Инвестиция в домашни фотоволтаици

Ако имате намерение да инсталирате фотоволтаична система, трябва да обърнете сериозно внимание на някои важни аспекти:

  • Стабилност на Избраната Фирма: От съществено значение е да изберете стабилна и надеждна фирма, която ще поеме задачата. Проверете референциите и опита на фирмата в областта на соларните инсталации.
  • Качество на Компонентите: Не се компрометирайте с качеството на компонентите. От най-голямо значение са соларните модули и инверторите. Оптималното качество ще осигури по-дълготрайна и ефективна система.
  • Подходяща Система за Вашия Казус: Има разнообразни системи, подходящи за различни нужди и възможности. Специалистите трябва да анализират вашите изисквания и да ви предложат оптималната система.
  • Отговорност и Гаранции: Уточнете кой носи отговорност при евентуални проблеми. Гаранциите върху компонентите и инсталацията са от жизненоважно значение за сигурността на вашата инвестиция.
  • Редовна Поддръжка и Ремонти: Оптималното функциониране на фотоволтаичната система изисква редовна поддръжка. Уточнете какви услуги за поддръжка и ремонт предоставя фирмата и как можете да осигурите дълготрайна работа на системата.
  • Икономичност на Слънчевата Енергия: Въпреки началните разходи, соларната енергия става все по-икономична с времето. Фотоволтаичните панели предоставят стабилно и нискоценно електричество в продължение на най-малко 20 години.
  • Професионална Инсталация: Инсталацията на фотоволтаичната система изисква специализирани умения. Не се опитвайте да я инсталирате сами, тъй като това може да доведе до сериозни проблеми.
  • Застраховка и Гаранция за Инвестицията: Разгледайте възможността за застраховка, която да покрива евентуални повреди, износване или други неочаквани събития.
  • Професионален Съвет: Преди да вземете решение, потърсете съвет от независими експерти в областта, които могат да ви помогнат да направите информиран избор.

Следвайки тези съвети и подходящо планирайки вашата инвестиция във фотоволтаична система, ще може да се наслаждавате на предимствата на чиста и ефективна енергия през годините. А ето какво още препоръчват специалистите:

Не се поддавайте на безразсъдни решения поради изкушението от ниски цени. В момента за всяко инсталирано киловатчас соларна мощност на покрива на вашата къща, трябва да бъдете готови да заплатите между 2400 и 3000 лева с ДДС. За ефективна система, добре планирана и монтирана, може да очаквате около 1400-1500 киловатчаса на година за всеки инсталиран киловатчас соларна мощност (за България). Акумулаторите, които са отговорни за съхранението на енергията, струват между 2000 и 2600 лева за литиево-йонни и между 1200 и 1600 лева за оловни акумулатори. За пример, ако разгледаме 5-киловатчасова фотоволтаична система за генериране на електроенергия и 4-киловатчасова система за съхранение на енергия, се получава приблизителна цена от около 20 000 лева.

По-важно от всякакви застраховки е да изберете утвърдена и стабилна компания. Тя е вашата осигурителна полица за инвестицията ви. Вземете предвид опита и специализацията на компанията. Тя ще проектира системата подходящо, така че да избегнете рисковете от изгаряне на акумулаторите или други проблеми. Изберете надеждна компания, която ще осигури правилното функциониране на системата, ще ви даде точната информация и ще се погрижи за всичко.

Закупете фотоволтаични продукти, предоставени от утвърдени доставчици. Надеждна фирма се отличава и по това, че работи с доказани марки. Например, марки като Trojan, VRLA, Victron (от Холандия), Fronius (от Австрия) и други. Освен това, доверете се на продукти с TUV сертификат и гаранция, осигурена от български доставчик на фотоволтаични компоненти. Избягвайте да се спрете на ниски цени, които нерядко могат да се окажат невъзвратни вложения в неподходящи продукти, които не си заслужават.

 

За още подобни статии посетете – Новини за фотоволтаици