Кои тъкани са най-добри като избор за спално бельо и защо

Днес, слава Богу, да си купи човек спално бельо с добро качество, не е такъв проблем, както преди години, например. Съществуват доста опции – онлайн магазини, физически, сайтове за продажба и така нататък, където всяка загрижена домакиня може да намери качествени продукти на съвсем прилична цена. Учените и медиците препоръчват да се търсят най-вече такива комплекти, изработени от естествени тъкани като памук, сатен, поплин, калико и други.

На първо място, спалното бельо трябва да е съчетано с приятните усещания при допир. Ако е приятно и меко, не дразни кожата, можете спокойно да заложите на него.

Коприната е естествена материя и е много предпочитана, но тя не е за всеки. На някои може да не им допадне характерната за нея хлъзгава текстура. Преди да купите такова спално бельо, ще е добре да разгледате и опипате прецизно чаршафите, за да сте сигурни, че те наистина стават за всекидневна употреба.

Предимството на всички подобни естествени материи е тяхната способност да пропускат въздуха. Те „дишат“ и така дават възможност на тялото да се отпусне и да се възползва от пълноценна нощна почивка. Въздухът прониква в материята и не среща препятствия по пътя си към човешкото тяло. Освен това тази способност на тъканите, от които е изработено спалното бельо, се смята за важен компонент, осигуряващ добрия телесен топлообмен.

Как спалното бельо влияе на здравето ни?

Човешкото здраве в голяма степен зависи от нощната почивка. Спалното бельо играе също има ключова роля, дори бихме могли да кажем, че поема една от доминиращите такива.

В същото време некачественият комплект чаршафи и завивки като нищо може да провокира различни алергични реакции и да стане причина за поява обриви и дори нарушения в работата на сърдечно-съдовата система.

Учените успяха да разберат, че не само качеството на спалното бельо е важно за здравословния сън, но и цветовите схеми на декорацията на спалнята са не по-малко важни. Най-добрият избор на нюанси е както следва:

  • Бяло, което създава усещане за чистота, помага за бързото заспиване и ни позволява да се чувстваме добре през цялата нощ.
  • Синьо, което помага на ума да се успокои и също стимулира бързо заспиване. Този цвят често се препоръчва от психолозите като най-добрият избор за хора, които редовно сънуват кошмари.
  • Розово, което отпуска и бори агресията, облекчава напрежението и стреса.
  • Зелено, което дава възможност на човек да постигне емоционален баланс и да спи спокойно през нощта, за да е бодър и отпочинал на сутринта.
  • Кафяво, което носи уют и комфортна топлина, отпуска тялото и ума.
  • Черно – този цвят не е за всеки, но пък, ако го харесвате, ще ви помогне моментално да заспите и да си починете добре, без тревожни сънища.