Помпа за кладенец: видове, принцип на работа, критерии за избор

Водоснабдяването от кладенец е един от основните начини за осигуряване на вода за частни домове и вили. Помпата за кладенец е основният механизъм за подаване на вода към вътрешната водоснабдителна система, до точки за събиране на вода. За да изберете правилната помпа, трябва да знаете принципа на тяхната работа, техническите характеристики на видовете, методите и критериите за избор. Ако ви трябва добър водопроводчик София, цъкнете на линка.

Видове помпи за кладенци

 

Помпеното оборудване е разделено на два основни типа:

  1. потопяеми;
  2. Повърхностни.

Те се различават преди всичко по местоположение. Повърхностните се намират в кесона на кладенеца или директно в къщата, потопяемите се поставят в тръбата на корпуса на кладенеца, във водното тяло. Те също имат конструктивни разлики – с изключение на основния тип, центробежни помпи.

Има и други видове механизми – ръчни бутални, мембранни, помпени станции и така нататък. На външен вид потопяемите помпи имат формата на цилиндър, докато повърхностните помпи имат корпус на помпата с електрически двигател с въздушно охлаждане.

Сондажни потопяеми водни помпи

Потопяемите помпи се монтират във водоносния хоризонт на шахтата на кладенеца (окачени на кабел). Корпусът им е изработен от материали, които не са подложени на отрицателното въздействие на корозията – неръждаема стомана, пластмаса с висока якост. Помпите са с водно охлаждане, на смукателния отвор е монтирана защитна мрежа за предотвратяване навлизането на големи частици.

Усъвършенстваните модели имат висококачествени автоматични системи за безопасност – защита от работа на сухо и защита от прегряване. Монтирани са и вградени фини филтри и възвратен клапан. Захранващият кабел се полага заедно с водопровода по време на строителната фаза.

Въз основа на конструкцията и принципа на работа се разграничават следните видове потопяеми помпи:

  1. центробежни;
  2. Вибрация (пулс);
  3. винт;
  4. Вихър.

Потопяемите помпи се характеризират с индикатор за много високо налягане – повече от 100 метра воден стълб (повече от 10 kgf / cm 2 ). Този показател ги е превърнал в основен тип оборудване за водоизточници с дълбочина над 9 – 10 метра. Потопяемите помпи се характеризират с липса на шум и непретенциозност, но наблюдението на тяхната работа е трудно поради отдалеченото им местоположение.

Потопяеми центробежни помпи в дупки

Центробежните помпи са най-популярният модел. Принципът на тяхното действие се основава на използването на центробежни сили. Корпусът на помпата съдържа работно колело с лопатки (извити лопатки). Водата се засмуква в централната част на корпуса, колелото се върти и дава посока на движение на водата от центъра към стената на корпуса. Това създава известно свръхналягане.

На тялото има изпускателна тръба – през нея водата напуска помпата при работно налягане. За високи стойности на водно налягане (налягане) няколко корпуса се монтират последователно, налягането се увеличава на етапи. Устройствата с високо налягане могат да имат телесна височина до 2 метра.

Работните елементи – колела, уплътнения и др. – са изработени от неръждаеми материали.

Потопяеми вибрационни помпи за кладенци

Вибрационните помпи работят на принципа на мембранния импулс. Електрическа намотка подава механичен импулс към буталото, а буталото предава силата към мембраната. Мембраната се огъва и част от водата се засмуква в диафрагмата.

След това буталото се обръща и смукателният клапан се затваря, мембраната измества водата в изпускателната тръба. Режимът на работа има висока честота и цикличност – поради това се получава постоянен поток от вода.

Вибрационните помпи създават налягане до 20 метра воден стълб, експлоатационният им живот е ограничен само от живота на мембраната. Недостатъкът на този тип оборудване е, че при липса на голямо разстояние до корпуса и почвата, вибрациите постоянно повишават суспензията на частиците. Това постепенно разрушава кладенеца и запушва водата. Нашите майстори могат да ви помогнат. Те извършват спешни ВиК услуги в София и региона

Потопяеми винтови помпи за кладенци

Винтовата помпа е проектирана на принципа на „месомелачка без нож“. Въртящ се винт (шнек) е разположен в статора с направляващи канали. Той ускорява засмуканото количество вода и го насочва с натиск към изхода от корпуса. Помпите от този тип са в състояние да създадат налягане до 60 метра воден стълб (6 kgf/cm2 ) .

Вихрови помпи за кладенци

Доста рядък тип за употреба е вихрова помпа. Работното колело на агрегата има специална оптимизирана конфигурация – това придава на потока турбулентен компонент на движение.

Вихровите помпи произвеждат много високо налягане, но имат кратък експлоатационен живот. Това се дължи на високото механично натоварване на работното колело и повишената скорост.

Повърхностни помпи за кладенци

Вторият тип помпи за кладенци са повърхностните помпи. Те се намират близо до устието на кладенеца (в кесон) или в частна къща. Водата се засмуква през потопяем маркуч (муфа, тръба), поставен във водоносния хоризонт на кладенеца.

Повечето повърхностни помпи са агрегати от центробежен тип. Електрическите двигатели се охлаждат от вграден в корпуса вентилатор. Размерите на помпите са такива, че е невъзможно да се поставят няколко последователни нагнетателни камери – поради това помпите са ограничени на засмукваща дълбочина до 10 метра.

