Картините за спалня – огън и страст или спокойствие и релакс

Всички интериорни дизайнери ще ви посъветват да внимавате с избора за картини за спалня. Както останалите предмети у дома, картините влияят на настроенията и могат да ви донесат дискомфорт, ако не са поставени на правилното място – точно обратното на добрите ви намерения. Ето защо в статията ви предлагаме няколко съвета за избор на декоративни изображения за спалнята, независимо дали търсите страст и ексцентричност или пък спокойствие и отпускаща почивка.

Има ли “правилни” и “неправилни” картини за спалнята?

Ако питате психолозите, повечето от тях ще ви посъветват да поставите картина на любимо животно или природен пейзаж в спалното помещение. Те ще ви зареждат с положителна енергия и ще ви помагат да релаксирате пълноценно. Доказано е, че природните пейзажи подпомагат здравия сън, носят усещане за комфорт, хармония и спокойствие. Особено търсени са пролетните и летните картини, тъй като пораждат оптимизъм, особено ако са срещу леглото и са първото нещо, което виждате когато се събудите.

 

Избягвайте картините на религиозна тематика – те придават усещане за дълг и принадлежност. Много по-добре е такава картина да краси хола, но не и спалнята, където човек търси уединение и близост в любимия човек. Неподходящи за спалнята са и изображения на покойници – било снимки на любими хора, които са си отишли, или пък потрети на легендарни артисти и спортисти. Понякога те могат да ви накарат да изпитвате носталгия и тъга, а също неспокойство и агресия. Добре е да избягвате претрупаните картини за спалня.

Значението на цветовете

Препоръчително е да изберете картини без ярки цветове и драматичен контраст, независимо дали става дума за рамкирани портрети, декоративни пана, модулни принтове или самозалепващи се фототапети. По-добрият вариант са пастелните и меки цветове, както и телесните цветове, защото не искрят твърде много. Внимавайте с червеното – то пали страстта, тъй като влияе на възприятията, но в прекалено наситени и преобладаващи количества може да отключи раздразнение и агресивно поведение.

 

Ограничете се до една или две картини, като ги съобразите с разпределението на пространството. Все пак, това е мястото ви за почивка, затова заложете на изчистени картини, които ви влияят добре.