Защо да изберем окачени тавани от гипсокартон?

Сред различните видове окачени тавани – тавани от ПВЦ, гипсокартон, дърво, минералфазер, метал и др. , най-разпространени са окачените тавани от гипсокартон. Това е така, защото този тип таван има както дълъг живот и отличен вид, така и гладка повърхност и изключително добри характеристики.

Несъмнено много голям плюс в полза на окачените тавани от гипсокартон е възможността те да бъдат изработени в най-различни стандартни и нестандартни форми, с разнообразно вградено осветление, на едно или няколко нива и т.н.

Изборът на окачен таван от гипсокартон е избор в полза на перфектен дизайн, много добър вариант за осветление и най-важното – избор на водо-, топло-, пожаро- и шумоустойчивост.

Добре проектираните окачени тавани, чийто монтаж на гипсокартон е извършен професионално и според всички изисквания са желана част от всеки един интериор.

Окачените тавани от гипсокартон, които се изпълняват все по-масово, стават все по-качествени и функционални в техническо отношение. Окачените тавани от гипсокартон вече позволяват слагането освен на осветителни тела и на системи за вентилация, отопление, охлаждане, както и на противопожарни системи, озвучаващи елементи и други инсталации.

Предимства

  • Изключителна възможност за покриване на неравности, пукнатини, повреди на по-стар таван; възможност за вграждане на разнообразни инсталации
  • Шумоизолация
  • Пожароустойчивост
  • Влагоустойчивост
  • Възможност за уникални дизайни

Можем ли да сложим окачени тавани в банята

Много хора се интересуват приложими ли са окачените тавани във всяко едно помещение. Отговорът е категорично да.

Не случайно у нас вече повече от 30 % от строителните дейности са свързани с употребата на гипсокартон. Този материал е напълно подходящ както за хол, офис, антре и др., така и за мокрите помещения в един дом или офис сграда.

Разчупените окачени тавани могат да бъдат изградени в банята, с помощта на подходящи материали. Това е така, защото съществуват много видове гипсокартон, сред които и такъв, който е влагоустойчив.

Той се употребява при изграждането на окачени тавани в бани, мокри помещения, мазета, тоалетни и др. пространства, в които има по-висока относителна влажност. При качествен гипсокартон, подходяща хидроизолация и добра вентилация – окачените тавани в банята са напълно възможни!

Приложения на гипсокартона

Освен за окачени тавани, какви други приложения има гипсокартонът?

Окачените тавани са само една малка, но доста забележителна част, от многото приложения на гипскартонените плоскости. Различните видове гипсокартон се използват и за всякакъв вид вътрешни строителни работи като направа на фигури, поставяне на скрито осветление, обличане на стени и колони, покриване на инсталации, създаване на ниши и други.

Цените на окачените тавани от гипсокартон зависят от вида на окачения таван, площта на помещението, вида на осветление, което ще вложите в конструкцията, допълнителните изолиращи материали, които ще предпочетете и сложността на изпълнение на идеята ви.

Източник: https://www.atek.bg/