Пазете семейството си от въздуха в затворените пространства

Искате ли Вашият дом да бъде мястото, на което Вие и Вашето семейство да се чувствате удобно и защитени от мръсотията? Всичко това е възможно. Днес ще се спрем на въздуха във Вашия дом, тъй като той е един от причините домът Ви да бъде застрашен. Качеството на въздуха мое да се влоши по различни причини – застояла среда (без проветрение), предмети изградени от материали, излъчващи негативни частици, вкарване на мръсотия, която циркулира из стаите във Вашия дом и още много. Със следващите няколко абзаца, ние ще ви дадем няколко бързи съвета как да подобрите качеството на въздуха в дома Ви, като по този начин ще създадете една по-уютна и здравословна среда за всички обитатели на помещенията.

Причините за подобряване на качеството на въздуха

Избягване на опасностите и подобряване на качеството на въздуха най-лесно се постига, чрез намирането на причините, които го влошават. Това често са излишната влага, домашните любимци, електроуредите, насекомите, продуктите за почистване и другите химически препарати. Потенциалните рискове за здравето от тези замърсители на въздуха могат да варират от малки до големи раздразнителни заболявания. Вдишването на тези не толкова опасни на пръв поглед материали може да доведе до доста сериозни последствия като асма, алергии, съдови заболявания, главобол и друг. Вашата намеса е повече от необходима тук, като за целта е нужно често да почистите, вентилирате, следите влагата в дома ви и т.н. Искаме да обърнем внимание най-вече на влагата (като не омаловажаваме и другите причини), защото тя предразполага и развиването на микроорганизми, които могат да са сериозен проблем в бъдеще, както за дома Ви, така и за Вас самите.

Както има признаци, чрез които следите колко влошен е въздуха в дома Ви, така и има сигнали, които определено не можете да пропуснете. Това са необичайните миризми, застоял въздушен поток (в някои помещения, като килер, баня, тоалетна), повредени тръби и комини, замърсени уреди, с които се охлаждате или отоплявате, ограничените вентилационни системи, натрупаната влага, причиняваща корозия на материята, на която се е образувала, мухъла и плесента, незабърсаните предмети и домашно обзавеждане. Ето защо е препоръчително да се почне от видимите причини, преминавайки към тези, които се забелязват на второ време.

Отстраняване на излишната вода

Излишната влага в дома Ви може да бъде благодатна почва за мухъл и акари. Важно е да контролирате нивата на влажност, като ги оставяйте между 35-55%. Винаги включвайте вентилатора в банята и кухнята, при наличие на прекалена влажност. Дръжте включен вентилатора в банята 15 минути след взимането на душ. Това ще ви помогне да избегнете влагата, още преди тя да се е натрупала. В случай, че се задържа вода по стените и плочките – минете с кърпа или моп. Често включвайте климатици на режим изсушаване, проверявайки го често. Ако случайно сте имали проблем с течове или тръби в лошо състояние, минаващи през Вашия дом – постарайте се да ги изолирате, за да намалите драстично размера на конденз в дома Ви.

Намаляване натрупването прах

Мръсотията, отломките и натрупания прах могат да са сериозна причина за здравни проблеми. За това, винаги почиствайте с прахосмукачка прахта от мебелите и предметите, дори и на по-недостъпните места. Ако е нужно, купете специални препарати, непозволяващи лесното натрупване на прах и мръсотия. Редовно изчиствайте филтрите на климатиците, влаго-абсорбаторите, отдушниците, кухненският абсорбатор и др. Това ще ви гарантира, че прахта няма да се натрупва по тези места, както и няма да циркулира в дома Ви, при включването на въпросните уреди.

Увеличаване на вентилация

Първото, което е нужно да направите тук е да проверите дали всички отдушници работя правилно и не са запушени някъде по системата им. При слаба или никаква вентилация е възможно натрупването на вредни частици във въздуха да е по-често явление от обикновено. Ако е нужно, повикайте специалисти, които да направят основното им изчистване, а след това Вие да продължите да ги поддържате чисти и изрядни. Важно е да знаете, че при добра вентилация, въздуха не се застоява, което означава, е винаги вкарваме нов, изкарвай старият, застоял. Проврете основните изходи, които отвеждат и дима извън дома Ви. Комините е хубаво регулярно да се почистват и преглеждат, за да не задържат отломки, които биха влезли в дома и да ги вдишвате. Създайте си го като навик особено след като е бил използван комина.

 

Предотвратяване на въглероден оксид в дома Ви

 

Въглеродният моноксид е газ, който няма мирис и цвят. Той се образува при напълно изгаряне на горивото и може да причини сериозни заболявания и дори смърт. За да избегнете момента с предотвратяването на му, е нужно да обезопасите уредите си, които са на горивен принцип. За целта, съвета тук е да се викат специалисти, които наистина разбират от този тип уреди и обезопасяването им, защото Вие ще искате всичко да се свърши на 100%. Не е никак лоша идея и да ги викате регулярно, за да успяват да обезопасят както самите уреди, така и дома Ви, ако са в непосредствена близост до него. Инсталиране на детектор за въглероден оксид в дома Ви ще ви предупреди за всички потенциално опасни ситуации.

 

Използването на естествени ароматизатори

 

Много търговски ароматизатори съдържат химикали и токсини, които може да причинят здравословни проблеми. Обмислете сериозно използването на естествени продукти за освежаване на въздуха в дома Ви. Когато минавате с прахосмукачка, поръсете със сода килими си преди  почистване. Комбинирайте лимонов сок с вода, правейки го на спрей. Използвайте сместа като естествен ароматизатор. Това доста ще освежи въздуха в дома Ви, по един много натурален и естествен начин.

 

Инсталиране на система за пречистване на въздуха

 

Пречиствателят на въздуха може да помогне за подобряване на качеството на въздуха в дома Ви, чрез филтриране на най-малките частици от въздуха. Необходимо е да се отчитат няколко фактора при определяне на най-добрата система за Вашия дом. Говорете със специалист за втиповете замърсявания, които искате да се филтрират от Вашето пространство. Определете най-доброто продукт и място в дома си, преди да закупите дадения продукт.