Продажбата на апартамент е сделка, която се извършва с цел прехвърляне на апартамента на купувача с цел получаване на определена печалба. Но това е свързано с определени разходи: плащане на брокер и оценител, нотариус и др.

Повечето хора, преди да продадат апартамент, се замислят върху основния въпрос дали ремонтите са препоръчителни като цяло или са прекомерни действия.

Необходим е козметичен ремонт

Търсенето на пазара на недвижими имоти показва, че основният фактор, когато потенциалният купувач избира апартамент, е неговата визуална привлекателност. В тази връзка е наложително да се направи поне козметичен ремонт за най-благоприятен изход от продажбата.

Продажбата на апартамент е като цяло лотария, но естетическата част винаги привлича купувача на апартамента. Следователно дори леките ремонти увеличават шансовете за продажба на апартамент на повишена цена. При продажбата ключов момент е доколко подобренията са се отразили не само на апартамента, но и на първо място на входната врата, тъй като първото впечатление се формира там. Това не изисква драстични промени, просто трябва да завиете липсващите крушки и да платите на определени хора да почистват подовете и асансьора. Ако е възможно да се използва пребоядисване на входа, това ще струва повече, но цената на апартамента също може да се повиши по този метод с хиляди 2-3 долара над посочената цена.

Не бива обаче да се увличате и да правите дизайнерски ремонти, казват специалистите. Основният проблем при такива ремонти е, че след това купувачът ще го преработи според нуждите си в 99% от случаите. Никой няма да плаща за скъпи дизайнерски решения, а печалбата от такива ремонти е доста проблематична задача.

Луксозните апартаменти се нуждаят от подходящ ремонт

Ситуацията на пазара на луксозни имоти е малко по-различна, има купувачи за различни видове апартаменти – със и без ремонт (основно в нови сгради). Изборът на конкретен имот зависи от цената, основните предпочитания и други фактори, казва специалист по недвижими имоти.

Недвижими имоти в диапазона 300-500 хил. лева се купуват със и без ремонт, като съотношението между тези видове обекти е 30 към 70. Разликата между тези апартаменти е около 30%.

В сегмента от 500–700 хил. лева това съотношение се променя и е 50/50. Но според цената се променят и изискванията. Купувачите се интересуват от такива параметри като площта, качеството и възрастта на сградата, околността, наличието на паркинг и броя на собствениците на жилища.

В категорията над 700 хил. лева става дума само за реновирани апартаменти. И купувачите имат много високи изисквания към тези обекти – оригинален дизайн, естествени материали, скъпи дизайнерски мебели, но основният критерий за последните две години, разбира се, е наличието на постижения на технологичния прогрес, като: различни системи за управление на дома функции, климатизация, системи за управление (сигурност), казва експертът.

В новите къщи ремонтите не са от значение

При продажба на жилища в нови къщи или те също се наричат ​​нови апартаменти на вторичния пазар, ремонтите не са толкова актуални. Тъй като в такива апартаменти вече има минимални ремонти.

В новите сгради не е необходимо да се прави ремонт, а и не е необходимо. За да заинтересувате купувача във вашия апартамент, трябва да предложите няколко дизайнерски решения. Основният проблем е, че купувачът не вижда перспективите, които предлага даден апартамент. Често купувачът се привързва към конкретно оформление и не само ще сравнява апартамента с други и ще прави аналогии, но и ще свикне с оформленията, които му се предлагат, казва специалистът.
Ремонтът изисква допълнително заплащане, но не прекомерно

Ако апартаментът не е бил променян от 5-10 години, тогава, естествено, са необходими поне козметични подобрения на жилището: повторно залепване на тапети, пребоядисване на таваните, подмяна на водопроводни инсталации в банята и тоалетната и др. Разходите за такива разходи няма да бъдат толкова значителни, но те могат значително да подобрят ефективността на външния вид.

Абсолютно обратна ситуация ще възникне, ако внезапно включите архитект-дизайнер в ремонта, тъй като сумите ще се увеличат значително.

Работата на архитект може значително да увеличи разходите, особено ако говорим за опитен дизайнер, който ще предложи някои уникални идеи. Такава работа ще струва около 100-200 лв на кв.м. м. Основната роля тук се играе от европейското ценообразуване, до което са стигнали някои експерти, тоест процентното съотношение на изпълнението на проекта и разходите за работа, понякога цената достига 5-10% от разходите. Креативните дизайнерски решения за комфортни условия на живот без лукс ще струват на клиента от 40-70 лв на кв.м. м. – това е мнението на специалистите.