Как да направите ремонт в тристаен апартамент?

Характеристики на създаване на дизайнерски проект

Първо, ще зонираме жилищното пространство. За да направите това, трябва да определите предназначението на всяка стая. В зависимост от планираната функционалност можете да изберете кабинет, спално помещение – спалня, хол, кухня, коридор и санитарен възел. Ако в къщата живее семейство с деца, е необходимо да се създаде игрална зона за тях. Всекидневната може да има няколко функционални предназначения, например офис и стая за отдих за цялото семейство. Използвайки дизайнерски техники за всяка стая, можете да създадете най-успешната среда за конкретна дейност. Най-често срещаният вариант е зонирането с мебели.

Декорацията на стаята трябва да се извърши само с 3 основни цвята, малко по-различни един от друг. И трите цвята трябва да са или само студени, или топли. Оптималният избор на цвят означава създаване на подходящи акценти, като същевременно се намалява прекомерният контраст.

Правилното решение би било да инсталирате модулен огледален шкаф в коридора.

Дизайнът на коридора трябва да създава усещане за добре дошли и да съответства на стила на останалите стаи. За да увеличите визуално пространството на коридора, трябва да изберете тапет в светли нюанси. Задължителни елементи на всеки коридор са рафт за обувки, закачалка за дрехи и, разбира се, голямо огледало. Ако размерът на коридора позволява, тогава можете да поставите просторен килер и шкаф за полезни малки неща. И на стените си струва да поставите малки картини.

Кухнята трябва да бъде разделена на 3 зони: място за хранене, работна повърхност и зона за хранене. Интериорните дизайнери препоръчват да използвате основния цвят за стените на кухнята и да добавите допълнителни нюанси, които се комбинират помежду си или създават контраст като декоративни елементи.

Нюанси на оформлението

Дизайнът за основен ремонт на тристаен апартамент в модерен стил е много по-лесен за създаване, отколкото много хора мислят. Наред с красотата на външния вид, трябва да се стремите по всякакъв начин да осигурите комфортна среда. Оформлението е адаптирано към нуждите на жителите, вместо да се опитва да съобрази техните нужди с наличните опции. Най-често има три раздела:

  • през нощния сън;
  • за дневна почивка;
  • за общи нужди (където цялото семейство ще се събере, ще приеме гости и т.н.).

При основен ремонт на коридора в апартамент с площ от 85-100 кв. м, е необходимо да се предвиди място за гардероб.

Той трябва да включва дрехи и обувки. Също така не можете без рафт за обувки и голямо огледало.

В кухнята началната точка на оформлението е масата. Всички останали компоненти са по-скоро подчинени по природа.

Оформлението на стаята за гости трябва да се вземе предвид необходимостта от максимално осветление. Оформлението на апартаменти с площ от 75 или 80 квадратни метра заслужава отделна дискусия. м. Основните критерии тук ще бъдат:

  • простор в спалните;
  • голяма зала;
  • удобна баня.

За допълнително увеличаване на пространството е полезно да добавите балкон към апартамента. На площ от 80 кв. m рядко се отделя отделен коридор; най-често той също има функцията на коридор. Кухня и всекидневна в апартаменти от 80 кв. m те основно се опитват да се свържат. Тогава получавате отлична стая както за готвене, така и за партита. Самата кулинарна зона е разделена на 3 основни части:

  • складова площ (хладилник и шкафове);
  • работна площ (с чинии и друго голямо оборудване);
  • мивка (обикновено вградена в плот или шкаф).

Характеристики на дизайна на хоризонтални и вертикални повърхности

Тристаен апартамент има огромно пространство, което означава, че има голям брой различни равнини. Можете да създадете ефект на обемно пространство, като декорирате стените с техниката на венецианска мазилка. Съставът от естествени минерали гарантира, че това покритие е устойчиво на замърсяване и различни повреди. Но този вид стенен декор е много скъп. Ето защо тапетите, боите и пластмасовите панели са популярни в декорацията.

За да създадете уютна атмосфера в стаята, тапетирането на стените е идеално. Декоративните панели могат да добавят цветово разнообразие и да въплъщават изискани дизайнерски идеи. Корнизите могат да станат допълнителни елементи на творчеството. В модерните интериорни стилове дизайнерите използват главно корнизи от полимерни материали: полиуретан и пластмаса. От тях могат да се изработят лайсни за врати и прозорци. Ако нюансът съвпада с цвета на рамката на прозореца, визуално ще увеличи размера на прозореца.

