Как да ремонтираме двустаен апартамент

Как да ремонтираме двустаен апартамент възможно най-бързо и ефективно? За собствениците на жилища, които преди това не са се сблъсквали с подобна задача, това е наистина важен въпрос. Дори когато се обърне към опитни дизайнери и строителни екипи, собственикът на имота ще трябва да прояви търпение, за да вдъхне живот на мечтания интериор. Ако целта е бюджетен основен ремонт на двустаен апартамент със собствените си ръце, ще отнеме време, за да научите бързо нови умения и внимателно да планирате бъдещия дизайн.

Подробен план за действие, който ще бъде обсъден в нашия материал, ще помогне за опростяване на целия процес.

 

Планиране на ремонт на двустаен апартамент

 

Ремонтът винаги започва с внимателно планиране на действията и окончателния външен вид на апартамента. Дизайнерът ще бъде ваш помощник при изпълнението на последната задача. Има няколко възможности за сътрудничество с такъв специалист:

Поръчайте идеен проект. Най-евтиният вид работа, при която собственикът ще получи скици на интериора на всяка стая.

Поръчайте проект с 3D модел. Тази услуга ще ви позволи да създадете детайлен проект, чиито елементи могат да се разглеждат във всички равнини.

Пълна подкрепа. Най-подходящият вид сътрудничество за онези собственици на жилища, които не искат да навлизат по-дълбоко в процеса на обновяване. Дизайнерът не само ще разработи проекта, но и ще помогне за закупуване на довършителни материали, поръчка на мебели и декор, както и ще наблюдава изпълнението на идеите. Разбира се, пълната подкрепа ще изисква големи финансови разходи от собственика на апартамента.

Не бива да мислите, че включването на дизайнер в ремонта ще освободи напълно собственика на жилището от неприятностите. Като минимум ще трябва да вземете решение относно предпочитанията си, за да изразите правилно желанията си. И след като получите готовия проект, ще трябва да изберете майстори, които ще го реализират. Техническата проверка на тяхната работа също ще падне върху раменете на собственика, тъй като дизайнерът ще отговаря само за съответствието на помещенията с планирания външен вид.

Бюджетният ремонт на двустаен апартамент не включва поръчка на услугите на дизайнер. Не трябва да се свързвате със специалист, дори ако планирате да извършите обикновен козметичен ремонт без излишни украшения или големи промени.

 

Самостоятелна разработка на дизайн на апартамент

 

Създаването на подобие на дизайнерски проект сами не е толкова трудно, колкото може да изглежда. На първо място, трябва да формулирате желанията си: вземете решение за стила на дизайна на апартамента и функционалността на помещенията. След това ще трябва да проучите примери за реализирани проекти в Интернет, да вземете предвид добрите идеи и да запазите препратки.

Удобно е да проектирате бъдещи ремонти на хартия. За да изготвите подробна диаграма на апартамента, трябва да знаете точните характеристики на всички стаи. В импровизиран проект си струва да посочите:

 • Електрическо окабеляване – места за контакти и ключове;
 • Необходимо преустройство – прегради, които изискват изграждане или събаряне, преместване на врати и ВиК инсталации;
 • Видове довършителни материали и цветови решения;
 • Подреждане на мебелите, като се вземат предвид размерите;
 • Видове и разположение на осветителните тела;
 • Малки детайли на дизайна.

Колкото по-подробно е описанието на интериора на всяка стая, толкова по-лесно ще бъде закупуването на материали и планирането на последователността на работа. Въз основа на проекта се изготвя приблизителна оценка на ремонта, която ще помогне да се сравнят желанията на собственика на апартамента с неговите възможности. Ако бюджетът не позволява всички промени да бъдат направени наведнъж, не се страхувайте да ремонтирате стаите на етапи – това е много по-лесно да се направи в двустаен апартамент, отколкото в едностаен апартамент или студио.

Време за изпълнение

Преди да започнете ремонт, е важно да разберете колко време ще отнеме. Невъзможно е да се даде категоричен отговор на този въпрос, тъй като продължителността на работа зависи от много фактори, включително:

 • Площ на апартамента;
 • Сложността на планираните промени;
 • Необходимостта от грубо довършване;
 • Срок на доставка на строителни материали;
 • Степента на намеса на специалистите в процеса;
 • Наличие на преустройства в дизайнерския проект.

В същото време все още има числа, върху които можете да се съсредоточите. Един основен ремонт на двустаен апартамент, който се извършва от ремонтна бригада, обикновено отнема поне два месеца. Ако говорим за ремонт на двустаен апартамент от 50 кв. метра или повече, можете спокойно да добавите още няколко седмици към този период. Извършването на грубо довършване самостоятелно без опит ще изисква от собственика много повече време. Но актуализирането само на декоративни покрития, дори и за аматьори, може да отнеме няколко седмици. Времето обаче зависи пряко от вида на избраните материали. Очевидно лепенето на тапети и поставянето на линолеум отнема много по-малко време от поставянето на плочки или ламинат и ръчното боядисване на стени.

