Романтична декорация на дома

Романтичната атмосфера е любима на много хора, но не всеки се е замислял, че за да я постигне в личното си пространство, не са необходими нито много време, нито много енергия. Затова сега ще се опитаме да ви вдъхновим да разкрасите дома си с романтика, като ви предложим някои страхотни идеи, които бихте могли да реализирате – абсолютно същите или видоизменени по ваш вкус. И тук не става въпрос единствено за декорация по случай Деня на влюбените или друг повод за романтично празненство, а ще си поговорим също и за романтиката в интериора по принцип, такава, каквато може да присъства в една или друга степен, за да ви накара да се почувствате една идея по-въодушевени и лирично настроени.

Характеристики на романтичната декорация на дома

Романтичният интериор е свеж и изчистен, затова създаването на романтичната атмосфера започва с едно щателно почистване. Чистотата и свежестта са особено важни за изграждането на романтичен декор във всичките му форми. След това вече може да започнете работа по същинската част на създаването на един прекрасен романтичен декор.

Съществуват символи, които са универсални, но, в случай, че имате някакви определени предпочитания, не се колебайте да следвате интуицията си. Идеята на създаването на романтична декорация на дома е да накара собствениците на жилището да се отпуснат и да се почувстват максимално комфортно, настроени на положителна вълна. Ето защо индивидуалният подход в никакъв случай не трябва да се подценява. Помислете какво ви навява романтични спомени и го претворете в интериора на вашия дом по най-яркия възможен начин. Това могат да бъдат цветове, тъкани, форми на декоративни предмети, светлини или дори ухание. Но нека да се спрем поотделно на всеки възможен елемент от декора, който е в състояние да добави романтичен полъх и да възроди позабравените чувства.

Червеният цвят – неизменен атрибут на всяка романтична декорация

Не е тайна, че червените детайли са в състояние да трансформират дори най-семплия интериор, да му придадат плам и да провокират бушуващи страсти. Затова и червеният цвят трайно се е настанил сред най-важните акценти в романтичния декор, измествайки дори розовите нюанси, които традиционно се считат за най-романтични. Причината е, че червеното е много благоприятно от гледна точка на създаването на хармонични съчетания с други цветове, затова добавянето на такива акценти към декора е задължително.

Може да бъде внесен под формата на цветя, декоративни възглавници, сувенири, вази, и всичко останало. Но, внимание – не бива да използвате този цвят като основен във вашия декор, защото ще се загуби най-важният момент от една романтична атмосфера – нежността. Прекомерната употреба на червено води до агресия, а тя е несъвместима с романтиката.

Затова, ако държите на по-дискретни романтични акценти, то тогава помислете за някои дребни детайли в червено, които няма опасност да „претоварят“ интериора.

Бяла романтика

За по-романтична атмосфера може да използвате декорация на дома в разнообразните бели нюанси. Наистина, много специалисти са на мнение, че не същестува по-романтичен цвят от бялото. Разнообразната от палитра от бели тонове може да се приложи по отношение на завесите, подовата настилка, покривките за маса или покривалата за мека мебел, общо взето – навсякъде.

Жилището, в което бялото е избрано за доминиращ цвят в интериора, гарантира на собствениците чувство на спокойствие и позитивно отношение към живота. Разбира се, подобно на ситуацията с червения цвят, интериорните дизайнери не препоръчват „предозиране“, тъй като има опасност атмосферата да заприлича на болница и да придобие студенина. Ето защо е много важно бялото да се комбинира с цветни акценти. Не е задължително те да бъдат червени, може да заложите на нюанси в розово-оранжевата гама, които са не по-малко ефектни и романтични.

Флоралните мотиви – неизменна част от всеки романтичен декор

Флорални щампи и зелени акценти – ето какво ви трябва, за да направите интериора романтичен. Живите растения са истинска благодат в това отношение. Колкото повече живи растения отглеждате в градината си и съответно украсявате интериора с тях, толкова по-романтично ще изглежда той. Най-добре заложете на цъфтящи видове, които са перфектната опция. Но, в случай, че няма как да създадете собствена градина, това не е проблем. Просто от време на време купувайте по няколко цъфтящи саксийни растения. Те са много по-удачна идея от рязания цвят, тъй като цъфтежът продължава дълго, в някои случаи със седмици.

