Къде е добре да имаме пожароустойчива врата?

Безопасността – главната причина за поставяне на пожароустойчиви врати в офиса или дома. Информация за критериите, определящи пожароустойчивостта на противопожарните врати. Разяснения от консултантите на Борман Комерс от град София.

Настоящата статия има за цел да ни накара да спазваме безопасността за поставяне на пожароустойчиви врати, и е написана с помощта на фирма Борман Комерс в град София – едни от основните вносители на противопожарни врати в България. Прочетете тази публикация, ако искате да получите допълнителна информация за тези врати. Те намират приложение най-вече в заводи, хотели, болници, специализирани помещения и офис сгради. Това са противопожарните екстериорни или интериорни врати.
Такъв тип врати не се поръчват често от обикновени клиенти, предимно поръчките са от технически лица по изпълнението на строително-монтажни работи по обекти, но всеки може да ги има, ако пожелае. Те са допълнителна застраховка срещу пожар.
Освен, че е способна да защити едно жилище, противопожарната врата може да изглежда много добре и да имитира дърво например. Тя може да се направи по такъв начин, че никой да не разбере каква е всъщност. Не си мислете, че всички противопожарни врати изглеждат грозно, че са масивни и метални. Могат да са какви ли не модели, като плъзгащи, стъклени, гаражни, интериорни, двукрили или еднокрили. Съществуват и универсални метални врати, които също могат да са с едно или две крила.
При много от фирмите България, които се занимават със внос или производство на противопожарни врати, можете да откриете разнообразни модели врати, които притежават противопожарни качества и изглеждат много добре външно.
Според степента на пожароустойчивост, тези врати се сертифицират и се разпределят в няколко класа. Обозначават се със съкращението REI, което показва колко време могат да издържат на огън.
R (resistance) е механическата устойчивост, E (emission) е недопускането на горене на продуктите, а I (insulation) е изолирането на помещението и предпазване от голямата горещина при пожар.
Без значение дали ви трябва екстериорна или интериорна врата, ако тя е пожароустойчива, ще отговаря на всички изисквания за пожароустойчивост, чиято минимална граница е 30 минути, а максималната достига до 120.
При пожарните врати, както и при стъклените, се прави ъглова каса, която има набъбващо при пожар уплътнение. Плъзгащите врати са с различна специфика и при тях касата се прави по различен начин. При тях вътрешността на вратата е негорима и има топлинопоглъщаща гума, която уплътнява вратата и служи за димозащита.
Ако вратата е стандартна и метална, тя може да бъде монтирана на много места, като например мазета, тавани, сервизни помещения и складове. Каква врата ще поставите, зависи изцяло от вашите предпочитания. Необходимо е единствено да прецените какво е помещението и какво е неговото предназначение.
Размерите на противопожарните врати могат да бъдат всякакви. Това им позволява да се монтират навсякъде, дори и в помещения с различен от стандартния размер. Те могат да бъдат оборудвани с антипаник системи, което ги прави различни от обикновените врати.
Надяваме се, в поредица от публикации да се опитаме да разясним много от въпросите, които си задават клиентите, когато се наложи да си закупуват интериорни, входни или пожароустойчиви врати.