Съвети при покупка на недвижим имот

Желаете да закупите нов дом. Какви са стъпките и какво е важно да знаете преди да пристъпите към това важно решение. Генетично е заложено българина да се стреми към създаване на семейство, което води и до свиване на семейно огнище, като за разлика от европейските страни които предпочитат да наемат жилище, ние в голям процент закупуваме свой собствен имот.

 

След бума на строителството през 2005-2008 година и последвалата криза на пазара на недвижими имоти, в последната година се наблюдава раздвижване на пазара. За това спомагат и банките, които започнаха отново да предлагат атрактивни ипотечни кредити с нива на лихвите от порядъка на 5% годишно.

 

Ще Ви запознаме с по-важните неща с които ще се сблъскате в процеса на търсене и закупуване на имот. Ще разгледаме на първо място покупка с ипотечен кредит от банка. Какво е нужно да знаете и да направите за да сте сигурни, че няма да сбъркате и ще си осигурите така желания нов дом. Съветваме Ви преди да започнете търсенето да отидете в избраната банка, където със служител отдел кредитиране да направите предварително одобрение за кредит. Това ще Ви гарантира впоследствие една сигурност от гледна точка, че ще имате представа каква сума ще отпусне банката взимайки предвид дохода на семейството.

 

След като имате одобрение от банката се запознайте с цените на пазара. Това ще е нужно за да можете да си направите сметка каква сума ще Ви трябва като собствени средства, тъй като банките финансират процент от цената на имота, като той е различен, но е от порядъка на 80-90%. Взимайки това в предвид трябва да разполагате с разликата като вземете предвид и това, че ще имате разходи за отпускане на кредите, а в последствие и за нотариалната такса, както и за вписване на ипотеката.

 

За да не губите време, а и не сте специалист в тази област ние Ви съветваме да се обърнете към фирма за недвижими имоти или така наречения накратко брокер. Този брокер ще Ви спести както време, така и нерви като предложи имоти според вашите изисквания, ще Ви свърже с подходяща банка, а в последствие ще подготви и документите за самата сделка при нотариус.

 

Един от важните документи при отпускане на кредит изискван от банката е оценката на недвижимия имот. За целта се прибягва до услугите на лицензирани оценители, които предлагат консултиране и изготвяне на пазарна оценка на имота.

 

При покупка на недвижим имот със собствени средства стъпките са същите, като тези с кредитиране. Избор на имот, изготвяне на документи необходими за изповядване на сделка и покупко-продажба при нотариус.

 

Някои от вас биха предпочели и наемане на имот. Това спестява средствата които при покупка отиват както за такси, така и за комисионни. Тук единствения разход за вас е цената на самия наем. Използвайки оценител и тук, той ще ви запознае с цените за наеми във вашия град и ще имате ясна представа дали исканата цена е нормална.

 

С оглед на това, че лихвите по жилищното кредитиране в момента са на ниски нива, някои от вас ще предпочетат да закупят имот, като сумата за наема и вноската по кредита е почти еднаква. Така вместо да плащате наем ще изплащате кредит и след време ще имате свой собствен имот.

Не редки са случаите и на придобиване на имот по наследство. Рисковете там са, че в много редки случаи ще сте единствен наследник, което ще породи редица усложнения.

При повече наследници идва риска от невъзможност за ползване на имота и се стига до делба, дали ще е доброволна или през съда е ваши личен избор. Тук също ще стигнете до нуждата от услугите на лицензиран оценител, който да изготви оценка, която ще използвате при тази делба иполучаване на наследството. Професионалисти в тази сфера са фирма Armita.bg, които са доказани на пазара и ще изпълнят вашите изисквания на 100%.