Подмяна на електрическа инсталация в апартамент или къща.

Ако извършвате основен ремонт на апартамента  си в София! Има един важен момент, на който трябва да обърнете внимание – подмяната на старото окабеляване в апартамента. Окабеляването в жилищни сгради, построени през социализма, вече не може да се справи със съвременните натоварвания. И това може да доведе до неприятни последици. Ето защо, когато правите ремонт, не забравяйте за окабеляването. В нашата статия ще научите как се подменя електрическата инсталация в апартамента, както и какви техники ще ви позволят да избегнете големи грешки.

В какви случаи е необходима подмяна на електрическата инсталация в апартамента

Електрическата инсталация трябва да се смени в жилищни помещения, които са на повече от 20 години. Факт е, че в такива апартаменти се използва старо окабеляване, което отдавна е остаряло във всеки смисъл на думата. В онези дни, когато са били построени тези къщи, алуминиевите проводници са били използвани за създаване на вътрешни електрически мрежи.

Върху алуминиевите кабели се образува корозия, а самата метална конструкция претърпява необратими промени. В резултат на това електрическата мрежа става ненадеждна, а износената изолация не е в състояние да предпази от пожари поради късо съединение.

Основните недостатъци на старото електрическо окабеляване включват:

  • използването на мъртво заземени неутрали, а не модерно защитно заземяване;
  • създаване на окабеляване чрез разклоняване;
  • липса на прекъсвачи;
  • няма достатъчно изходи.

Проектните стойности на старите електрически мрежи не са проектирани за увеличеното натоварване през последните 15-20 години. Заедно с техническите недостатъци на такова окабеляване, всичко по-горе може да доведе до непоправими последици: възникване на опасност от спешен пожар.

 

Така че е наложително да смените електрическото окабеляване в апартамент или къща, ако:

  • помещенията са на повече от 20 години;
  • гнезда в къщата искра;
  • търговските обекти спират да работят
  • включвайки електрическия уред в мрежата, усещате миризма на горяща изолация;
  • лесно можете да счупите проводниците;
  • сте открили изтичане на ток през стените.

Ако имате почти всички тези признаци, трябва спешно да смените окабеляването в апартамента.

Не подменяйте частично окабеляването, защото това може да влоши текущото състояние на нещата. Частичната подмяна се извършва само за отстраняване на счупването.

Етапи на работа по подмяна на електрическо окабеляване в апартамента

Ще проучим по-подробно как се извършва пълната подмяна на електрическата инсталация в апартамента. И така, 6 стъпки за реализиране на това събитие:

    1. Създаване на схема на вътрешни вериги.

 

    1. Разработване на разпределителен план.

 

    1. Съгласуване на плана и схемата с енергийната инспекция, след което регистрацията им.

 

    1. Създаване на временно жилище (временен достъп до електричество, осветление).

 

    1. Полагане на окабеляване.

 

    1. Монтаж на точки за свързване, както и защитни механизми.

 

 

 

Изготвените схеми за захранване, както и схемата за окабеляване, трябва да бъдат регистрирани и одобрени от енергийната служба. Тази процедура е безплатна.

Обърнете внимание на планирането. Добре разработеният план ще ви позволи да намалите разходите си 2 пъти.

 

Какви материали и инструменти са необходими за подмяна на окабеляването в апартамента

За да смените окабеляването в апартамента, ще ви трябват следните инструменти:

  • Перфоратор, както и комплект свредла за бетон, свредло за бетон 16-20 мм, ядково свредло 90-100 мм, длето 25-30 мм.

 

  • Поялник 40 W.
  • Ъглошлайф с кръг върху камъка.

 

  • Клещи, резачки, отвертки.
  • Индикатор за фаза.
  • Тестер.

 

  • Нивелир и шнур.
  • Факел.
  • Монтажен нож.

 

  • Гипс.

За да изчислите точно необходимия проводник, трябва да измерите разстоянието от щита до точката на свързване, като вземете предвид ъгли, издатини, ниши. Окабеляването се извършва под ъгъл от 90 ° . Получените стойности се добавят, след което се добавят още 15%.

Най-простият метод за изчисляване на необходимия брой проводници: умножете общата площ на жилищното пространство по 2. Една трета от получената стойност се пада върху осветителните проводници, две трети – върху създаването на групи за свързване на гнезда .

 

В допълнение към проводниците са необходими клеми – 3 секции от 10 контакта. Не купувайте клемни блокове в пластмасова кутия. Също така в дупката трябва да се поставят 2 проводника с напречно сечение от 2,5 квадратни метра. мм.

Можете да изберете типа закрепване на телта, който искате, но много хора смятат, че в сравнение с винтовете, затягащите пластини са по-удобни и надеждни.

Гнездата трябва да имат външни издатини, така че адхезията към алабастъра да е по-добра. За полагане на мрежи в апартаменти си струва да закупите кабели, произведени в Русия, например VVG, VVGnG, PUNP.

