Как да изберем сватбен фотограф?

Какъвто и фотограф да изберете, когато става въпрос за професионална фотография и прекрасен ден, не се колебайте да … препоръчваме да обмислите редовете по -долу своевременно и отговорно.

 

Изборът на добър сватбен фотограф и видеооператор е едно от ключовите решения, на които една двойка трябва да обърне специално внимание. Целта е красиви и уникални моменти, уловени от окото на професионалист с подходящо качество.

 

В края на краищата какво ще ви остане освен красиви спомени и пръстени от сватбения ви ден?

 

Подготовката на красива сватба обикновено струва много усилия, би било жалко, ако фотографите и видеооператора с камерата не заснемат уникално този красив ден.

Ако търсите най-евтиния фотограф на възможно най-ниска (отстъпка) цена, начинаещ или фотограф с некачествено / непрофесионално оборудване, вероятно няма смисъл да четете нататък.

 

Как да изберем професионален сватбен фотограф?

Присъствието на повече фотографи / оператори на сватбата определено си заслужава.

а) Сватбата е уникален ден с редица уникални моменти, които един фотограф никога не може и не може да улови, ако например стои на неподходящото място в даден момент, ако някой закрива гледката му и не може да улови момента.

б) Поглед от поне два ъгъла и две различни фокусни разстояния е нещо напълно различно, подобно на филм, заснет от множество ъгли, а не от една камера.

Много е вероятно никога да не сте гледали филм, направен само от един ъгъл, но досега повечето двойки в София ще поръчват само един фотограф / оператор … което в развитите страни е обратното. Но през последните няколко години това постепенно се променя и в България и в София. Вече и много хора залагат на екип от сватбени фотографи в София.

в) Добре е да осъзнаете, че двама фотографи не струват два пъти по -скъпо, тъй като голяма част от работата (десетки часове) се изразходва от редактора по време на последващото изтегляне и обработка на снимки.

г) Тази опция носи и други предимства, например в случай на внезапна техническа повреда, вие сте сигурни за втори фотограф / оператор.

 

Местоположение, условия…

Професионалният фотограф трябва да се справи с всяка ситуация, всяка среда, изискваща различни условия на светлината, затъменост и т.н.

Струва си да изберете добре координиран екип.

Двама фотографи, които предварително знаят върху какво ще се съсредоточи всеки от тях, имат равномерно разпределени задачи и знаят един за друг, са гаранция, че инвестицията ви в техните умения ще се изплати. Двамата души, които се виждат за първи път в живота си и се състезават помежду си кой ще има по -добри снимки, са бедствие за младоженците.

 

Наемането на опитен професионалист, подправен от много сватби и с дългогодишен опит се изплаща.

Опитен сватбен фотограф има много безценни преживявания. Често малките неща определят цялото. Опитен фотограф може би ще има безценни стимули, съвети, ще ви даде увереност, спокойствие и ще ви напътства, ако е необходимо по време на фотосесията. Един начинаещ ще бъде по -евтин, но резултатът ще съвпадне и когато дойдат неочаквани проблеми, той често няма да знае съвета.

Никога не избирайте фотограф от собственото си семейство, дори той да е професионалист.

От нашия опит знаем, че винаги се оказва, че нито фотографът, нито вие ще се чувствате добре в това отношение и никой от вас няма да се наслади на сватбата.

Намерете референции, попитайте познати, разберете в сватбени агенции.

Най -добре е да видите резултатите. Приятно е да се показват отделни снимки, но от няколкостотин снимки, един красив и аматьор ще направят снимки. Професионалистът е професионалист, защото други снимки, които той може да направи дори при тежки условия, ще бъдат хубави.

Искате да покажете поне напречно сечение на цялата сватба на снимките. Бъдете много любопитни – попитайте за неговия опит, ако има асистент, ако е необходимо, какъв стил работи, колко време ще му трябва, за да улови сватбените моменти … просто попитайте всичко, за което се сетите. В крайна сметка изберете професионалист според собствената си гледна точка, собствените си чувства.

Търсете фотограф според стила, който харесвате.

Всеки фотограф има различен вид, стил или стилове. Отчасти е в състояние да коригира нещо според вашите идеи, но само частично.

Не подценявайте оборудването на фотографа.

Дори и да не разбирате много, нека ви обясня добре каква техника използва фотографът за архивиране на данни. Разберете какво резервно оборудване използва. Професионален сватбен фотограф използва (наистина не евтина) професионална техника. Наистина има значение.

Ако искате в близко бъдеще да имате красиви снимки, които да бъдат гледани на телевизор, препоръчваме ви да изберете фотограф, който използва камера с достатъчна разделителна способност. В идеалния случай 8K и повече.

Уговорете предварително по време на сватбения ден и какво очаквате.

Опишете подробно на фотографа какви снимки си представяте от него, какво е най -важно за вас, какво, къде и кога да направите. Най -добре е да потвърдите всичко това писмено.

Сериозен фотограф ще подпише договор с вас.

Добре е и двете страни да знаят какво могат да очакват и какво могат да изискват. Можете също така да сте сигурни, че фотографът действително ще дойде на мястото.

Добре е фотографът и операторът да се познават предварително и да могат да работят добре заедно.

Същото правило важи както в случай на сътрудничество на двама или повече фотографи. Фотографът и операторът трябва да работят заедно. Няма нищо по -лошо от това, когато фотограф и оператор се карат за място с най -добра гледка или когато пълзят един в друг. Ако се интересувате, ще препоръчаме способен професионалист, с когото сме съгласни.