Американски стил в интериорния дизайн

Американският стил е известен със своето разнообразие. Характеризира се както със строгост и представителност, така и с комфорт, лекота и функционалност.

Характеристика на този стил е създаването на отворени пространства чрез комбиниране на хола и кухнята. Както и впечатляващо количество мебели и създаване на „скъп“ интериор с помощта на сравнително евтини материали.

Тези, които са запознати с Манхатън и неговите гостоприемни хора, веднага ще забележат колко добре американският стил предава характера на хората от този град. А феновете на прочутия комедиен телевизионен сериал „Приятели“ ще запомнят основната сцена – просторна стая, която беше едновременно кухня и място за срещи и почивка. Това наистина е в духа на американския интериор.

Ако e леглото, тогава най-голямото, ако e масата, тогава тя задължително е масивна, а диванът обикновено е такъв, че всички гости и собственици на апартамента могат да се поберат на него едновременно. Този стил е известен с любовта си към цялостното обзавеждане.
Що се отнася до разположението на присъстващите, всички трябва да седят или един срещу друг, или перпендикулярно. В крайна сметка е по-удобно да общувате.

Цветове в американски стил

Когато избирате цветова палитра за дом или офис в този стил, трябва да вземете предвид факта, че такъв интериор може да бъде напълно разнообразен.

Може да бъде декориран в класически стил, като се използват хармонични цветове като бяло и кафяво.

Или обратното, можете да вземете предвид възможността за използване на контраст:
• бяло и червено с тъмно кафяво;
• бяло и синьо с пясък;
• синьо и бяло с червено.

Предпочитание се дава на монохромни и приглушени цветове, палитрата се състои от спокойни и естествени нюанси. В този случай можете да използвате обемни текстури и геометрични шарки.

Характерни черти на американския стил

 

Подове в американски стил

В този стил се предпочита естественото дърво, което се използва във всички стаи: в хола, в кухнята, в банята и др.

Добра алтернатива на естественото дърво е плочката. Цветовата му схема може да се състои от черно, кафяво, бяло, млечно и сиво. Като модел може да има симетрия или повтаряща се комбинация от средни размери. Основният модел може да бъде допълнен с бордюр.

Много е важно да изберете висококачествена подова настилка, тя може да бъде масивен дъб или ясен. Един от основните критерии за избор е и екологичността на материала. Ако желаете, можете да украсите пода с килим с етнически орнаменти, но най-често се използват обикновени.

Интериорът в американски стил е едновременно цветен и уникален. Не забравяйте, че използването на голям брой шарки или закачливи цветове няма да е подходящо за този стил.

Независимо кой материал е избран за подова настилка: естествен или имитационен, и в двата случая той трябва да предава текстурата на дървото.

Оформлението на подовото покритие може да бъде всяко, основното е да се запази общият модел. Въз основа на размера на стаята трябва да изберете цвят, например тъмното подово покритие ще намали още повече малкото пространство. И както вече помним, американският стил се характеризира с много „свободен въздух“. Ето защо, за малка площ, струва си да изберете светъл под.

Первази в американски стил

 

Първоначално первазите, които толкова харесват в Европа, се появиха в Америка. Те служеха като разделителна линия между стената и пода, като същевременно подчертаваха тяхната текстура и цвят. Следователно интериорът в американската класика е толкова подходящ за подови цокли, а пространството изглежда скъпо, когато цокълът е възможно най-висок.

Цокълът трябва да бъде избран лаконичен и неусложнен, тук обемните рисунки са безполезни. Като декорация може да се рисува.

Стени в американски стил

Тъй като по време на появата на стила нямаше тапети, които да издържат дълго време, а плочките изобщо бяха скъпи, боята беше основният начин за завършване на стените.

Като алтернатива можете да украсите стените с дървени панели и корнизи.
Според цветовата палитра са подходящи бежово, бяло, светло сиво и други светли цветове.

Тапет в американски стил 

Често те не са основен завършек, а само акцент. По принцип тапетът е имитация на естествени текстури, това е оправдано от любовта на американския стил към дървото.

В цветовата палитра се предпочитат неутралните нюанси. Като декорация, дървените панели ще бъдат отлични елементи. Между другото, една от тайните на компетентното разделяне на стаята на няколко зони е използването на различни текстури. Тапетите в американски стил често включват цветя, листа, пеперуди и дървета. По цвят се избира неутрална палитра без ярки нюанси.

