Как да придадем нов блясък на старата си малка кухня

Искате ли да освежите старата си кухня, без да влагате голяма сума пари в това? Нуждаете  се от промяна, но просто не знаете откъде да започнете?

Можете да придадете нов блясък на старата си кухня, без да влагате в това много време и усилия. С повече творчество и ръчни умения действително ще освежите и разкрасите атмосферата, така че да се чувствате уютно и приятно, докато приготвяте любимата си храна.

Ето и как да стане това:

  1. Внесете повече цвят

Най-лесният начин да придадете нова визия на старата си кухня е целенасоченото използване на цвят. Можете не просто да боядисате стените в нов цвят, а да създадете различни цветови зони, които ще структурират помещението по нов начин. Малките стаи изглеждат по-големи в по-светли цветове, а високите тавани изглеждат по-ниски в тъмни нюанси.

Независимо дали става въпрос за нов цвят само на едната стена или на някоя колона, на плота или фронтовете на шкафовете, новите ярки елементи ще заработят във ваша полза.

Ако не искате да боядисвате големи площи, можете да освежите с нови декоративни тапети. Какво ще кажете за стена, наподобяваща цветна градина или може би малко винтидж стил с носталгичен чар?

  1. Създайте повече място за съхранение

Това е особено важно за малките кухни, в които по правило мястото не стига. Добра идея са ъгловите шкафове с въртящ механизъм, които използват наличното пространство до последния сантиметър. Въртящите механизми на няколко нива ще ви помогнат да съберете повече съдове и аксесоари и не са никак скъпи.

Друга интересна идея е да закачите саксии и кухненски прибори на перфорирана плоскост на стената. Така всичко ще ви е под ръка, а цветята ще създадат повече уют и красота. Кухнята преди всичко трябва да е функционална, но това не означава, че трябва да я оставите без декорация. От сайта Hraluapata.com препоръчват да поставите саксии със свежи билки като босилек, мащерка и розмарин на атрактивни битови стенни поставки.

  1. Нови щори или завеси

Красивите щори или завеси също могат лесно да придадат нов блясък на старата кухня. Вие решавате какво да изберете – хоризонтални или вертикални щори, плисирани завеси или с модерни ярки щампи.

  1. Облепете с цветно фолио старите шкафове

Ако не можете да си купите нови кухненски шкафове, можете да помислите как да освежите старите. Ако те са здрави и механизмите все още ви вършат работа, не е задължително да ги сменяте.

  1. Сменете дамаската на кухненския диван

Това не е толкова просто, но пък дамаската на кухненския шкаф лесно се захабява. Ако не можете да направите това, декорирайте с ново шалте или одеяло.

  1. Повече осветление

Слабото кухненско осветление може не само да ви накара да се чувствате неуютно, но и да хвърля сянка върху мивката, дъската за рязане или плота. Така рискувате да не измиете достатъчно добре мръсните съдове, особено вечер, когато сте уморени.

Освен това, новото осветление ще придаде блясък на малката кухнята и достатъчно обем. Също така  ще улесни работата ви на основните кухненски зони. Можете да сложите допълнителен източник на светлина на аспиратора, върху горните шкафове или я кухненския бокс.