 

Ще ви е необходим въвеждащ щит, върху който ще бъдат монтирани 4 клемни блока, 4 автомата, както и краища на проводници, кабелни гофри, платнена лента плюс електропроводима грес.

Препоръчително е да закупите метални гофри, тъй като можете да го заземите допълнително за по-голяма надеждност на защитата на окабеляването. Освен това, дори ако възникне пожар, металът няма да се запали, освен това е нетоксичен.

 

Импровизираният е двоен или троен контакт, който е фиксиран върху дъската. С 4 кв. mm чрез автоматична машина 16 A, временната колиба е прикрепена към дозата на апартамента. Можете да използвате обрат за временна връзка.

Как да демонтирате старата електрическа инсталация в апартамента

Демонтажът зависи пряко от това как е положено старото електрическо окабеляване. Дали е положен в специални канали вътре в стената, или е точно в стената. Нека разгледаме тези нюанси по-нататък.

  • На първо място, изключваме електрическото окабеляване, което идва от измервателния уред. След това директно от измервателния уред захранваме удължителния кабел за временно захранване.

 

  • В случай, че старото електрическо окабеляване е положено в каналите, тогава е необходимо да го демонтирате и едновременно с това да поставите ново. Това се случва по следния начин: навиваме нов към единия край на стария кабел, след което премахваме втория край на старото електрическо окабеляване. По този начин ще си спестите необходимостта да биете стените, за да демонтирате старото окабеляване, а полагането на новото ще мине без проблеми. Ако обаче според новия план старото и новото окабеляване не съвпадат, ще трябва да пробиете стробове в стените.

 

  • Ако старото окабеляване е било вградено в стената, трябва да определите къде се намира. Погледнете стената: на нея можете да видите затворените кабели. Можете също да закупите специално устройство за търсене. След това можете да започнете демонтажа, след което да поставите ново окабеляване.

 

Смяна на електрическата инсталация със собствените си ръце: инструкции стъпка по стъпка

След това ще проучим как окабеляването в апартамента се заменя със собствените ни ръце.

  1. По-рано споменахме, че преди да продължите с демонтажа, е необходимо да изключите захранването. Но за да се създаде стробоскоп, е необходимо електричество. Следователно ще трябва да направите временен контакт.

 

Можете да построите ремонтно временно табло, като използвате дървена дъска. Към нея са прикрепени двоен контакт и автоматичен прекъсвач 16 А. Към тях свържете кабел със сечение 4 кв.м. мм.

  1. Следващата стъпка е да развиете щепселите, да изключите апартаментната машина. След това смиламе и премахваме ръчната доза от електромера. След това можете да изведете проводниците, да свържете временното табло.

За тази цел закрепваме кабелите, идващи от електромера, към проводниците на временното табло, правим тяхната изолация – използваме електрическа лента. Сега можете да свържете удължителен кабел към контакта и да включите електрическите уреди.

 

  1. Пристъпваме към щанцоване на стробовете, които трябва да са прави, поставяме ги вертикално или хоризонтално. Забранено е да се правят стробоскопи под наклон.

 

  1. След това с помощта на перфоратор създаваме жлеб, а в ъглите – наклонени разрези, които се извършват с помощта на ъглошлайф. Избиваме дупка, така че завоите на гофрирания ръкав да са гладки.

Когато избивате дупки за кутии за гнезда върху тухлени стени, използвайте корона, а когато работите с бетонни стени, използвайте длето. Използвайки го, можете също да направите вдлъбнатина за въвеждащия щит.

 

  1. След като приключите с каналите, започнете да инсталирате кабелите. Директно на пода издърпайте кабелите в гофрите. След това поставете кутиите на гнездата върху възглавницата от алабастър.

 

  1. Инсталираме гофрите: въвеждаме краищата им в гнездата. Смажете гофрите с алабастър на всеки 50 см.

 

  1. След завършване на монтажа на гофрите, техните краища трябва да бъдат поставени в средата на входния щит (VSH). Краищата се намазват с проводима паста и се захващат с ламаринена скоба с винт. След това винтът се свързва към заземяващата клема.
  2. Вмъкваме входния щит във вдлъбнатината, маркираме точките, в които ще пробием дупки за дюбелите. Отстраняваме входния щит, пробиваме дупки, поставяме дюбели.
  3. Изключваме електричеството, премахваме временното табло, вкарваме проводниците от измервателния уред в щита. По същия начин въвеждаме и свързваме заземяващия проводник. Следващата стъпка е да монтирате щита на стената.

 

  1. Следващият етап от подмяната на електрическото окабеляване в апартамента е измазване на кутиите, свързване на контакти и ключове. Свързваме проводниците в щита към клемните блокове, проверяваме кабелите за късо съединение.

 

  1. В края на този етап свързваме проводниците от електромера. Включете захранването за няколко секунди, за да определите фазовите и нулевите проводници. Отново изключваме тока, свързваме проводниците от електромера и ако няма късо съединение, можете да включите електричеството.

Източник – w-seo.com