Кой вариант да предпочетете – потребителски или бърз кредит?

Ако нямате достатъчно пари, за да купите нова кола или да ремонтирате апартамента си, а трябва да завършите започнатото възможно най-скоро, най-добрият вариант е да теглите кредит. Кой продукт обаче трябва да изберете? Вероятно се колебаете между два варианта –потребителски кредит или микрокредит, познат още като бърз кредит. Предлагам да разгледаме плюсовете и минусите на всеки един поотделно.

Бързи кредити

Става дума за финансов инструмент, който е в състояние да покрие нуждите на потребителя от заплата до заплата. Сумите тук са ограничени. Класическите бързи кредити за физически лица няма да ви осигурят много пари, но пък за сметка на това, средствата ще бъдат точно навреме. Банките могат да отпуснат много повече средства, но там нещата няма да се случат толкова експресно.

Най-големите предимства на бързите кредити

Сред предимствата на бързите кредити е лекотата на получаването им. В същото време не винаги е необходимо да отидете в банката и изчакате дългата опашка. Понякога е достатъчно само да се свържете с финансовата организация, специализирана в издаването на микрокредити или да кандидатствате онлайн.

Ще ви е необходим минимален брой документи, а в повечето случаи само лична карта. Скоростта на обработка на заявлението по правило не надвишава 15-20 минути и след половин час вече ще сте се отправили към магазина, за да вложите получената сума.

Именно тези предимства обаче правят микрокредитирането един от продуктите с най-висок риск, в сравнение с всяка банка или друга кредитна институция. Естествено, някой трябва да плати за риска и в този случай това е кредитополучателят.

Важна препоръка от специалистите

Хубаво е да споменем и още нещо важно – тегленето на бързи кредити може да се превърне в лош навик. Затова внимавайте как управлявате парите си и разчитайте на кредити само в краен случай. За да не се окажа, че по-голямата част от заплатата ви е отишла за покриването на лихвите по заемите.