Как да се отървете от хлебарки

Ако имате работа с хлебарки в дома си, не искате да се забърквате. Тези грешки са големи и репутацията им е неблагоприятна. Те също така са нехигиенични, потенциално опасни и е известно, че е трудно да се смачкат под петата на ботуша. Но ние сме тук за вас и имаме информация как да се отървете от хлебарки в тази статия.

 

Какво представляват хлебарките?

 

Хлебарките са чистачи, които обикновено заразяват домовете. Като цяло тези насекоми имат сплескани тела с овална форма, дълги антени и дълги бодливи крака. Освен това са всеядни, което означава, че ще ядат всичко – от остатъци от храна из дома до телата на другия или дори отпадъци. Наистина са доста отвратителни.

 

Хлебарките имат три етапа по време на своя жизнен цикъл. Те започват като яйце и се превръщат в нимфа, след като се излюпят. Нимфите са плоски и овални, но по-малки от възрастните и нямат крила. Възрастните отново са плоски и овални, но са по-големи и имат напълно развити крила (въпреки че някои видове не летят).

 

Възрастните снасят кутии за яйца и всяка кутия може да съдържа между 10 и 50 яйца. Поради тази причина заразите се разпространяват бързо и могат да се превърнат в сериозен проблем за кратко време. Някои експерти смятат, че фертилен възрастен може да премине от една хлебарка до 30 000 за една година.

 

Как да разпознаем хлебарки

 

Както при повечето насекоми, има няколко вида хлебарки. В България най-разпространени са немската и ориенталската хлебарка, но също така са възможни опушенокафява, кафяволентова и азиатска хлебарка.

 

Немските хлебарки са малки, като възрастните са с дължина между ½ и ¾ инча. Те обикновено са светлокафяви и кафяви и имат две успоредни ивици, разположени на гърба им. Те са най-разпространената хлебарка в България и се срещат навсякъде.

 

Американските хлебарки са големи, като някои възрастни са с дължина повече от два инча от главата до сгънатия край на крилото. Те обикновено са червеникаво-кафяви на цвят и имат оцветяване, подобно на миеща мечка, на гърба на главите си. Те се срещат навсякъде в САЩ.

 

Опушенокафявите хлебарки изглеждат подобни на американските нимфи от хлебарки, тъй като възрастните обикновено са 1 към 1 и 1/2 инча. Те са леко заоблени, тъмнокафяви или червеникави на цвят, отлични летящи и обикновено се срещат в южната част на САЩ, където могат да намерят топлата и влажна среда, в която виреят.

 

Азиатските хлебарки са подобни по форма, размер и цвят на немските хлебарки, но имат по-дълги и по-тесни крила. Първоначално са от Япония, но сега са често срещани в южната част на САЩ и се движат на запад.

Хлебарките с кафяви ленти са малки и се крият в мебелите. Те са дълги около ½ инча и имат светлокафяви ленти по тялото и крилата си. Те са широко разпространени в САЩ.

 

Как изглеждат хлебарките?

Всеки вид хлебарка изглежда малко по-различно от останалите, но някои сигнални индикатори помагат да се идентифицира хлебарка. Потърсете лъскави крила на плоско тяло с овална форма, както и дълги антени и шипове на краката. Те обикновено са кафяви, кафяви или червеникавокафяви на цвят, в зависимост от вида.

 

Как изглеждат изпражненията от хлебарки?

Темата не е приятна, но разпознаването на изпражненията от хлебарки е доста лесно. Малките хлебарки и нимфи пускат малки черни люспи, които приличат на смляно кафе или черен пипер. Големите хлебарки пускат тъмни цилиндри с ръбове по страните им. Петната от хлебарки са втечнени изпражнения и изглеждат като мазни петна.

 

Къде обикновено се срещат хлебарки?

 

Някои места също са обичайни свърталища за хлебарки. Тъмните пространства като чекмеджета, шкафове и под уреди са типични пространства, както и купчините картон, мокри среди като мазета и килери или шкафове с протекли тръби.

 

Хлебарките обаче не са само домашни насекоми. Те често живеят в озеленяване около дома или могат да дойдат в дома в транспортна кутия. Те обаче се нуждаят от храна и вода, за да оцелеят, така че най-често се срещат в кухни и бани.

 

Какви са признаците, че имате нашествие от хлебарки?

 

Проблемите с хлебарки са доста издайнически. Признаците включват намиране на изпражнения или кутии за яйца в шкафове и чекмеджета, навеси, неприятни миризми, петна (втечнени изпражнения, оставени, докато пълзят) и дори повреда на кожени или картонени предмети в дома.

 

Най-показателният признак обаче е признакът за хлебарки, които се юркат за прикритие при натискане на ключ за осветление.

 

Какви щети могат да причинят хлебарки на дома ви?

Щетите, които хлебарките могат да нанесат на дома, са относително минимални. Те могат да повредят картонени или кожени изделия или да оставят грозни изпражнения и петна. Има обаче и други опасности, свързани с нашествието от хлебарки.

