Полезни съвети за избор на спално бельо

Когато размишлявате на какво спално бельо да заложите, на първо място, е необходимо да се спрете на определен вид тъкан. Препоръчително е да заложите на такава, която е нежна и мека на допир. След това вече може да обърнете внимание и на подходящия нюанс. Качественото бельо следва да е в съответствие с всички важни изисквания за здравословен сън. Освен това то трябва да се пере редовно минимум 4 пъти в месеца. Идеалният вариант е да подменяте спалното бельо през ден или дори ежедневно.

Нежелани реакции на кожата, белите дробове и нервната система

Кожата, както знаем, е най-големият орган на отделителната ни система. Докато спим процесите, които протичат в нея, нито за миг не спират да функционират, а само се забавят. Това е и причината, поради която трябва да се избират висококачествени тъкани за спално бельо, които да позволяват на отделената през нощта пот да се изпарява, а не да се задържа върху кожата.

Синтетичните тъкани на чаршафите не позволяват влагата да се изпари и изобщо не я абсорбират, а я оставят да си стои върху кожата. От своя страна това става причина за възникването на здравословни проблеми. С течение на времето, при редовно използване на синтетично спално бельо, се стига до тежки състояния, например образуването на пустули и екземи, изискващи трудно лечение.

Нервната система пък от своя страна реагира рязко на цветовете, в които е решено спално бельо. Ето защо е по-добре да изберете спокойни, релаксиращи нюанси. Дихателната система по време на сън реагира активно на околната среда и нискокачественото бельо може да доведе до нарушения в дихателната функция и до появата на различни патологии.

 

Всяко семейство е добре да разполага с няколко комплекта спално бельо, така че да може да го сменя своевременно, без това да се отрази на комфорта на сън. Също така, мястото за нощна почивка следва да е винаги чисто и подредено. Преди да се спрете на определен вид спално бельо, не пропускайте да оцените усещането, което то създава върху кожата. И само след като откриете най-мекия и удобен за вас вариант, може да акцентирате и върху цветовата схема.

Източник: spalnobelio.bg