Защо този стил избягва толкова крещящите цветове? Дизайнерите са убедени, че ярките цветове визуално правят пространството по-затрупано, състоянието на свободен и просторен интериор изчезва. Което за американски стил е просто убийствено.

Ако искате да добавите вложки към стените, трябва да изберете панели от естествено дърво или камък. В същото време, тъй като един от основните принципи на стила е демократичността, е възможно да се имитират естествени материали, като се направи аналогия от основата, която е създадена изкуствено.

Кой е най-добрият начин за декориране на стените? Можете да добавите елегантни лайсни, които частично ще рамкират тапета, или да боядисате лайсните в цвят на стените в класически американски стил.

Ако говорим за декорацията на кухнята в американски стил, тогава глиганът в бяло или светло сиво най-често се използва в дизайна на работната зона.

Ако искате да разнообразите интериора, можете да отрежете престилката с каменни или дървени панели, за да съответства на плота, или да купите плочка с форма на рибена кост, да изберете малка квадратна плочка или да изберете малка мозаечна плочка.


Тавани в американски стил

Всичко тук е доста сбито, идеално гладък таван в предимно спокойни бели, кремави или бежови цветове. Може да се боядисва или варосва.

Като декорация можете да изберете мазилка или широк таван в светли нюанси от дърво или гипс.

Ако искате нещо брутално, можете да изберете таванни греди за декор, боядисвайки ги в богати нюанси на кафяво. Дървото ще увеличи визуално пространството и допълнително ще придаде на стаята контраст.

Информационен портал за гр. Варна – Варна 24.нет

Прозорци в американски стил

Забелязали ли сте, че в много американски филми кухненската мивка се намира под прозореца? Това е много стилно решение, плюс така майките миеха чинии и в същото време гледаха децата си. Сега мивката се поставя в ъгъл или срещу стената, която се намира срещу прозореца.
В американския интериор са популярни плъзгащите се прозорци, които са оборудвани с подвижни крила. Те от своя страна са разделени на квадрати от шест до дванадесет парчета.
Освен това на прозорците няма изпъкнали дръжки, така че няма да има проблеми с избора на завеси.

Врати в американски стил

Ако преди това говорихме за греди, лайсни и первази като визуален декор, сега нека поговорим за функционален.

Тежките на вид врати всъщност не претрупват пространството и оставят място в стаята. Освен това в американския стил те не харесват изобилието от врати, отделят само такива зони като спалня, детска стая, баня или съблекалня.

Формата и цветът на вратите в американския интериор са прости и лаконични. Акцент е текстурата на детайлите по крилото на вратата.

Вратите са такъв елемент, в който се съчетават бруталност и елегантност.
Солидни масивни дървени конструкции от една страна и елегантни лъскави повърхности, панели и изобилие от стъкло от друга.

Цветовете на тези врати са предимно бели или светло сиви. Те не са подбрани към средата, а напротив, те са самодостатъчен елемент в интериора.

Облицовките и первазите са боядисани в цвета на вратата, первазите на вратите, като отвори, са направени високи. По желание можете да изберете арка, ако мястото позволява.

Радиатори в американски стил

Често те са бели и повтарят формата на прозорци и врати. Изберете чугунени радиатори с масивни врати и прозорци, при по-плавни форми радиаторът също трябва да отговаря на ситуацията.

Вградени мебели в американски стил.
Класическите дървени мебели са точно това, което е подходящо за американската кухня. Довършителните работи и декорациите тук трябва да бъдат сведени до минимум. Често фасадите са матирани и комбинирани с дискретни цветове.

Американският интериор е известен с любовта си към островите. Съдържат много функции едновременно, действайки като бар плот, работна зона и маса за хранене.

Препоръчително е да изберете мебелен комплект в такъв интериор в класически или модерен стил. Ако обичате класиката, не забравяйте да украсите мебелите с корнизи и класически дръжки. Що се отнася до цветовата палитра, предпочитание се дава и на спокойни и неутрални нюанси.

Не забравяйте за рафтовете за съхранение на съдове и контейнери с подправки и зърнени храни. Американците отделят отделни, предварително планирани места за това.

Ако в България наличието на съблекалня е по-скоро изключение, отколкото правило, то американците не могат да си представят дома си без тази прекрасна стая. Предпочитание се дава на вградени гардероби и гардероби, като в първия случай гардеробът визуално продължава стената, без да изяжда пространство.

