Как да направите бюджетен ремонт на апартамент

Обикновено ремонтните дейности изискват големи финансови разходи, точната сума зависи от вида на жилището, площта и, разбира се, всеки собственик на имот обмисля варианта за бюджетен ремонт на апартамент. Когато имате ограничен бюджет, важно е да намерите опция, която ви позволява да спестите пари. Бюджетният ремонт се избира и от тези, които мечтаят за оригинално покритие или, обратно, не поставят твърде високи изисквания към интериора. Има достатъчно начини да обновите дома си, дори и да не разполагате с голяма сума пари.

Бюджетен ремонт в „стар апартамент“

Как да направите бюджетен ремонт в панелен апартамент? Първо, не трябва да започвате преустройство, това е най-скъпото начинание. Второ, преди да започнете работа, трябва да помислите за възможността за възстановяване на стари мебели. Понякога след боядисване една маса, скрин или шкаф издържат много години. Не трябва да изхвърляте полилея, понякога е достатъчно да смените абажура или абажурите.

Не е необходимо да демонтирате и стария паркет, ако е в добро състояние, просто го отлепете. Особеността на дървото е неговото красиво стареене. Същото важи и за тухлените стени. Необходимо е да се отстрани мазилката от тях, след което да се лакират или боядисат. Гладките линии на шевовете ще изглеждат страхотно.

Зашеметяващ ефект може да се създаде, като използвате списания и вестници вместо тапети. Дори професионалните дизайнери все още ги използват.

Важни елементи: дограма, тръби, радиатори. При нужда от подмяна е препоръчително да заделите пари предварително. Останалите средства са най-добре разделени на 3 части: довършителни материали, мебели, работа.

 

Съвет! Дизайнерът може да ви помогне да изчислите всичко. Не е необходимо да поръчвате проект, достатъчна е консултация за планиране и избор на евтини строителни материали.

Сред роднини, приятели, колеги, познати винаги можете да намерите такива, които наскоро са ремонтирали дома си. Повечето хора имат неизползвани материали. Трябва да вземете всичко, което се предлага, дори тапети, които на пръв поглед не изглеждат много привлекателни. Плочките могат да бъдат различни, но с правилния подход те ще се окажат оригинална кухненска престилка. Същото може да се каже и за боята. Няма закон, който да гласи, че стените в една стая трябва да бъдат боядисани в един и същи цвят.

Ако все още няма достатъчно материали, можете да намерите форуми в интернет, където хората предлагат неща, от които не се нуждаят. Друг вариант е да публикувате публикации в социалните мрежи. Много хора не искат да се занимават с продажби и раздават строителни материали безплатно. Понякога си струва да проверите мецанините, случва се да съдържат неща, които са купени и забравени отдавна.

Ако все пак решите да закупите материали, половината от заделените средства ще трябва да бъдат изразходвани за грубо довършване, а останалата част за тапети, боя за тавани и довършителни работи на пода. Не е необходимо стените на банята да са изцяло покрити с плочки, по-голямата част от площта може да бъде боядисана. Имате нужда от по-малко тапети, ако не покриете стената на вградения гардероб.

Купуването на мебели започва с най-скъпите артикули: кухненски модули, легла, дивани. Функционалността на кухнята няма да бъде намалена, ако горните шкафове бъдат заменени с отворени рафтове, такъв комплект може да бъде закупен евтино. За легло можете да закупите само основа за матрак, повечето мъже могат сами да направят табла. В интериора понякога се използват импровизирани средства: строителни блокове, кутии, палети.

Бюджетният основен ремонт на апартамент със собствените си ръце е чудесен вариант. Резултатът може да се окаже по-интересен, отколкото при участието на строителен екип. Всеки може да боядиса стени или да окачи тапети. При пълна липса на опит определено ще има приятели, които ще се съгласят да помогнат. Важно е да намерите оригинални, необичайни решения. Например цветният таван изглежда много по-ефектно от белия, а цената на боята е същата.

Ако все пак имате нужда от помощ, най-добре е да намерите мултидисциплинарен специалист в провинцията. Работата ще струва по-малко, но ремонтът ще отнеме повече време.

 

Евтин ремонт на апартаменти с различни квадратури

Отговорът на въпроса как да направите бюджетен ремонт в апартамент зависи от площта, броя и текущото състояние на стаите, предназначението, дори региона. Ако собственото ви семейство ще живее в апартамента, подходът е един, за отдаване под наем на жилище – друг. С първия вариант искате нещо необичайно, с втория е достатъчно евтино обновяване на покритието.

Бюджетен ремонт в малък апартамент

Поради малката площ е необходим специален подход. Всичко може да развали външния вид: изпъкнали части, неправилно подбрани мебели, голям полилей. Повечето собственици на такива жилища разделят единствената стая на 2 части: жилищна и спална; килерът е заменен с подова закачалка и скрин. За висококачествени ремонти не е необходимо да използвате скъпи строителни материали, с правилния избор бюджетните изглеждат не по-зле.

