Как да се отървем от мравките

Тези 5 прости стъпки ще им помогнат да не нахлуят в дома ви

Мравките са ужасни домашни гости. Те идват неканени, навлизат във всичко и не бързат да си тръгнат. Но също така е доста лесно да се отървете от тях или още по-добре да ги избягвате напълно.

 

През по-топлите месеци двата вида, които е най-вероятно да се появят, са домашните мравки (технически известни като миризливи домашни мравки поради специфичната миризма, която отделят, когато бъдат смачкани) и мравките дърводелци. Когато естественото им местообитание е унищожено поради развитие – като строителство на нов дом, допълнения или палуби – мравките търсят алтернативни източници на храна, което ги отвежда на закрито.

„Проблемът е, че те наистина могат да се размножават“, казва Джоди Ганглоф-Кауфман, ентомолог и директор на програмата за интегрирано управление на вредителите в университета Корнел. „Докато започнете да ги забелязвате в къщата си, може вече да имате стотици.“

 

Според Gangloff-Kaufmann миризливите домашни мравки – обикновено с дължина под 1⁄8 инча – са най-често срещаните видове мравки, които нахлуват в къщата ви.

 

„Добрата новина е, че те наистина се смятат за досаден вредител“, казва тя. Така че, докато миризливите домашни мравки могат да се появят на кухненските ви плотове или около душа, те няма да пренесат болест или да причинят реални щети на дома ви.

Същото не може да се каже за мравките дърводелци, които дъвчат гнило или влажно дърво, потенциално увреждайки прозорци, врати или дори структурна рамка в процеса. Мравките дърводелци са дълги около 1⁄4 до 1⁄2 инча.

 

Но помислете два пъти, преди да вземете кутия със спрей за насекоми и да започнете да бършете кухненските си плотове.

 

„Отровата за мравки може да ви накара да се почувствате така, сякаш постигате нещо, но не сте“, казва старши учен от CR Майкъл Хансен, д-р, биолог и еколог, който е написал докторската си дисертация върху интегрираното управление на вредителите. „Освен ако не разрешите проблема с това какво ги привлича в къщата ви – и как влизат – трябва да запомните, че във всяка колония има хиляди мравки и вие просто ще продължите да ги виждате.“

 

Имайки предвид тази приятна мисъл, попитахме нашите експерти по борба с вредителите за най-добрия начин да се отървем от мравките. Ето техните пет най-добри съвета.

 

  1. Поддържайте къщата си чиста

Мравките се хранят със захар, протеини и почти всичко друго, което намерят. „Обикновено една колония ще изпрати няколко мравки на разузнаване – те ще донесат проба от всякаква храна, която намерят в колонията, и стотици ще ги последват обратно в къщата“, казва Ганглоф-Кауфман. „И според моя опит, те особено гравитират към сладките течности.“

 

За да попречите на скаутите да се върнат с приятелите си, бързо почистете разливите, особено мед, кленов сироп и сода. И дръжте цялата храна в херметически затворени контейнери.

 

  1. Отстранете влажните петна и изгнилите дървета

„Докато домашните и дърводелските мравки обикновено образуват основна колония на открито, понякога те изграждат сателитни колонии вътре в дома, за да служат като проводник на ресурси“, казва Ганглоф-Кауфман. „И двата вида предпочитат влажни зони.“ Това означава, че душовете, прозорците и влажните места в мазето се нуждаят от допълнително внимание.

 

Потърсете течове, поправете ги бързо и сменете всички повредени от водата материали. „За разлика от термитите, които прояждат пътя си през нова или стара дървесина, мравките дърводелци ще прокарват тунели само през дървесина, която вече е била повредена от водата“, казва Ганглоф-Кауфман.

 

Един източник на повредена от вода дървесина, който да избягвате? Тесте. Тези структури ще изгният от пренебрежение и ще функционират като червен килим за мравките дърводелци. Най-добрият начин да се отървете от мравките там е да поддържате колодата си в идеална форма. По-долу сме подчертали два материала за настилки, които са алтернативи на дървото, както и най-високо оценен байц за дърво за защита на дървена палуба от по-нататъшни повреди.

 

  1. Поставете примамки за мравки

„Най-ефективният метод за контролиране на нашествието от мравки е използването на примамки за мравки. Поставете ги навсякъде, където видите мравки и очаквайте парти“, казва Ганглоф-Кауфман. „Ако все още виждате мравки около къщата, опитайте няколко различни марки примамки, докато намерите такава, която е привлекателна за тази конкретна колония.“ Също може да използвате и уред против насекоми

 

В допълнение към убиването на всички мравки, които се хранят със сладкия, захарен сироп за примамка, той убива ларвите, когато скаутите проследят течността обратно до колонията и помага за контролиране на популацията.

 

Ако имате домашни любимци, проверете внимателно опаковката и внимавайте къде поставяте примамките за мравки.

 

  1. Стойте далеч от спрейове

Може да се изкушите да нанесете спрей срещу насекоми около основата на дома си, за да обезсърчите влизането, но Хансен не го препоръчва. Като за начало, спреят изчезва и засяга само един потенциален източник на влизане на мравки. Но съветите му са още повече.

 

„Бих казал, че спрейовете за защита срещу насекоми са както неефективни срещу мравки, така и напълно унищожаващи“, казва Хансен. „По-лошото е, че някои от тези спрейове съдържат химикали, които са съединения, нарушаващи ендокринната система, които могат да променят нашите хормони. Подобни съединения са свързани с невроповеденчески ефекти при деца, включително намален коефициент на интелигентност и повишени нива на ADHD, дори при ниските нива, на които бихте били изложени, когато пръскате къщата си.