Значително забавяне на процеса на обновяване е причинено от преустройството на стаите. Факт е, че всички основни промени в подреждането на апартамента трябва да бъдат документирани – това се изисква от закона. Събирането на необходимите документи и одобрението на плана за преустройство от държавните органи обикновено отнема около два месеца. Това време може да се изразходва за спокойно довършване на други стаи.

Понякога изпълнението на дизайнерски проект се удължава значително във времето поради грешен начален час за ремонт. Някои работи (например подмяна на радиатори и „бобини“) се извършват само през топлия сезон, когато отоплението не работи. Този факт трябва да се вземе предвид при планирането на ремонта. Също така си струва да се има предвид, че през пролетта и лятото цената на материалите и услугите на занаятчиите се увеличава значително в сравнение със зимния период.

 

Ремонт на двустаен апартамент в стара сграда: откъде да започнем

 

Собствениците на недвижими имоти в стария жилищен фонд ще трябва да изпълнят две мащабни задачи наведнъж. По-специално, трябва да се отървете от предишни ремонти. И едва след това ще бъде възможно да започнете да изпълнявате плана.

Как сами да извършите демонтажните работи? Нека разгледаме целия процес стъпка по стъпка:

Преди всичко изпразнете дома си от мебели. Трябва да се отървете от вътрешното обзавеждане, доколкото е възможно. По време на ремонт преместването на тежки предмети от едната страна на стаята в другата е неудобно. Разбира се, ако планирате да извършвате ремонтни работи, докато живеете в апартамента, няма да можете да премахнете всички мебели. Но можете да обмислите опции за замяна. Например, вместо голямо легло е по-добре да използвате надуваем дюшек, който се издухва за няколко минути и се прибира в кутия.

Закупете необходимите инструменти и продукти за премахване на декоративни покрития. Списъкът за пазаруване определено ще включва шпатули и гъби. Също така си струва да закупите инструмент за издърпване на пирони, чук и длето. За да премахнете боята, закупете специален спрей и не забравяйте за защитата на ръцете и дихателните пътища. Освен това, когато почиствате, ще ви трябва кофа за вода, контейнер със спрей бутилка (с негова помощ е удобно да премахнете тапета) и дебели торби за боклук.

Изберете стаята, която първо ще бъде подготвена за ремонт и се захващайте за работа. Ако искате да използвате повторно съществуващо подово покритие, трябва да започнете от там. При внимателно разглобяване е възможно да се спасят ламинат, разхлабен линолеум и паркет.

След като всички повърхности са освободени от старото покритие, е необходимо да се оцени състоянието на стените, пода и тавана. Решете дали грубото покритие трябва да се актуализира. Ако е така, ще трябва да премахнете нивелиращите смеси от стените и пода. За да освободите пода от замазката, по-добре е да поканите специалист, тъй като този процес се извършва с помощта на специално оборудване.

Премахнете ненужните прегради и вградени конструкции. Тази точка е особено подходяща за ремонт на двустаен апартамент в панелна сграда. Не забравяйте, че разрушаването на преградите, включени в плана на апартамента, трябва да бъде съгласувано с местната администрация.

Извозване на строителни отпадъци. Това трябва да се прави на всеки етап от работата, за да не се претрупват помещенията. Не забравяйте, че не всички видове боклук могат да се изхвърлят в контейнер във вашия двор.

Сега можете да започнете да планирате бъдещи промени.

 

Груб ремонт на двустаен апартамент

 

Собствениците на апартаменти в нови сгради „без довършителни работи“, както и собствениците на вторични жилища, ще бъдат изправени пред необходимостта да извършат грубо довършване на помещенията. Тази концепция включва няколко действия:

 • Монтаж на електроинсталации;
 • Изравняване на стени с мазилка и шпакловка;
 • Хидроизолация на мокри помещения;
 • Подова замазка.

Освен това на този етап трябва да се подменят дограмата и входните врати, както и да се извършат всички необходими манипулации с инженерните системи.

Нека разгледаме всяка точка по-подробно.

 

Електрическа инсталация

В „недовършени“ жилища, като правило, електричеството се доставя до вратата – по-нататъшната работа се извършва от собствениците на помещенията по тяхна преценка и за тяхна сметка. Компетентно проектиране и инсталиране на електрическа система е възможно само с помощта на специалист. Не си струва да поемате тази работа сами, без професионални познания. Собственикът на апартамента може само да състави списък с необходимите промени, според които електротехникът ще работи. Трябва обаче да сте подготвени за факта, че майсторът няма да може да реализира всички желания, тъй като има определени стандарти, които ограничават действията на специалиста.

