Терминология при вратите – от Борман Комерс

Целта на тази публикация е да Ви обясним какво е значението на най-често срещаните понятия в интернет пространството относно вратите. Ние сме фирма Борман Комерс от град София, занимаваме се с внос и дистрибуция на вътрешни интериорни врати, входни и пожароустойчиви врати,  и ще се опитаме да ви обясним какво точно предвид са имали авторите на статиите.
Издръжлива и устойчива повърхност на вратата – това не се отнася само за външната част на крилото, а и за покритието на касата – най-често, ако облицовката на вратата е от ламинат (но не от фолио), то тогава можем да говорим наистина за устойчиво покритие.
Здравата твърда повърхност и висококачественото лаково покритие (както и друг материал), трябва да са такива, че поне 10 години изделието да бъде с добър външен вид. Приема се, че продуктът ще бъде под влиянието на минимални натъртвания, ще бъде изложен на слънчеви лъчи и ще бъде почистван поне всеки месец. Взимат се предвид и домакинските вещества, които вероятно ще попадат по вратата.
Качественото лепене на декоративните повърхности – декоративните повърхности представляват изкуствени материали, най-често покрития от ламинат или по-скъпи, като покрития от естествен фурнир. Качеството на лепене се определя от технологията на лепене, от вида на използваните лепила, от това как се справя производителя и т.н. Периодът за дълготрайност на лепилото, без то да се разпада, не би трябвало да е по-кратък от 50 години. Няма как този период да се изчисли в началото, когато вратата се купува, но поне можете да погледнете дали по външните части на интериорната врата има повърхностни изкривявания, тип „бабунки“. Ако крилото не е идеално гладко, а има такива издатини, то лепилото не е разпределено правилно, съответно от там ще навлезе въздух и ламинатното покритие ще започне да се отлепва. За гаранция служи сертификата от производителя, който трябва да е по БДС, въпреки че интериорните врати не подлежат на задължително сертифициране и то може да бъде направено само, ако производителя желае. Фирма Борман Комерс работи само със фирми за врати, при които се прави сертифициране за всички интериорни врати, които се продават на територията на и извън България.
Изкривяване – висококачествените врати не би трябвало да се деформират извън определените норми, дори и при много лоши условия, като например горещините през лятото, при над 40 градуса по целзий и по-ниска от 20% влажност. Обикновенно, според нормите за изкривявания на крилото, деформацията по вертикал за плоскост от 2 метра, трябва да бъде в рамките на от 2 до 4 милиметра най-много.
Звукоизолация на вратите – нарича се Индекс за изолация на въздушния шум, както и топлоизолация и въздухопроницаемост. Тези характеристики са описани в строителните наредби и не са задължителни. При вътрешните врати се гледа най-вече звукоизолацията на въздуха, като основна. Ако крилото на интериорната врата е запълнено с така нареченото перфорирано ПДЧ, то звукоизолацията се вдига с 3 до 6 децибела.
Какво всъщност означава на практика всичко това? Ето пример от фирма Борман Комерс: Когато поставите детето в леглото си и затворите вратата на стаята, да можете да се възползвате пълноценно от живота, а не да ходите на пръсти и да шепнете. Тоалетната пък, когато се използва по предназначение, може да бъде доста шумна и да привлече вниманието на гостите, които са се събрали и разговарят.
Надяваме се, че с тези наши разяснения относно някои от термините, използвани от специалистите по интериорни врати, сме помогнали за Вашия по-лесен избор за обзавеждането на дома Ви с нови интериорни врати.