Как да съхранявате обувките правилно?

За да издържат обувките възможно най-дълго, трябва да следвате простите правила за съхранение и грижа за тях. Не само вечерните обувки, но и най-често срещаните ежедневни обувки трябва да се третират внимателно. Предлагаме на вашето внимание препоръки, които ще ви помогнат да поддържате любимите си обувки в отлично състояние и ефектен външен вид в продължение на много години.

Основни правила

Обувките трябва да са подходящи за ситуацията – например не носете високи токчета, когато се разхождате в гората и т.н.
Използвайте обувалка, когато се обувате, не мачкайте задната част на обувките при употреба. Купувайте качествени продукти при грижа за вашите обувки.

Съвети за поддържане на обувки

Поне два пъти седмично е необходимо да почиствате обувките от прах и да ги мажете със специален крем или боя за обувки, който съответства на цвета им. Особено внимание трябва да се обърне на формата – с течение на времето обувките могат да се деформират. За да предотвратите това, трябва да ги съхранявате на специални подложки. Те обаче могат да бъдат заменени с обикновена хартия или вестник, който се намачква и поставя вътре в обувката, за да придобие и запази формата им. За ботуши можете да използвате обикновени щипки за дрехи, които държат горната част изправени, така че да не се пречупват. Този метод им помага да поддържат изправено положение и да избягват пукнатини.

Сезонно съхранение на обувки

За дългосрочно съхранение обувките обикновено се прибират в шкаф или затворена кутия. Но първо трябва да подготвите мястото: ако е шкаф, измийте старателно; подсушете; намажете обувките с боя; проветрявайте често шкафа. След това обувките или ботушите трябва да се дезинфекцират отвътре със специални продукти, които се продават в магазините за обувки. Хубаво е обувките да бъдат поставени на тъмно място, където слънчевите лъчи не падат. Факт е, че ултравиолетовата светлина допринася за появата на реакция на окисление, поради което материалът започва да се руши. Проветряването също се счита за предпоставка за дългосрочно съхранение – в противен случай може да се образува плесен. Продуктите, покрити с лак, са особено чувствителни към гъбични образувания, тъй като съдържат нитроцелулоза. Но моделите от естествена кожа са изложени на риск от възпроизвеждане на кожните бръмбари и молци. За оптимална вентилация трябва да съхранявате обувките си в специален шкаф, изработен от дърво или метал.

Спешни случаи и изходи от тях

Мокрите обувки трябва да бъдат изсушени. В никакъв случай това не трябва да се прави на печка или близо до открит огън – материалът, от който е направен, може да загуби еластичност. Освен това нишките, свързващи частите, просто ще се разпръснат от силната топлина и ще трябва да изхвърлите любимите ви обувки. Изпитан начин да изсушите бързо обувките си и да не ги повредите е да поставите смачкан вестник вътре, който да поеме цялата влага. Първо трябва да премахнете стелките и да ги изсушите отделно. След изсушаване обувките трябва да се намажат със специален крем, а ако нямате такъв под ръка – с вазелин или глицерин. Струва си да се отбележи, че всяка обувка от време на време се нуждае от почивка, затова се препоръчва да носите различни модели. Това ще удължи живота им.