Скритата електрическа система обикновено се монтира едновременно с процеса на подравняване на стената. В този случай е много по-лесно да се скрият жлебовете, в които са скрити проводниците. Ако окабеляването е разделено след подравняване, майсторът трябва да наруши целостта на мазилката.

Ремонтът на типичен двустаен апартамент в стара къща често включва подмяна на стари проводници с нови за безпроблемното функциониране на цялата система. За собственика такава актуализация ще доведе до значително увеличение на цената на ремонта.

Изравняване на стени с мазилка и шпакловка

Скриването на повърхностни дефекти е важен процес, който влияе върху качеството на ремонта. В миналото изравняването на стените в апартаментите рядко се извършваше, но сега собствениците на жилища все повече използват услугите на мазачи, за да направят интериора перфектен. Слой изравняваща смес може да скрие петна от пирони и дюбели, малки пукнатини и геометрични несъвършенства. И отказът да се извърши мазилка ще усложни ремонта: тапетът няма да съвпада, боята ще подчертае всички несъвършенства.

 

Разбира се, обаждането на екип за вътрешен ремонт на малък двустаен апартамент ще струва на клиента десетки хиляди лева, да не говорим за разходите за довършване на голям двустаен апартамент. Можете обаче да направите подравняването сами. За да направите това, трябва да закупите сухи смеси, грундове и шпатули с различни размери. Трябва също така да закупите кофа за смесване на състава и ръкавици, за да защитите ръцете си. Чрез изучаване на ръководствата и внимателно четене на инструкциите, всеки човек може да овладее технологията за работа с мазилка.

Има алтернативен начин за изравняване на повърхностите. Състои се от монтиране на листове гипсокартон върху рамка, която е прикрепена към стените. С този тип подравняване можете да инсталирате окабеляване без набраздени стени – проводниците ще бъдат скрити вътре в конструкцията.

 

Хидроизолация на мокри помещения

Етап от грубия ремонт, който никога не трябва да се забравя, е оборудването за хидроизолация на мокри помещения. Защо това е толкова важно? Отговорът е прост: в случай на наводнение декорацията на апартамента на съседите отдолу най-вероятно ще остане невредима и собственикът на дома ще трябва да отстрани последствията от проблема само в рамките на дома си.

Има много начини да защитите пода от влага:

Хидроизолация с мазилка, която се нанася върху пода на няколко слоя;

Хидроизолация с битумни рулонни материали, които при нагряване се залепват за основата;

Хидроизолация с течни полимери, за работа с които ще трябва да се обадите на специалист;

Самозалепваща хидроизолация, подходяща за самостоятелен монтаж.

Ако основата на пода има пукнатини, стружки или други недостатъци, трябва да се използва някой от горните методи след изравняване на повърхността. За извършване на този вид работа е по-добре да се обадите на специалист. Подът трябва да бъде покрит с изолационни материали в баните и кухните.

 

Подова замазка

Независимо дали правите ремонт на двустаен апартамент в нова сграда „без довършителни работи“ или подреждате жилище в стар жилищен фонд, правилната подготовка на пода за полагане на декоративни материали включва изравняване на основата. По-добре е да поверите замазката на специалист – по този начин ще получите най-равномерното покритие, което ще бъде направено, като се вземат предвид всички технически нюанси.

Разбира се, можете да опитате сами да напълните мократа замазка, но в този случай резултатът може да е разочароващ. Но е напълно възможно сами да завършите подготовката на повърхността. Полагането на саморазливна замазка не изисква специални умения, така че можете да откажете помощта на специалист.

Важно: готовото покритие трябва да изсъхне напълно. Колко време ще отнеме това зависи от свойствата на състава. Тази информация може да се намери на опаковката на сместа.

 

Козметичен ремонт на двустаен апартамент

 

От този етап започват активни ремонтни дейности за собственици на апартаменти с готови довършителни работи и собственици на вторични жилища, които просто искат да актуализират декоративните покрития. Откъде да започне модерен ремонт на двустаен апартамент, в който стените и пода са в приемливо състояние?

 

Стъпка 1: Закупуване на материали и наемане на работници

Вие решихте външния вид на стаите на етапа на планиране за бъдещи промени. Сега трябва да намерите подходящи опции и да ги закупите в необходимото количество. Ако се извършва дизайнерски ремонт на двустаен апартамент, специалист вероятно ще ви каже къде да купите този или онзи довършителен материал. Ако проектът е напълно поддържан, търсенето ще се извърши от самия проектант.

Обемите се изчисляват независимо. За да направите това, трябва да знаете площта на всички повърхности, както и консумацията на конкретни покрития. В някои строителни хипермаркети консултантите помагат при изчисленията, но е по-добре да поемете тази задача сами. Между другото, покупките не трябва да се правят „гръб до гръб“, а с малък марж от 10-15%. Тогава открит дефект в плочка или неотчетена промяна в шарката на тапета няма да причини много проблеми.