Флоралните мотиви могат да присъстват в романтичната декорация и под други форми – тапети, картини, декоративни пана. За тях са ви необходими сухи цветя или просто парче картон, силикон, цветни списания, откъдето да изрежете красиви картинки и да апликирате.

Романтични аромати

Перфектната романтична атмосфера трябва да вълнува колкото е възможно повече човешки сетива. Досега ставаше дума предимно за визуалния компонент, за това, което се възприема с очите, така че е време да поговорим и за уханията.

Цветята са един от начините да се радвате на свеж и приятен аромат във вашия дом, но съвсем не са единствената опция. Един добър освежител за въздух с аромат на цветя, например, етерично масло от розов цвят, пръчици тамян или капка жасмин в арома лампата или дифузера – подходящият метод е добре да бъде избран в зависимост от повода за сътворяването на романтичния интериор – по определен случай или като постоянна украса. Силните ухания са препоръчителни при романтична вечеря или друга сходна ситуация, докато по-меките и дискретни нотки са подходящи за ежедневна употреба.

Уединени интимни кътчета

За всеки един от нас романтиката е нещо различно. Но сред методите за изграждане на романтичен интериор, който може да се похвали като напълно универсален, няма как да пропуснем да споменем уютните кътчета, предназначени за интимни, задушевни разговори.

Това могат да бъдат компактни пейки в градината или на терасата, комфортни, обособени за сядане места, например, на широкия перваз на прозореца или просто няколко люлеещи се стола до камината. Дори удобен диван, позициониран до прозореца с прекрасен изглед, също се свърши чудесна работа. Можете да добавите и декоративни възглавници, ще се получи още по-красиво и уютно.

Банята като едно от най-подходящите кътчета за създаване на романтична обстановка

Обикновено холът и спалнята са стаите, които най-често се свързват с романтичния интериор. Но банята предлага още по-големи възможности от тях. Например, мраморни плочки в нежни нюанси, пухкави бели хавлиени кърпи, завеси с вертикални драперии, свободно стояща изящна вана  – ето само няколко примера как да създадете изтънчен дизайн.

Ако ще декорирате вашата баня за специален романтичен повод, най-важните материали са стъкленици, свещи, естествени или изкуствени цветя и розов цвят – също може да използвате изкуствени розови венчелистчета, например от плат или силикон, които са страшно ефектни и почти не се различават от естествените. Разпръснете ги във ваната, а ако не разполагате с вана може да подготвите стъклени контейнерчета, напълнени с вода и да ги пуснете там. Погрижете се да поставите и поне една ваза с цветя, за повече разкош.

Романтичното осветление

Изисканите опции за осветление могат да създадат страхотна романтична обстановка. Няма как да не споменем огромната роля на свещите – те са просто синоним на романтиката. Естествено, не са особено подходящи за функционално осветление, но затова пък са незаменими, когато искате да направите атмосферата по-изискана.

Основното правило е да се създаде такова осветление в къщата, което работи на няколко нива. Така ще може да избирате силата на светлината и позицията, от която стаята ще се осветява, за да си гарантирате отличен романтичен декор.

Два от най-добрите начини да добавите елегантно и романтично усещане към едно пространство са слабото осветление и подреждане на ансамбъл от свещи. Много експерти препоръчват да се избират декоративни свещи с различни форми и размери. Подредете ги на масата, като използвате въображението си. Създайте уникална композиция с цветни ароматизирани свещи, която да е наистина неустоима!

Използвайте силата на интимната светлина, която е известна с това, че предразполага към интимни разговори и изпълва всичко наоколо с нежна романтика. Още един сполучлив вариант за декорация със свещи е да поставите големи, обемни свещи в различните ъгли на стаята и да ги запалете точно преди началото на романтична среща. Също така, алтернативен вариант е да покриването на някоя лампа с красива червена или розова тъкан. Наметнете я леко отгоре и ще видите как ще се оформи едно топло и уютно интимно кътче. Идеалното решение за романтичен декор включва, разбира се, и огън в камината, което не изисква никакви допълнения, тъй като само по себе си носи неповторимо усещане.

Ролята на антиките в романтичния интериор

Античните декори ни напомнят за отдавна отминалите времена и навяват специфични чувства. Затова и тяхната роля в изграждането на един романтичен интериор е ключова. Ако не разполагате с антики, няма нищо по-лесно от това да си ги създадете сами. Обърнете внимание на стилове като Шаби шик и Прованс, с които е лесно да създадете невероятно романтични декори.

