Спад при сделките с недвижими имоти в София според Реалистимо

Лек спад на сделките за продажба на недвижими имоти в София се наблюдава за първите 9 месеца на настоящата година. Това сочи анализа от сайта за обяви за имоти Реалистимо, базирано на справка от регистъра на сделките в Агенцията по вписванията.

Ако през третото тримесечие на 2022 г. има отчетлив ръст в броя на покупко-продажбите на жилища в София в сравнение със същия период на миналата година (7402 срещу 6683 сделки), то през второто тримесечие на тази година наблюдаваме на практика запазване на нивата със символичен ръст нагоре (9763 срещу 9736 сделки). Първото тримесечие на тази година категорично е под нивата на същия период на 2021 г. (7268 срещу 8732 сделки) с близо 17 на сто надолу.

Това е малко изненадваща статистика на фона на стремежа на повечето хора инвестират в имоти и така да спасят спестяванията си от обезценяване. Специално в столицата обаче има и друг проблем. Въпреки че има много налични апартаменти ново строителство, голяма част от тях не се продават от собствениците. Само през третото тримесечие на 2022 г. по предварителни данни на НСИ в София за въведени в експлоатация общо близо 1500 нови жилищни имоти.

В статистиката на нововъведените в експлоатация жилища в столицата прави впечатление, че водещи вече не са двустайните, а тристайните нови апартаменти, въпреки че бройката им почти равна – 553 тристайни срещу 537 двустайни жилища. На трето място по брой се нареждат четиристайните новопостроени жилища в столицата. Те са 269 за периода юли – септември 2022 г. Следват едностайните (68), петстайните (38) и жилища с над 6 стаи (28).

Обърната в сгради, статистиката за новите жилищни имоти в София за третото тримесечие изглежда такта – 170 сгради, от които 90 на сто изпълнени като стоманено-бетонна конструкция (164), 5 тухлени и една панелна. Прави впечатление, че София не води националната статистика по брой новопостроени сгради за тримесечие. Тя е на второ място след втория по големина град в България Пловдив, където за същия период има 196 сгради, въведени в експлоатация.

Кризата започва да се усеща. Имотните пазари по целия свят се подготвят за този период, а сделките с имоти в България намаляват все повече. Какво ни очаква през 2023 тепърва ще разберем.