С какво трябва да се съобразите при избор на дограма

За да направите правилния избор на дограма, трябва да си отговорите на следните въпроси:

  • Къде ще поставите дограмата
  • Държите ли дограмата да „диша“, да не се образува конденз
  • Дали възнамерявате след време да преправите дограмата
  • Дали искате дограмата и целият ви дом да имат модерен вид
  • Дали ще поставите дограмата в търговско помещение – магазин и др.
  • Дали предпочитате да отделяте минимални средства и време за поддържане на дограмата
  • Какви средства възнамерявате да отделите за дограмата

 

Мястото на поставяне на дограмата

Ако домът ви е в по-студен район, PVC дограмата е за предпочитане, поради надеждната изолация, която осигурява. Дограмата може сериозно да намали сметките ви за отопление и за охлаждане съответно през зимата и през лятото.

 

„Дишащата“ дограма от естествен материал

Дървената дограма, изработена от естествен материал, е не само екологично решение. Това е дограма от материал, който „диша“, въпреки обработването на дървените рамки. За направа на дървена дограма се използва дървесина от иглолистни дървета, като смърч, и масивна дървесина, като бук, дъб, ясен. За разлика от дървената, алуминиевата дограма е от материал, който е добър проводник. Затова при нея се получава конденз.

 

Възможност за преправяне на дограмата

Ако планирате по-нататъшни преустройства, които ще засегнат и дограмата, отново дървената дограма е доброто решение. За разлика от пластмасовата дограма дървената може да се коригира. Ако в района ви е много влажно и инсталирате дървена дограма, защото предпочитате естествения материал, след време, ако част от дограмата се повреди, прогние, тя може лесно да се замени с вмъкване на нов материал. Това е невъзможно при PVC и алуминиевата дограма.

 

За модерен вид на дома ви

Дограмата от дърво придава по-старинен вид на дома ви. За разлика от дървения материал, PVC и алуминиевите рамки имат по-модерен вид. Ако обзавеждането на дома ви е с по-модерно звучене, PVC или алуминиевата дограма са за предпочитане. Алуминиевата дограма е особено добър избор, тъй като предлага и възможност за избор на цвят от широка гама.

 

Врати и прозорци за търговски помещения, магазини и др.

Вратите и прозорците за търговски помещения трябва да дават възможност за по-голяма видимост. Затова стъклените врати и витрини на фирми като Ролпласт са добрият избор. Те дават възможност както на собствениците и на персонала, така и на клиентите, да виждат възможно най-голямата част от стоките.

 

Изборът на дограма, за поддържането на която не са необходими много средства и усилия

Дървената дограма изисква по-честа поддръжка. Боята и лакът на рамките трябва да се освежават на няколко години. Дървените профили са не са толкова устойчиви на действието на атмосферните условия. При PVC профилите предимството е, че са устойчиви на действието на атмосферните условия и поддържането им е лесно.

 

Направете избора си в зависимост от средствата, които планирате да отделите

Когато избирате дограма, от значение е и цената. Информирайте се за цените на отделните видове профили. Освен това, ако ще поръчате и противовзломен обков, това ще повиши още цената. Високоенергийните стъкла в стъклопакета също ще доведат до по-високи разходи, но ще ви осигурят и по-добри условия. Стъклото „четири сезона“ осигурява комфорт през цялата година.