За целта ще ви са необходими боя, лак и цветни картинки или най-добре винилови самозалепващи стикери, които са изключително устойчиви във времето и издържат на висока влажност. Ако решите да изрязвате картинки от хартия, непременно минете отгоре с безцветен лак, за по-голяма издръжливост във времето.

Стари семейни фотоси за романтично докосване на интериора

Старите семейни албуми могат да ви помогнат много за създаване на романтична атмосфера. Достатъчно е да изберете подходяща основа, например, такава, изработена от картон, да я оцветите във фона, който желаете и да започнете създаването на колажи. За да не повреждате снимките от албума, използвайте принтер. Копията могат да бъдат изрязани и подредени красиво, за да украсят стените на всяка стая или пък да ги наредите в рамки на подходящи лавици и шкафове.

Толкова е приятно и романтично е да си спомняте съвместните моменти на радост, заснети на снимки през годините! Така че не се колебайте да го направите! Освен, че са страхотни, тези снимки могат да бъдат използвани за мигновено декориране на стаята, ако не сте имали време да се подготвите за специалната вечер отрано..

Залепете любимите си снимки директно на тапета, като можете да използвате и тиксо, ако искате само временна декорация. Снимките ще привлекат още повече внимание и  интерес, ако са подредени във формата на сърце. Може също така да ги изрежете във форма на сърце и да ги нанижете като висяща декорация. Но дори и най-стандартни червени сърчица с послания, изписани върху тях, ще свършат също отлична работа.

Ролята на стъклото за създаване на романтичен декор

Обемните стъклени повърхности напомнят за небостъргачи и модерни офиси и не са особено удачни за създаване на романтичен декор, но малките стъкленици и фигурки са идеални. Само е важно да не прекалявате с количеството им. Ако им добавите малко седеф, камъчета или лед светлинки ще се впишат идеално в романтичен интериор.

Домашен текстил в нежни цветове

Тактилните усещания могат да бъдат използвани с успех при сътворяването на красив романтичен интериор.

За да се усети романтиката чрез допир, заложете на мек текстил в интериора, като избирате такива материали, чието докосване гарантира приятни емоции. Тук е мястото да припомним, че коприната е всеизвестна като един от най-добрите афрозодиаци.

Украса на масата за Свети Валентин или друг романтичен повод

Празникът Свети Валентин наближава и ако искате да изненадате любимия човек, можете да помислите за подходяща украса на масата. Какво ви е необходимо? Разбира се, има си задължителни романтични акценти, като например червените рози, красивите декоративни свещи, кристалните чаши, но това, от което най-вече се нуждаете е просто малко повече въображение.

Ето няколко идеи:

Ако искате да заложите на класиката, тогава поставете в средата на масата ваза с червени рози /или още по-стилно – само една единствена/ и около нея подредете красив ансамбъл от запалени свещи. Ефектът от такава декорация винаги е отличен и можете да бъдете сигурни, че това ще окаже огромно въздействие върху партньора ви. Едва ли има човек, който да остане безразличен към такава проява на внимание.

Обърнете специално внимание на чашите, чиниите и приборите. Относно чашите, най-добре е да използвате кристални, но може да ги заместите и с такива, от обикновено стъкло, стига видът им да е достатъчно ефектен. Подберете внимателно стилни прибори за хранене. Добра идея е също така и да украсите масата с подходящи тематични салфетки, защото те определено ще подсилят и романтичната атмосфера.

Бъдете внимателни, когато подреждате декоративните елементи върху масата, трябва да ги подредите така, че да се виждат добре, но  да не затрудняват достъпа до храната.

И така, вече сме готови! Сега всичко зависи от това, дали вие и вашия любим човек ще успеете да се настроите на подходящата вълна. Не забравяйте, че сполучливата декорация на масата е само един от етапите. В тази връзка, струва ми се подходящо да припомним една стара мъдрост, която гласи, че мъжът обича с очите си, а жената с ушите си. Изводите всеки от вас може да си направи сам. От нас остава само да ви пожелаем да изживеете най-очарователната нощ, за която някога сте мечтали.

Източник: https://decorbox.bg/