В същото време си струва да се включите в подбора на майстори. Дори ако правите евтин ремонт на двустаен апартамент и планирате да наемете специалисти само за извършване на някаква работа, трябва да се погрижите за този проблем предварително. Много опитни занаятчии имат работен график, определен месеци предварително, така че е по-добре да си запазите място за в бъдеще, отколкото по-късно да търсите поне някакъв свободен изпълнител, чиято квалификация може да не е толкова висока, колкото той твърди.

 

Стъпка 2: демонтаж на стари врати

Отървете се от старите панели на вратите, преди да започнете ремонт. Това ще направи по-удобно поставянето на настилката. Старите ленти също трябва да бъдат премахнати.

Ако вратите останат на мястото си, за удобство панелите се отстраняват, а елементите по стените се предпазват с филм или тиксо. В случаите, когато жителите не напускат апартамента по време на ремонт, можете да направите, без да сваляте вратата – тя ще блокира миризмите и строителния прах от навлизане в други стаи. Но в този случай повърхността трябва да бъде защитена по описания по-горе начин.

 

Стъпка 3: завършване на тавана

Няма точна последователност от ремонтни работи, която трябва да се следва при довършване на апартамент. Въпреки това опитни майстори препоръчват да започнете довършването на помещения от тавана.

Това е вярно, когато повърхността е покрита с боя, тапети или плочки от пяна. Най-често боядисването се избира за ремонт на стари двустайни апартаменти с ниски тавани или декоративна мазилка и корнизи. В единия случай боята помага да се запази височината на стаята, а в другия помага да се оставят видими оригиналните декоративни елементи.

Между другото, можете да възстановите липсващите гипсови декорации на тавана със собствените си ръце. Не трябва да разрушавате мазилката поради лошото й състояние, защото в интернет можете да намерите много препоръки за нейното възстановяване.

Що се отнася до рамковите покрития, като окачени тавани, тяхното инсталиране обикновено се извършва след завършване на стените. На този етап си струва да поканите геодезист и да определите дата за монтаж на конструкциите.

съвет. Трябва да започнете да декорирате помещенията от най-отдалечената от вратата стая. Ремонтът на двустаен апартамент с жилетка може да започне от всяка стая.

 

Стъпка 4: Завършване на пода

Време е да вземете доставката на материали за подови довършителни работи. Собственикът на имота решава дали сам да извърши монтажните работи или да повика специалист за това. Когато вземате такова решение, струва си да вземете предвид избрания тип покритие. Например, дори аматьор може да постави линолеум. Полагането на ламиниран паркет изисква усвояване на ново умение, но не е толкова трудно. Но когато става въпрос за плочки или паркет, най-добрият резултат определено ще дойде от майстор. Възможно е да се справите с процеса сами, но е малко вероятно да бъде без грешки.

Ако правите евтин ремонт на двустаен апартамент в нова сграда, препоръчително е да изберете най-качествената опция за покритие от тези, които са лесни за инсталиране. По този начин можете да спестите от наемането на работник и да закупите по-издръжлив материал.

 

Стъпка 5: Декорация на стена

Новата декоративна настилка се полага след като подът е готов. За да не повредите повърхността, покрийте я със защитен филм. Не искате да маскирате стружки от паднали на пода инструменти, нали? И едва ли някой обича да почиства следи от боя и лепило.

Лесен ремонт на двустаен апартамент с тапети или интериорна боя може лесно да се направи със собствените ви ръце. Това няма да отнеме много време, така че можете да поръчате мебели успоредно с облицовката на стените.

За да реализирате сложни дизайнерски решения, дори когато ремонтирате малък двустаен апартамент, трябва да се свържете със специалист. Особено ако помещенията съдържат комбинации от различни видове покрития.

 

Последни щрихи за декориране на апартамента

Декоративните покрития вече са поставени, което означава, че работата вече е към своя край. Можете да завършите ремонта на двустаен апартамент за няколко дни, защото сега остава само да добавите няколко последни щрихи: монтирайте подови и таванни первази, монтирайте корнизи, добавете осветителни тела.

Следващата стъпка е почистването. Да се ​​отървете от строителния прах със собствените си ръце е доста трудно. Добре е да се обадите на почистваща фирма. Разходите ще се изплатят сами, тъй като професионалните чистачи ще ви освободят време и ще премахнат необходимостта от закупуване на почистващи препарати и консумативи. Освен това специалистите ще почистят бързо и старателно.

Чисти стаи са готови за внос на мебели и оборудване. Стаите трябва да бъдат запълнени в същия ред, в който е извършен ремонтът – от най-отдалечената стая. След това остава само да добавите детайли: текстил, декор, растения.