Съвременните ключари отдавна не са занаятчии, които сменят брави с ръчни инструменти и отварят заключени врати с шперц. Тези от специалистите, които държат да имат репутация и добро реноме, се стремят да са в крак с всички нови тенденции в заключването, следят развитието на технологиите и предлагат комплексен тип услуги. Те постоянно разширяват знанията и уменията си, за да могат да са конкурентноспособни и да  се справят с все по- увеличаващите се предизвикателства на професията. Днешното време изисква от тях много повече, отколкото в не толкова далечното минало.

Освен стандартните дейности по отключване на врати и изработка на ключови дубликати, новото поколение ключари  трябва да могат да:

  • Инсталират заключващи устройства на прозорци
  • Монтират електронни чипове, системи за контрол на достъпа с възможност за блокиране при опит за неправомерен достъп
  • Инсталират брави за врати без ключ
  • Инсталират и поддържат средства за видеонаблюдение
  • Инсталират биометрични системи за достъп в обществени и офис сгради с голям поток хора
  • Обслужват електронните компоненти на съвременното автомобилно заключване

Всички тези дейности са високо специализирани и се налагат поради факта, че светът и животът ни се променят, заключването е все по-сложно, технологично издържано и модерно. Оттам се повишават и изискванията към ключарите и постепенно в ежедневието навлиза едно ново поколение високообразовани и технологично подготвени специалисти. Заедно с това, те трябва да са прецизни към всеки детайл, да умеят да решават проблеми, възникнали на терен, да създават чувство на сигурност у клиентите си.

Намирането на добър ключарски екип от професионалисти, на които може да поверите имуществото си и да разчитате, че ще се справят с всеки проблем, така, че заключващите устройства ще работят безотказно, е като шестица от тотото.