Как да създадете онлайн магазин на WordPress

WordPress е най-удобната платформа за създаване на уебсайт. Без преувеличение всеки интернет потребител ще може да го овладее. Първо, това е просто, и второ, има огромна база от знания за това.

Предлагаме ви ръководство как да създадете онлайн магазин на WordPress. Дори и без уменията за програмиране и администриране на уеб ресурси, можете да започнете свой собствен дигитален бизнес.

Между другото, за сериозни проекти за електронна търговия препоръчваме да изберете CMS система на WordPress и плъгина на WooCommerce

Какво е необходимо за това

Основното нещо, което трябва да решите, преди да започнете работа по проекта, е плъгинът за изработка на онлайн магазин. Не е тайна, че WordPress първоначално е бил CMS за блогове. И въпреки че днес неговите възможности са наистина впечатляващи, той няма вградена функционалност за електронна търговия. Но това не е проблем. Лесно се компенсира чрез специално разработени добавки.

Разбира се, всеки плъгин е специфичен. За да ви е по-лесно да вземете решение, ви предлагаме да се запознаете с най-популярните плъгини за създаване на онлайн магазин на WordPress от нулата.

 

WordPress плюс WooCommerce

WooCommerce е лидерът в превръщането на WordPress в пълноценен магазин. Към момента на писане плъгинът е инсталиран на повече от 5 милиона проекта и общо е изтеглен почти 80 милиона пъти. Той силно натисна и продължава да заема позиции от конкуренти. 25% от онлайн магазините са създадени на него.

 

Споделяне-Woocommerce

Какви са характеристиките на WooCommerce?

Сред основните функции на WooCommerce:

  • управление на стоки;
  • администриране на поръчки;
  • автоматично изчисляване на данъците;
  • задаване на купони и отстъпки;
  • отчитане на операции, клиенти, остатъци от стоки и други параметри.

 

Разработчиците на плъгини са предоставили голям брой опции и настройки за максимална гъвкавост на инструмента. Но ако основните функции и настройки не са достатъчни и вашият онлайн магазин изисква повече функционалност, винаги можете да го допълните с добавки. Плюс това – има много от тях (повече от 300). Минус – в повечето случаи се плащат.

 

Друго важно предимство на приставката е наличието на голяма база от знания и форум на руски език. Като цяло, това е отлично решение, което ви позволява да създавате и поддържате онлайн магазини от всякакъв размер.

Плъгин за електронна търговия

Над 10 хиляди активни инсталации на плъгини. Някога един от най-популярните инструменти, WooCommerce бързо губи позицията си на лидера в индустрията.

 

Функционалност за електронна търговия

Основни функции:

  • зареждане, редактиране и персонализиране на показване на продукцията на стоките;
  • управление на мета тагове;
  • настройка на каталог (създаване и управление на категории);
  • създаване на търговски оферти (вариации на еднотипни стоки с различни параметри: цвят, размер);
  • задаване на купони за отстъпка.

 

Така че това е много добър инструмент, чиято функционалност може да бъде разширена и с добавки, за съжаление, само платени. Но има и друг проблем, който е особено актуален за начинаещите в областта на електронната търговия – слаба информационна база и липса на поддръжка на руски език. Това е доста странно, като се има предвид значителната популярност на плъгина.

 

Има няколко други алтернативни инструмента, но както показва наблюдението, тяхното разпространение е сравнително ниско и намалява в полза на WooCommerce. Затова ви препоръчваме да го изберете.