10 важни етапа от ремонта на банята: безценно ръководство от майстор

Разказваме ви за всички нюанси, които е важно да вземете предвид

 

Банята е едно от най-малките помещения в апартамента. Но това не означава, че е по-лесно да се правят ремонти тук: напротив, банята има специален микроклимат, който трябва да се вземе предвид; в малка площ е необходимо правилно да поставите всички водопроводни инсталации, да помислите за функционалностт и комфорт. Грешките струват скъпо – поради неправилно планиране целият ремонт може да отиде на вятъра.

Заедно сме съставили подробно ръководство за всеки етап от ремонта, с което определено няма да направите грешки. Запазете и го използвайте.

 

Етап 1. Намиране на работници и създаване на проект

Първо трябва да решите кой и кога ще извърши ремонта на банята. Можете сами да поемете работата, но само ако имате знания и опит по този въпрос и най-важното време. Не сте уверени в способностите си? След това трябва да намерите екип: за предпочитане фирма с майстор и специалисти, които са експерти във всеки вид работа.

След това трябва да изчислите бюджета си и да разберете какъв тип ремонт планирате да направите в банята. Ремонтите са различни: няма конкретна сума – тя се определя от нуждите на клиента. Можете да изчислите прогнози за работа, довършителни и груби материали, както и срокове, ако имате под ръка дизайнерски проект. Тук дизайнерите ще се притекат на помощ: те ще помогнат за превеждането на идеи на хартия и ще предадат информация на екипа.

Подходете разумно към планирането на бюджета си и обмислете важни детайли при етапа на проектиране на банята. Нека да разгледаме примера на топъл под. Много хора смятат подовото отопление за ненужна инвестиция или се притесняват, че електрическите подове не са безопасни. Всъщност това е дългосрочна инвестиция в собствения ви комфорт: нивото на влажност в банята намалява, вие се грижите за здравето си и не стоите боси на студения под и създавате комфортен микроклимат. Също така няма нужда да се притеснявате за безопасността: монтажът се извършва на етапа на замазката, така че електрическият елемент е напълно изолиран.

В този смисъл топлите подове са толкова важни, колкото добрите довършителни материали или мебели. Освен това, в рамките на общия бюджет, топъл под не може да се нарече огромна загуба. Същите нюанси включват сензори за изтичане на вода – устройствата изглеждат дребни, но гарантират спокойствие и защита от наводняване на съседи и повреда на скъпи ремонти.

ВМ Ремонти – съвет : инсталирането на топъл под не трябва да се отлага до края на ремонта. Нагревателният елемент е монтиран под плочката – той е невидим и безопасен, не разваля дизайна на банята, а също така остава изолиран от директен контакт с вода. В същото време отопляемите подове осигуряват максимално ниво на комфорт.

Системата с топъл под помага да се поддържа оптимално ниво на влажност, без да изсушава въздуха. И можете да го управлявате директно през приложението на вашия смартфон – комфортът се осигурява само с едно щракване.

Етап 2. Подготвителна работа

Има три вида бани: в нова сграда, където често няма дори стени; бани от предприемача с частичен ремонт и стари бани. Ако работите със стара сграда, следващият етап при ремонт на баня е демонтаж – всичко, което е в стаята, се изнася. Започнете с демонтиране на стария водопровод, след което се отървете от остарелите довършителни работи (почистете стените и тавана, подовата настилка се демонтира след това). При демонтажа на стени старите тръбопроводи се отстраняват, ако е необходимо.

Вече споменахме, че новите сгради често нямат стени. И ако те съществуват, тогава могат да се наблюдават редица недостатъци: например, стените са направени неправилно или са поставени криво, разработчикът първоначално е положил материал, който не отговаря на изискванията. В тези случаи се препоръчва да се демонтират стените и да се изградят наново. Същият сценарий работи и в случай на преустройство, което между другото трябва да бъде одобрено.

Етап 3. Изграждане на стени и шпакловка

Обикновено стените в баните са изградени от газоблокове или тухли: решението е продиктувано от практичността на материалите. Можете лесно да нанесете мазилка на циментова основа върху тухлена стена – това е най-добрият избор, защото циментът не се страхува от влага. Ако изберете МП 75, ще трябва да хидроизолирате цялата баня.

Съвет: не забравяйте да поставите маяците (водачи, които осигуряват необходимата равномерност на повърхността), така че ъглите да са 90° навсякъде. Нивото трябва да е вертикално, равнината трябва да е хоризонтална.

Етап 4. Електричество

След мазилката се извършват електрически работи. Когато се извършват ремонти по дизайнерски проект, ние разбираме къде да инсталираме изход, терморегулатор за топъл под, превключвател, да направим връзка за осветление или за защита срещу изтичане, както и самото осветление.

Наложително е да се проведе втора потенциална верига – казано по-просто, това е втората заземителна защита. Допълнително се полага във всеки контакт, както и върху всички метални предмети – водопроводен щранг, чугунена вана, таванна рамка или кутия с колекторен възел – всички тези елементи трябва да бъдат заземени.