Текстил в американски стил

Тъканите играят важна роля в интериора на американската класика. Текстилът се използва и в тапицерията на мебелите и като покривала за тях, както и в производството на покривки и в дизайна на прозорци.

Американците обичат текстила. Ако завеси, тогава тънки и леки, ако кърпи, тогава ръчно изработени, ако килими, тогава с необичайни елементи. Цветовете на орнаментите и акцентите в текстила са добре дошли.

Свободно стоящи мебели в американски стил

Вградени шкафове, прости конфигурации, големи размери – всичко това е мебели в американски интериор. Той е удобен, елегантен и същевременно функционален.

Ако говорим за материали, тогава тук са подходящи както висококачествени, така и изкуствени. Можете да изберете мек диван от масивно дърво с висококачествена тапицерия. Перфектно пасващи гащеризони и обемни столове.
Такива мебели ще се превърнат в централен елемент на всяка стая. Диванът и столовете трябва да са с удобна облегалка, обикновено имат голям брой меки възглавници.

Важен детайл от дивана са подлакътниците. Обикновено те са кръгли или скосени по форма, което ще се хареса на тези, които искат само да си легнат след работен ден.
Като част от функционалността, подлакътниците формират и традиционен образ на обстановката.

Заслужава да се отбележи трансформаторът на мебелите, който е много удобен с голям брой жители или посетители. Така един обикновен диван в хола ще се превърне в място за спане на гостите. Красивите и функционални мебели създават допълнителни места за спане.
Как може да изглежда традиционен диван в този стил?
• Подлакътниците изглеждат като ролки;
• Диванът стои на ниски дървени крака, а на основната му фасада има резбовани детайли;
• Като тапицерия можете да изберете естествена кожа, велур, гоблен или велур.

Както казахме по-горе, фотьойлите с общи размери са подходящи за американски интериор. Те могат да бъдат украсени с естествени орнаменти и малки шарки

Баня в американски стил

Винаги има много място, всеки елемент е функционален и удобен. Особено внимание е отделено на разположението на мебелите – всичко е подредено максимално ергономично и практично. Интересен факт е, че декорацията на банята наподобява спалня, тъй като в обикновена стая може да има луксозни тапети по стените, вместо стенни аплици има подови лампи с абажури.

Самата вана е предимно с кръгла форма. Смесителите са подбрани класически, цялостни мебели от естествено дърво.


Осветление в американски стил

Полилей обикновено се появява в такъв интериор само в трапезарията или хола, за да придаде на стаята лукс и помпозност.

В други случаи се използва микс от осветителни тела – голям брой стенни аплици, подови лампи, лампи, които се поставят на масата за осветление или дори декоративни елементи. Това решение внася атмосфера в пространството и разделя помещението на няколко зони.

Между другото, в американския интериор далеч не е необичайно да срещнете лампа под формата на фенер. Освен това доста популярно решение е фенерът, който осветява острова в кухнята. Също така такива лампи се поставят на верандите и близо до стълбите.

Декор в американски стил

Възглавници с орнаменти, свежи цветя и композиции, снимки в рамки и живописни картини – всичко това подчертава комфорта и простора на стаите в американски стил.

Американците почитат семейните традиции и обичат да пазят у дома реликви, портрети на роднини, техните дипломи и чаши. Освен това хармонично се вписва в интериора.

Гнезда в американски стил

Често белите ключове и контакти обикновено се избират в проста форма.

Заключение

 Интериорът в американски стил е:

• Комбинация от лукс и простота.
• Начело на стила е удобството и лаконичността. Американците могат да пожертват декора в името на практичността.
• Стилът е известен с любовта си към островите. Съдържат много функции едновременно, действайки като бар плот, работна зона и маса за хранене.
• Комбинирана баня с отделен прозорец или цяла система от огледала.
• Декорацията използва скъпи естествени материали или тяхна имитация.
• Мебелният комплект е избран в семпла форма, която не изисква дълга поддръжка.
• Добре дошли са естествени шарки и орнаменти, както и геометрични форми.
• Няма ярки цветове по стените, тавана и пода. Спокойни нюанси, класически цветове, контраст създава комбинация от червено, кафяво или синьо с бяло.
• Красивите и функционални мебели създават допълнителни легла. Трансформаторните мебели са търсени.

 

Източник – София 24 нет