Как да изберете перфектния килим за всекидневната?

Плочки, паркет или ламинат могат да бъдат идеално допълнени с правилния килим. Тъй като килимът традиционно заема голяма повърхност, той оказва голямо влияние върху цялостното излъчване на стаята. Преди да вземете решение какъв килим да изберете за вашата всекидневна, трябва да вземете предвид много неща. Ето нашите съвети за закупуване на килими, които ще ви помогнат да бъдете доволни от този важен избор.

Моден скандинавски или уютен селски: Кой стил на обзавеждане искате да срещнете?

Модерен скандинавски стил с минималистичен външен вид. Бохемски шик с цветни възглавници, кошници и изтъркан дизайн. Нюанси на сини шарки и райета в морски стил. Рустик стил на селска къща с мебели от масивно дърво и ярки декоративни елементи. Възможностите са големи. Започнете като първо си изясните стила, в който искате да обзаведете пространството между собствените си четири стени. Гарантираме ви, че има подходящ модел килим за всеки стил.

Уютна, елегантна или напълно различна: Каква атмосфера искате да създадете в стаята?

След като стилът на обзавеждане е ясен, следващият въпрос е как ще се отрази на стаята. Помислете каква атмосфера искате да създадете и каква задача трябва да изпълнява килимът. Основното правило е: килимите със светъл цвят ще добавят свобода към пространството. Много шарени или тъмни килими правят стаята да изглежда по-малка.

Дизайн със спокойни, достолепни цветове и ясно дефинирани шарки излъчва елегантност. Колко място имате и колко голям може да бъде килимът? Въпросът звучи банално, но е важен и редовно се подценява. Твърде малките килими губят ефекта си в големите стаи. Прекалено големите килими могат да изглеждат претрупани в малки стаи. Помислете предварително колко място всъщност имате на разположение.

Вълна, естествени влакна или синтетична материя?

Не всички килими са еднакви, материалът ги прави различни. Защото това е определящо за устойчивостта, грижата и разбира се най-важното: за чувството. Килимите от вълна и памук са меки и уютни. Този материал е чудесен, ако обичате да ходите боси от време на време по пода. Освен това вълната е лесна за почистване.

Синтетичните влакна като полипропилен са дори по-меки и по-здрави от вълната и също толкова подходящи за страдащите от алергии.

Уникален поглед през обработката

Обработката на килим оказва голямо влияние върху външния му вид. Тъканите килими са много по-плоски. Повърхността им се характеризира със структурата на тъкане и мотивът е показан от двете страни на килима. Тези килими се вписват много добре в минималистичен скандинавски стил.

Килимите с дълги косми, се характеризират с дълги, изправени влакна и изглеждат много топли, меки и уютни.

Популярен метод за производство на килими с къси косми е туфингът. Влакната се обработват директно в подовото покритие на килима, което допринася значително за стабилността на килима. Тафтинговите или тъкани килими са здрави, лесни за грижи и издържат много по-дълго.

Перфектното място

Трябва да се поставят здрави килими, там където мебелите често се преместват или се готви и се сервира храна. Пухкав рошав килим не е подходящ избор в стаите за хранене, защото този килим не е лесно да се почисти. Мъхестите килими са по-подходящи за дневни, спални и детски стаи. Здравите килими с къси косми се вписват по-добре в кухнята, коридора или трапезарията.

Ако сте в търсене на перфектния килим за вашия дом, в Kamko.bg ще откриете атрактивни и разнообразни предложения с високо качество – разгледайте онлайн.