Как спалното бельо влияе на качеството на съня

Не е тайна, че здравият и здравословен сън е ключът към благосъстоянието и силната нервна система. За да бъде сънят наистина качествен, трябва да се погрижите за много неща, включително и да изберете правилното, удобно спално бельо. Учените са установили, че човек спи спокойно и почива пълноценно само в комфортно обзаведена, чиста, добре проветрива спалня с висококачествено спално бельо.

На първо място, когато планирате промените в спалнята, трябва да обърнете внимание на тъканта, от която е ушито спалното бельо. Експертите отбелязват, че трябва да се купуват само комплекти, изработени от естествени материали. Това помага на кожата да „диша“ през цялата нощ, което оказва положителен ефект върху почивката и възстановяването.

Синтетичните влакна са по-малко предпочитани. Те могат директно да навредят на здравето и състоянието на организма. В същото време и почивката няма да е пълноценна и възстановителна.

Разбира се, няколко нощи, прекарани в сън върху некачествени чаршафи, няма да причинят значителна вреда на здравето, но постоянното въздействие на синтетиката върху кожата по време на нощна почивка категорично не се препоръчва от лекарите.

Какви тъкани да се избягват

Синтетичните материали трябва да са табу за хора, които държат да се грижат добре за собственото си здраве. Грубото, недишащо бельо буквално заключва тялото за през нощта в нещо подобно на пашкул. Създава се парников ефект, особено през летните месеци, когато е много горещо дори през нощта.

Човек започва да се поти, но влагата няма възможност да се абсорбира или изпари, тъй като синтетиката не позволява това. В резултат могат да се образуват екземи, дразнене, алергични реакции и други неприятни последици за здравето.

Твърде грубите тъкани също не са подходящ избор за спално бельо. Те ще попречат на нормалния режим на сън и ще причиняват дискомфорт на тялото. Могат да доведат и до постоянно прекъсване на съня, което неминуемо ще попречи на пълноценната почивка.

Източник: Онлайн магазин Kapere.com