Работно облекло за заварчици – материали и функции

Известно е, че за професиите, които са свързани с опасни условия на труд, съществува специално работно облекло. Работник, облечен в такъв костюм, е надеждно предпазен от различни рискове. Особено голяма нужда от предпазно работно облекло имат хората, които работят като заварчици. Поради това техните работни дрехи са специални. Те са снабдени с най-висока степен на защита и притежават следните характеристики:

 

  • Устойчиви са на високи температури
  • Предотвратяват опасност от изгаряне при контакт с горещ метал
  • Устойчиви са на деформация
  • Притежават вентилационни отвори като защита от прегряване

Комплектът работно облекло на заварчика включва също така и ръкавици, ботуши и работна маска, която предпазва кожата и очите при излагане на инфрачервените лъчи. От голямо значение е удобната кройка, която осигурява комфорт при различни метеорологични условия. Затова и всеки един елемент от облеклото следва да е внимателно обмислен.

Освен да не ограничава движенията, работното облекло следва да защити заварчика и от искри, пламъци и пръски горещ метал. Якето следва да е със светлоотразителни вложки, сигнализиращи за присъствието на човек на конкретното работно място.

Материали за работно облекло за заварчици

Брезентовият плат се приема като един много подходящ материал за изработка на работно облекло за заварчици. Тъканта се третира със специално вещество, след което придобива повишена огнеустойчивост, а също и способност да отблъсква водата и да предотвратява гниене на материята.

Работни обувки

Работното облекло включва и специални ботуши, изработени от естествена кожа, покрити с огнеупорен слой. В такива обувки краката на заварчика са надеждно защитени от нажеженият метал, с който те работят. Вътрешността на обувките е тапицирана с устойчив на износване хастар, дишащ материал, предпазващ от вътрешна влага. В много от тези работни обувки се поставя желязна пластина, която предпазва крака от нараняване, например при падане на тежък предмет.

Предпазна маска

Още един важен елемент от облеклото на заварчика е маската. Благодарение на нея очите му са защитени от радиация, защото е снабдена с тъмно стъкло или светлинен филтър.