Ръчни повърхностни помпи

Ръчната помпа е най-простият член на семейството. С помощта на ръчен задвижващ лост се извършва транслационно движение на буталото в работната камера, оборудвана с клапанна система. Редуващото се отваряне на клапаните осигурява подаването на вода на изхода на помпената колона.

Описаното устройство е рядкост и се използва много рядко – по време на временна липса на електричество.

Повърхностни самозасмукващи центробежни помпи

Самозасмукващите помпи са оборудвани с възвратен клапан на изхода, работната камера трябва постоянно да се пълни с вода. Работата на устройството се основава на центробежен принцип. Устройството е с опростено управление, без автоматична защита.

 

Помпите от този тип създават налягане до 10 метра и са предназначени за пълнене на контейнери, поливане и др. Недостатъкът е ръчно управление, високо ниво на шум, липса на блокировки и автоматична защита.

Повърхностни помпени станции за вода

Помпената станция е оптимизирана самозасмукваща помпа. Оборудван е на базата на хидравличен акумулатор и има вграден възвратен клапан. Станцията е оборудвана със система за мониторинг на налягането в системата като цяло. Според показанията на сензора помпата се включва (когато налягането падне под зададената стойност) и се изключва (когато се достигне зададеното налягане).

Станциите са основният тип повърхностно оборудване за кладенци, те създават налягане до 10 – 12 метра. Недостатъкът на работа е повишеното ниво на шум, така че е изгодно станцията да се постави в кесон.

Ежекторни и нагнетателни помпени станции

Помпите от този тип са специални конфигурации на помпени станции. Те са оборудвани с тръби с малък диаметър, положени външно (ежектор) или вътрешно (инжектор).

Водата в байпасите с малък диаметър се движи с по-висока скорост, а на изхода от ежектора (инжектора) ускорява основния поток вода.

Избор на помпа за кладенец

Изборът на помпа за кладенец се извършва според набор от показатели. Има научни методи за изчисление, но може да се извърши и по-голямо изчисление.

Основните показатели в работата на избраната помпа са:

  1. Налягане (създадено налягане), m воден стълб;
  2. Производителност, m 3/ час.

Характеристиката на налягането се състои от няколко компонента на сумата:

  1. Височината (дълбочината) на кладенеца до нулевото ниво на влизане в сградата;
  2. Съпротивление на хоризонталния участък на тръбопроводите;
  3. Височина до горната точка на водата;
  4. Минимално налягане в домашната мрежа;
  5. Резерв на мощност – от 5 до 10%.

Освен това изчислението трябва да се извърши, без да се взема предвид наличието на хидравличен акумулатор на станцията. Той е предназначен да намали честотата на стартиране и да изглади пулсациите. Препоръчително е да закупите и инсталирате отделен хидравличен акумулатор с по-голям обем. Използването на това устройство е задължително за всякакъв вид помпено оборудване.

Да разгледаме частен случай – кладенецът е с дълбочина 20 метра, дължината на хоризонталния участък е 8 метра, горната точка на водоприемник (смесител) се намира на височина 2 метра. Минималното налягане за работа на домакинско оборудване (пералня, съдомиялна машина и др.) Е от 1 до 1,5 kgf / cm 2 (според паспорта на продукта), т.е. от 10 до 15 метра воден стълб.

Съпротивлението на хоризонталната секция ще бъде 8 х 0,3 = 2,4 метра. Крайното налягане е:

(20 + 2,4 + 2 + 15) x 1,1 = 43,34 метра (където 1,1 е коефициентът на корекция на запаса от мощност).

След това се определя втората стойност – производителността. Определя се от средната консумация на вода на човек на ден – 200 литра. За семейство от 4 души необходимият обем вода ще бъде 0,8 m 3 / ден.

Постоянният период на потребление на вода е приблизително 12 часа. Необходимият капацитет на помпата ще бъде 800 l / 12 часа = 66,7 = 70 литра на час. За да се отчетат пиковите натоварвания, трябва да се приложи корекционен коефициент от 1,25. Тогава крайната стойност ще бъде 70 x 1,25 = 87,5 = 90 литра на час (2,16 m 3 / ден).

Изчислената стойност на производителността не трябва да надвишава дневния воден лимит на кладенеца. Излишъкът може да причини запушване на кладенеца и повреда на каналите в основата му.

Последният етап от избора на помпа е изборът според диаграмата поток-налягане. Тази схема присъства в паспорта на всяка помпа. По осите на налягане и поток (производителност) отбелязваме изчислените стойности.

Пресечната точка на кривата на диаграмата ще бъде реален индикатор за работата на блока при проектни условия. Пресечната точка трябва да се намира в средната част (средната трета) на графиката.

Изборът на помпа за кладенец е важно начинание. Познаването на видовете оборудване и методите за изчисление ви позволява да изберете необходимата помпа за кладенец без затруднения. Можете да включите специалисти в магазина при избора на помпа – като правило опитните мениджъри знаят методологията за избор. В същото време можете да проверите изчисленията си – доверете се, но проверете.

Източник – ВМ Ремонти София