 

Шиповете на краката на хлебарките са идеални за прихващане на болести и микроби. Известно е, че тези насекоми разпространяват салмонела, холера, дизентерия, гастроентерит, лямблия, проказа, листерия и дори коремен тиф. Също така те могат да разпространят E. coli, стафилококусауреус и стрептококи. И накрая, техните изпражнения могат да предизвикат алергични реакции и астматични пристъпи.

 

Как да се отървете от хлебарки

Има няколко различни начина да се отървете от хлебарки и много от тях са подходящи за „направи си сам“. Някои зарази може да изискват комбинация от следните подходи, за да бъдат унищожени всички заедно.

 

Настъпи ги

Това може да изглежда очевидно, но настъпването на хлебарка, когато има такава, е умна идея. Въпреки това, тези бъгове могат да издържат до 900 пъти теглото си, така че е важно наистина да се съборите и да разбиете нещото на парчета (извиняваме се за интензивността).

 

Веднага след като убиете хлебарката, дезинфекцирайте мястото и обувката, за да сведете до минимум разпространението на всякакви вредни болести или микроби.

 

Сода за хляб

Содата за хляб е един от най-ефективните начини за унищожаване на хлебарки. Ако бъдете подмамени да погълнете сода за хляб, газовете ще се натрупат в тялото на хлебарката и ще я накарат да умре. Въпреки това, содата за хляб не е толкова привлекателна сама по себе си.

 

За да примамите хлебарки да консумират сода за хляб, смесете равни части с обикновена готварска захар, поставете я в чиния и поставете капана на място, където има вероятност да се намерят хлебарки. Също така е възможно да убедите хлебарки да консумират лук със сода за хляб, поръсена отгоре, но лукът е токсичен за кучетата.

 

Борна киселина

Борната киселина може бързо да отблъсне заразата от хлебарка. Той е изключително токсичен и може да убие няколко поколения хлебарки.

 

Смесете комбинация от равни части борна киселина, захар и вода, за да направите тесто. Разточете това тесто на топки или цилиндри и ги поставете там, където хлебарките ще ги намерят. Първите хлебарки ще изядат тестото, ще се върнат в дома си и ще умрат. Тъй като други хлебарки намират изпражненията и телата на отровените хлебарки, те ще ги консумират и впоследствие също ще загинат.

 

Цитрусови или ментови спрейове

Един от начините да прогоните хлебарки е да използвате цитрусов или ментов спрей. Въпреки че повечето хора се наслаждават на тези доста приятни аромати, хлебарките не ги харесват и е вероятно да опаковат чантите си (и кутиите за яйца).

 

Има няколко начина за прилагане на тези аромати. Първо, потребителите могат да закупят етерични масла и да смесят няколко капки с вода в спрей бутилка и да ги нанесат навсякъде, където очакват хлебарки. Другият метод е да нанесете няколко капки лимонов сок или ментово масло в кофа с вода и да избършете подовете и плотовете с тях.

 

Диатомит

Друг изпитан метод за убиване на хлебарки и други насекоми включва използването на диатомит. Това естествено срещащо се вещество съдържа телата на вкаменени морски организми и техните остри ръбове ще порежат насекоми, докато пълзят отгоре, което ги кара да се дехидратират. В противен случай DE е напълно безопасен за домашни любимци и хора.

 

Нанасянето на диатомит е изключително лесно. Всичко, което потребителят трябва да направи, е да нанесе тънък слой прах върху повърхностите, по които има вероятност хлебарките да пълзят, така че зони като вътрешността на шкафа, под уредите и сутеренните подове.

 

Професионални услуги за хлебарки

Тъй като случаите на яйца от хлебарки обикновено съдържат десетки яйца, те се размножават бързо и могат да причинят големи зарази. Ако е налице голямо заразяване или все още има хлебарки, въпреки използването на всички техники по-горе, може да си струва да използвате професионална услуга.

 

Видове лечение

Едно от предимствата на използването на професионална услуга като PreventPestControl е гамата от опции за третиране на компанията. Компанията използва няколко различни продукта, за да помогне за контролиране и унищожаване на хлебарки:

 

Примамки за хлебарки, които привличат хлебарките и ги тровят

Регулатори на растежа на насекоми, които са насочени към яйца и нимфи

Инсектициди за отблъскване или убиване на хлебарки, прилагани върху пукнатини и пукнатини

Прахове, които драскат и дехидратират хлебарки

 

PreventPestControl също използва мониторни карти, които проверяват ефективността на третиранията. Освен това компанията ще помогне на собствениците на жилища с подобряване на стандартите за почистване и елиминиране на източници на вода, храна и подслон.

 

Колко струва да се отървете от хлебарки?

 

Цената за премахване на хлебарки варира в зависимост от заразата. Въпреки това, собствениците на жилища могат да очакват да платят от 100 до 400 лв. за еднократно посещение и около 1000 лв. за годишен план, в зависимост от броя на повторенията на услугата.Вижте повече информация за услугата по унищожаване на хлебарки.