Кои са грубите довършителни работи при ремонт апартамент?

Грубото покритие на апартамента е важен и задължителен етап от основния ремонт, който до голяма степен определя плановете за по-нататъшно подреждане на помещенията. В тази статия ще анализираме: какво е грубо покритие, етапите на груб ремонт, как да изчислим цената на такава работа и последващи ремонти, как изглежда ремонтът от груб завършек до финала.

Какви въпроси ще разгледаме и засегнем в тази статия:

  • Груби довършителни работи на апартамента
  • Пример за груб завършек на апартамент
  • Какво включва грубият завършек на апартамента?

Грубият завършек на апартамента е основен ремонт, който не бива да се пренебрегва. Това е предварителен етап, включващ голям комплекс от „мръсни“ довършителни работи, подготвителни за последващи козметични и декоративни.

Какво включва грубият завършек на апартамента?

Задължителните компоненти на всяко грубо покритие в апартамента включват:

  1. Демонтаж.

Всички необходими демонтажи, например, ако говорим за позлван апартамент и на които са правени някакви ремонтни дейност във времето, но вече изолацията е остарявала, захабена и т.н.

  1. Подова замазка.

Полага се с помощта на циментово-пясъчна или насипна изравняваща смес. Също така на този етап се извършва вътрешна топлоизолация на пода, ако е необходимо.

  1. Създаване на вътрешни прегради.

В случай, че е необходимо. Може би това няма да се изисква за конкретен обект.

  1. Топлоизолация на стени.

В някои случаи, когато е необходимо, най-вече и най-често на външни стени, които са северни, се налага да се сложи вътрешна топлоизолация.

  1. Шпакловка на стени и тавани.

В различните случаи това се прави по различни начини. Всичко зависи от разбирането на значението на „грубо покритие в апартамента“: понякога става дума за изравняване с минимално отклонение на неравности или кривини, а понякога за груба мазилка, която изисква допълнителни  предварителни довършителни работи.

  1. Монтаж на конструкции за врати и прозорци.

Често това е най-евтината входна врата и най-простите модели прозорци, когато става въпрос за ремонт от разработчика. Ако това е ремонт по поръчка, тогава можете да изберете това, което смятате за задоволително – по отношение на качество, надеждност и външен вид.

  1. Монтаж на водоснабдителни, канализационни и газови системи.

Апартаментът трябва да бъде снабден с щрангове за отвеждане/подаване на газ и вода. Ако говорим за нова сграда, тръбопроводите не винаги се извършват по подразбиране от разработчика и също така може да няма връзка за плочата.

  1. Монтаж на отоплителната система.

Тръбите от общата отоплителна система на сградата се водят към стенни конструкции, върху които са монтирани отоплителни радиатори.

  1. Монтаж на електрическата мрежа.

В апартамента е въведено захранване, монтиран е щит с измервателно устройство, положени са и кабели и са монтирани контактни кутии.

  1. Хидроизолация в „мокри“ помещения.

Подовата хидроизолация трябва да се полага във влажни зони на апартамента, но това не винаги се счита за задължителна част от грубото покритие.

Източник: https://remontnapokrivibg.eu/