Дизайнът на пода може да бъде направен с помощта на различни материали. Евтините са лесни за поддръжка, докато скъпите може да изискват специално внимание.

Линолеумът е евтин, екологичен и лесен за поддръжка материал, произвеждан в различни цветове и шарки с имитация на естествени материали: камък, плочки, паркет.

Ламинатът е здраво и издръжливо покритие, което имитира ценни видове дървесина. Полагането на ламиниран паркет, за разлика от линолеума, е по-трудоемко. Това покритие създава топла, уютна атмосфера.

 

Общи препоръки за интериорен дизайн

Когато подреждате апартамент с три стаи, е важно да имате предвид:

  • брой жители;
  • състав на семейството и възраст на членовете на домакинството;
  • е необходимо допълнително легло и голяма маса за настаняване на гостите;
  • което допринася за пълноценната почивка на жителите;
  • стилистични предпочитания;
  • изисквания към използваните материали (този аспект се влияе от наличието на животни, честотата и задълбочеността на почистването).

Ако в тристаен апартамент има много хора, системите за съхранение трябва да отговарят на нуждите на всеки член на семейството. Помислете за жилищното пространство – ако стаите са просторни, те се разделят по-лесно на зони и могат да бъдат декорирани във всякакъв стил, а ако са малки, многофункционалните мебели и лаконичните модерни стилове са подходящи.

 

Препоръки за декориране на стаи

Важен аспект на дизайна на treshka е стилистичното единство. Ако харесвате класическия стил, е подходящо да го използвате във всички стаи, но трябва да имате предвид високата цена на материалите и мебелите, които ще са необходими за проекта.

Много по-рационално е да се съсредоточите върху модерна тема: разнообразие от стилове (съвременен, скандинавски, таванско помещение и други) ще ви позволи да варирате между тях, създавайки еклектично пространство, което е актуално по всяко време.

Ако често работите от вкъщи, трябва да създадете офис в една от стаите. В допълнение към бюрото, той трябва да съдържа шкафове или стелажи за съхранение на книги, документи и други полезни неща. Може да служи и като място за срещи с клиенти (ще са необходими удобни мебели) или като спалня за гости благодарение на сгъваемия диван.

Отлична възможност за собствениците на тристаен апартамент би било оборудването на две бани – това е особено вярно за големи семейства или хора, които често приемат гости за нощувка. Допълнително пространство се появява чрез компетентно преустройство. Също така квадратни метри могат да се използват за създаване на перално помещение – това е удобно и практично.

В малка стая обикновено има пералня и сушилня (в редица или една върху друга), сгъваема дъска за гладене и много шкафове за съхранение на домакински химикали и домакинско оборудване. Те също така осигуряват подово отопление, отопляема релса за хавлии и място за събиране на мръсни дрехи.

В просторен тристаен апартамент е лесно да се намери място за създаване на съблекалня. Ако предприемачът не е предоставил отделна стая за това, тя може да бъде разпределена в коридора, спалнята или хола. Съблекалнята е функционална и просторна, като системата за съхранение запълва пространството от пода до тавана.

Ако сте собственик на голяма кухня в тристаен апартамент, нейният дизайн може да бъде насочен към организиране на място за приемане на гости. Можете да използвате района по различни начини, например:

  • поставете диван, създавайки удобен мек ъгъл;
  • разделете функционални зони с бар плот;
  • организирайте пълноценна трапезария за 6-8 души;
  • вземете кухненски остров – практичен и ефектен дизайн, който ще служи едновременно като място за готвене и маса.

Кухнята-всекидневна ще освободи други стаи, например за спалня за възрастни, една или две детски стаи, офис, работилница или пълноценно домашно кино.

 

Ремонт на 3-стаен апартамент стъпка по стъпка

  1. Изготвяне на дизайнерски проект.
  2. Демонтажни работи.
  3. Монтаж на ел. инсталация и полагане на тръби в стената.
  4. Монтаж на ВиК, врати и прозорци.
  5. Грундиране на стените.
  6. Изравняване на пода.
  7. Стенна декорация.
  8. Монтаж на пода.
  9. Декор или монтаж на таванно покритие.
  10. Монтаж на ел. инсталация.
  11. Закрепване на декоративни орнаменти.
  12. Монтаж на битова техника, мебели.

След като разгледате дизайнерските аспекти на апартамента, започнете да планирате ремонта в София.