Аварийно отваряне на Пералня – Как да направим

Заключена вратичка на Пералнята – Късно вечер как да отворим Аварийно?

Докато хората хората са се подготвили да почиват след работния ден , ние както и други като нас са решили да разпуснат след натоварения ден . Решаваме да пуснем пералнята с която да изперем натрупаните дрехи през последните дни и да се освободим от тях като ангажимент поне за  ден напред. Често срещан проблем, кайто може да се случи само на нас въпреки нашите намерения ние да си свършим работата предварително. Нещото което може да ни се случи и вераятността е доста голяма е да ни остане уреда пълен с вода по време на работа и да светне някой индикация тип грешка и да не иска да ни се отвори вратичката за да си извадим прането. Времето напредва но ние нямаме решение , ще ви изброя възможните причини за дефект в уреда който може причини подобен проблем.

    -Запушен филтър от кърпички цветоолавящи

    -Проблемна помпа

    -Проблем в мотора

    -Проблем в електрониката

Части за перални машини

Ние като потребители не сме специалисти в намирането на точния проблем в пералнята но искаме да си извадим прането невредимо ,стъпките са доста лесни и сега ще ги преговорим .          -Ако уреда е стар варианта за отваряне на вратата аварийно е да я спрем от тока за около 5 мин , вратичката сама ще се отключи и ще си извадим прането. Тока може да спрем от ‘’Контакта’’,ако нямаме достъп до него което е твърде вероятно може директно от ‘’Бушоните на апартамента ‘’сваляме един по един докато пералнята не загуби светлина на дисплея.

Да речеме ,че уреда се отключи но има вода слагаме леген отпред и отваряме вратичката и слагаме дрехите вътре водата обаче ще остане пълна с вода която може да изгребем в друг леген или в мивка с чаша или купа , каквото имаме под ръка. След като сте изгребали водата отвътре може да сложите една кърпа долу ниско под филтъра и да развиете леко за да го извадите да го почистите. Желателно е да се изгребали всичката вода от барабана защото тя ще се излее през филтъра когато го развиете.

Това представлява капачето на филтъра, понякога филтъра е в лявата част на пералнята долу ниско , в повечето случай е в дясната.Развивате пластмасовата капачка в случая тука е синя на цвят при вас може да бъде черна.Развивате и издърпвате към вас. Ако не иска да излезе имате влязъл предмет като банел от сутиен или стотинки попаднали там, краен случай чорап.

След изваждане на филтъра разгледайте хубаво в отвора вътре да не би да е попаднало нещо при помпата при перчицата и да я блокира. В такъв случай ще пуснете пералнята в първия момент тя ще тръгне и ще работи първите 20 мин докато не дойде момента на изпомпване и тя отново ще остане пълна с вода.

Резервни части за перални

Тук се вижда перчицата на заден план която трябва да се движи свободно. Може да я превъртите с ръка , ЩЕ ПРЕСКАЧА ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДА ИМА СЪПРОТИВЛЕНИЕ ПРИЗНАК НА ЗДРАВИ МАГНИТИИ РОТОРЧЕ. Ако се върти леко без или пластмасовата перка е паднала помпата е за смяна.

Ако пералнята е от по новите модели , повечето от тях разполагат с т.н Аварийно отваряне което е пластмасова дръжчица която е долу точно до врътката на филтъра обикновено изглежда така

Дърпате надолу пластмаската ПРИ СВЕТНАТА ПЕРАЛНЯ И ТОГАВА ПРОБВАТЕ ДА ОТВОРИТЕ ВРАТАТА. Ако се опитвате на изгасен уред се получава само при накой марки перални. Понякога се получава след 2,3 опит НО СТАВА. Ако всичко сте направили добре направете почистването на филтъра както сме описали по горе.

Така изобразяват някой перални за замърсен филтър в случая Бош Пералня
Грешка при Аристон за изпомпването
Грешка при Candy e03

Грешките за всички Перални машини може да откриете на нашия блог.

И тук последно ще си поговорим как да отворим преланята АКО СМЕ СЧУПУЛИ дръжката на врата ( тоест дръжката има луфт и е хлабава.)

Магазин за части за перални 

Сценария с отварянето на вратичката не е техника е по скоро познания. Най стария и изпитан метод е с връзка за обувка която с е прокарва между вратичката и пералнята като едната ви ръка е отгоре над вратичката а другата е отдолу и дърпате назад и с две ръце за да избутате палеца . КАТО ПРЕДИ ДА ПРАВИТЕ КАКВОТО И ДА БИЛО ПРОСТО СПРЕТЕ УРЕДА ОТ ТОКА ЗАЩОТО АКО ТОЙ Е ЗАКЛЮЧЕН И НЕ Е ОСВОБОДИЛ КОМПЮТЪРА ЗАКЛЮЧВАНЕТО ВИЕ НЯМА ДА ПОСТИГНЕТЕ ИСКАНИЯ РЕЗУЛТАТ И ЩЕ СИ ИЗГУБИТЕ ВРЕМЕТО.