Тъй като в банята има много уреди, а самото помещение е зона с висока влажност, в таблото трябва да се монтират няколко проводника – отделно за пералня, проточен или акумулиращ бойлер, защита срещу течове и други контакти. . Важно: щитът трябва да бъде защитен от изтичане и късо съединение.

Етап 5. ВиК комуникации

Тоалетна

Дизайнерският проект посочва къде се намира пералнята, банята или душ кабината, тоалетната и дали ще има хигиеничен душ. Препоръчвам да монтирате не обикновена тоалетна, а скрита инсталация и окачена тоалетна. Има много погрешни схващания, че те са ненадеждни и ако се повредят няма достъп за ремонт. Всъщност всичко е много просто: просто трябва да премахнете бутона и ще имате достъп до всички елементи, точно както в обикновена тоалетна.

Хигиеничен душ

Струва си да се говори отделно за хигиеничния душ: той се използва както по предназначение, така и за технически нужди – например получаване на кофа с вода за измиване на подовете. Хигиеничните душове се предлагат в различни видове: като кран в близост до тоалетната или като кран, монтиран на колектор.

Колекторен възел

Защо ви е необходим колектор? Това са отделни кранове, отговарящи за всяка потребителска линия в банята. Необходимо е да се гарантира, че няма разлики в налягането, ако две устройства се използват едновременно. И ако нещо се повреди (например кран в кухнята или банята), можете отделно да затворите крана и да не останете без вода.

Редуктор на налягането

След това трябва да инсталирате редуктор за налягане – защита срещу високо налягане в общия канал. Не всички кранове и връзки към кранове са предназначени за високо налягане: редукторът помага да се регулира налягането от 6 атмосфери до 2 атмосфери и също така гарантира, че налягането на водата не е твърде силно.

Защита срещу течове

Не забравяйте за защитата срещу течове. Много хора смятат, че могат и без това, но тези, които поне веднъж са се сблъсквали с течове и наводнения на своите съседи отдолу, знаят, че защитата е абсолютно необходима.

Звукоизолация на канализация

По принцип най-евтините и тънкостенни тръби се доставят от разработчика. Ако не живеете на горните етажи, те са много шумни – изисква се шумоизолация. какво е то Има специални комплекти за канализация, някои използват звукоизолация за колата. По-добре е да изберете специален – той е двуслоен и предпазва от ударен шум.

Етап 6. Подова замазка

При частични ремонти и стари сгради или второстепенни сгради не винаги е необходима замазка. Но ако е необходимо, трябва да се направи шумоизолация под нея (и в целия апартамент, за да не се чуват съседите отдолу и отгоре). След това замазката се излива върху подовете: вземете предвид дебелината на плочките, залепете и напълнете за топъл под.

Етап 7. Монтаж на топъл под

Обикновено 10 mm се оставят за топъл под. Защо е необходим топъл под в банята ? Това не е толкова скъпо решение, но има много предимства: няма да стоите на студени плочки с мокри крака, нивото на влажност в помещението намалява, въздухът се нагрява равномерно, а топлите подове гарантират безопасност – водата изсъхва бързо, ако се изкъпете след вас, никой друг няма да се подхлъзне.

Етап 8. Полагане на плочки

След това правим оформление за полагане на плочките. Днес широкоформатните довършителни материали са много разпространени – от 1,20 на 60 до 3 м на 1,20 ширина. Важно е да разберете как точно ще поставите плочките, колко подрязване ще е необходимо – цената варира значително в зависимост от формата.

Етап 9. Монтаж на водопровод и отопляеми релси за кърпи

Вана или душ?

Ако изборът падне върху душ кабина, обикновено в апартаментите канализационните изходи са много скъпи и не е възможно душ кабината да се изравни с основния под – трябва да я повдигнете и да направите тава. Палетите също са различни. В строителния вариант се излива замазка, прави се хидроизолация и се полагат плочки.

Ако изборът падне върху вана, се предлагат 4 вида: акрил, чугун, стомана и лят мрамор. По-добре е да се даде предпочитание на лят мрамор с идеалната му геометрия. Това ни е необходимо, за да можем да поставим плочки върху ваната с минимално разстояние между фугата на ваната и плочката. А също и за да направите гладък параван – връзката на ваната с плочките ще бъде идеално гладка.

Етап 10. Монтаж на врати, мебели и декор

Вратите се монтират на последния етап: решението е продиктувано от логиката – в противен случай можете да повредите повърхността с водопровод. Дайте предпочитание на модели с добра звукоизолация, а също така помислете за дизайна – той трябва да се вписва в цялостния стил.

И накрая, време е за мебели, декор и други малки неща: тук окачвате огледало (по-добре е да изберете модели с осветление и отопление, за да предотвратите натрупването на конденз), поставяте рафтове, шкафове, закачате кърпи и завеси, добавяте аксесоари.