД.

Ако все пак ще го правите самостоятелно имайте предвид, че след като почистите къщата си в дълбочина, трябва да я повтаряте поне веднъж на седмица или максимум на две седмици. Това ще запази хубавия вид на жилището ви и ще ви спести дългата и мъчителна работа по почистване за няколко месеца наведнъж.