Бюджетният ремонт на едностаен апартамент трябва да започне с разработването на няколко варианта на план за подреждане на мебелите, от което зависи последователността на работата. Ако планирате да закупите ново обзавеждане, тогава е най-добре да изберете вградени и модерни трансформатори. Стенните слайдове могат да се считат за добър вариант за съхранение на голям брой неща. Тези, които ще оставят стари мебели, трябва да помислят за възможно най-компактното разположение.

За място за спане е най-добре да закупите компактен диван, който ви позволява да съхранявате спално бельо и да освободите място в килера. Най-модерният вариант е легло, вградено в килер.

Вторият етап е изборът на цвят, той трябва да създава усещане за комфорт. През 2024 г. дизайнерите препоръчват неутрални пастелни нюанси: кремаво, бежово, пясъчно, зелено.

Кухните на едностайните апартаменти също са малки, така че трябва да има много стенни чекмеджета и рафтове. Отдолу се нуждаете от място за хладилник и пералня. Най-добрата сгъваема маса.

Подовете, с изключение на банята, могат да бъдат покрити с линолеум, това е най-евтиният и сравнително издръжлив материал. За баня, тоалетна, балкон ще ви трябват плочки, PVC панелите са подходящи за стените на банята, а MDF листовете са подходящи за кухненска престилка. С минимални средства те могат да бъдат заменени с миещи се тапети.

 

Евтин ремонт на двустайно жилище

Ако всички стаи се ремонтират едновременно, се създава бюджет за всяка. Крайната сума зависи от състоянието на помещенията. Ако къщата е сравнително нова, подмяната на тапетите и лампите може да е достатъчна. Разходите ще се увеличат, ако жилището е старо, занемарено, с износени комуникации и стени. Добрият ремонт определено няма да бъде бюджетен.

Експертни съвети за довършване на две малки стаи:

  • по стените има нюанси на бяло, разширяващи пространството;
  • модерни трансформатори (легло, което излиза от килера, подиум, масичка за кафе, която лесно се превръща в маса за хранене);
  • лъскави повърхности, огледала, които отразяват светлината;
  • малки осветителни тела.

 

Завършването ще бъде визуално привлекателно и евтино, ако се вземат предвид характеристиките на всяка стая. В кухнята и банята таваните могат да бъдат боядисани с лесна за почистване латексова боя, в стаите с акрилна или вододисперсна боя. Стените могат не само да бъдат боядисани, но и облицовани с ПДЧ, PVC панели и след това тапети. За постигане на максимално модерен вид довършителните материали са комбинирани.

 

Важни нюанси при бюджетен ремонт на двустаен апартамент:

  • най-евтиният ламиниран паркет;
  • Окачена тоалетна и обемни, функционални рафтове ви позволяват да спестите място в банята;
  • подмяна на полилеи с LED осветление;
  • ако е невъзможно да се закупят нови мебели, те могат да бъдат боядисани или покрити;
  • заменете килера със съблекалня.

Ако говорим за съблекалня, тогава най-добрият избор може да се счита за просторен ъглов модел, който спестява място.

 

Характеристики на евтин ремонт на тристаен дом

Такива жилища най-често са предназначени за няколко жители, така че е необходимо да се вземат предвид интересите на всеки по отношение на функционалността и стила. Освен това трябва да вземете предвид характеристиките на определен тип къща (тухла, панел).

За тухлена къща е важна висококачествената паро- и топлоизолация. Пропуските и пукнатините могат да създадат проблеми, така че за грубо довършване ще трябва да закупите еластични, висококачествени материали, за довършване на винилови тапети или акрилни бои.

В панелните къщи площта на дневните е малка, разходите са по-ниски, но е необходим внимателен подбор на мебелите. Когато избирате материали за грубо довършване, трябва да вземете предвид наличието на празнини между панелите. В повечето панелни къщи не само стените са неравни, но и таваните и подовете. Не винаги е възможно да ремонтирате 3-стаен апартамент с бюджет, тъй като трябва да смените прозорци и врати.

Бюджетен ремонт на апартамент в нова сграда

Ако къщата е нова, ремонтът е по-прост и по-евтин, тъй като вратите, прозорците и комуникациите са нови. Всичко, което е необходимо, е довършване на тавани, стени и подове. Цялата работа може да се извърши самостоятелно.

Козметичен бюджетен ремонт на апартамент преди отдаване под наем

Добър вариант за декорация на стени е евтин хартиен тапет. Ако повърхностите са неравни, най-добре е да изберете платна с вертикални ивици. Най-простият вариант за тавани е боядисване с акрилна боя или боя на водна основа. Дървеният под може да бъде лакиран или боядисан, линолеумът и ламинатът изглеждат добре на бетонен под. За да покриете стените на банята, можете да използвате мушама или самозалепващ се филм. Водопроводната инсталация трябва да се подменя само ако е повредена или твърде стара.